In het voor- en najaar en natuurlijk de winter kunnen de temperaturen ’s nachts erg dalen waardoor het vrij koud is in je tent. Toch is dit geen reden om niet te gaan kamperen, want er zijn een paar simpele trucs waardoor je lekker warm kunt blijven! Benieuwd hoe je de tent kunt verwarmen? Lees dan snel verder.

Tip 1: Maak gebruik van een kachel die bij je tent past

Het meest voor de hand liggend en de beste oplossing is natuurlijk het gebruik van een kacheltje op de camping. Welke kachel het meest geschikt is, hangt van de grootte en het type tent af. Wij hebben een klein overzicht gemaakt.

Type tent Type kachel Voorbeeld Opmerking
Kleine tent (festival, bijzettent) Elektrisch Safe-T-heater 1500 Door de kleine ruimte is een elektrische verwarming voldoende.
Familietent / bustent Elektrisch of gas Tristar KA5034 / Rolkachel infrarood Als je alleen de zithoek wilt verwarmen, is een elektrische verwarming voldoende. Wil je de hele tent verwarmen? Dan heb je een gaskachel nodig.
Wintertent / PVC voortent Gas Rolkachel infrarood Deze tenten gebruik je vooral in hartje winter, dan is een gaskachel noodzakelijk. Deze geeft de meeste warmte af.

Ben je benieuwd wat precies het verschil is tussen een elektrische kachel en een gaskachel? Lees dan ons blog: welke kachel voor mijn (voor)tent?

Veiligheid tips

Bij het gebruik van een kachel, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Zet de kachel nooit met de achterkant tegen het tentdoek aan. Bij de meeste gaskachels straalt de warmte naar voren en naar boven. Wanneer je de achterkant tegen het tentdoek aanzet, zal de warmte die naar boven straalt te dicht bij het schuine tentdoek komen, waardoor je kans heb dat er schroeiplekken op je tent ontstaan.
  • Je tent moet altijd geventileerd worden, zo blijft je kachel branden en kan er geen koolmonoxide ontstaan.
  • Aan de voorkant van de kachel moet ook minimaal 1 meter ruimte zijn, zodat de warmte goed weg kan.
  • Kijk uit met kinderen of huisdieren, vooral gaskachels kunnen erg warm worden.

Tip 2: Maak gebruik van een binnentent

Maak, indien mogelijk, gebruik van een binnentent. Dit kan al snel een aantal graden schelen in temperatuur. Een binnentent is kleiner, dus de warmte die je maakt met je eigen lichaamstemperatuur blijft beter hangen. Bovendien heb je in een binnentent geen last van condensvorming, waardoor de omgeving niet zo klam aanvoelt.

Tip 3: Isoleer de grond

Maak laagjes op de grond, waardoor de kou van de grond niet zo makkelijk naar binnenkomt. Gebruik bijvoorbeeld een grondzeil en daar bovenop een tenttapijt. Een grondzeil beschermd tegen wind en kou, en een tenttapijt voelt lekker warm en zacht aan je voeten.

Tip 4: Laat natte of koude spullen buiten de tent

Laat natte kleding, handdoeken of bijvoorbeeld skikleding buiten de tent als dit mogelijk is. Als je natte spullen in een tent bewaart, zal het niet snel drogen en de boel alleen maar klam maken.

Tip 5: Zorg dat je zelf warm blijft

Als jouw lichaamstemperatuur lekker warm is, doet dit ook goeds voor de temperatuur in je omgeving. 's Nachts warm blijven kan nog wel een uitdaging zijn. Zorg in ieder geval voor de volgende spullen:

Als je bovenstaande tips opvolgt kun je het hele jaar door kamperen! Hoe verwarm jij je tent? Laat het ons weten in de reacties.