Is je ook al opgevallen dat op je slaapmat een R-waarde oftewel R-value aangegeven is en vraag je je af wat dit betekent? Of weet je wel ongeveer wat het is, maar zou je het precies willen weten? Wij vertellen het je graag in dit blog.

De R-waarde of R-value geeft de warmteweerstand (weerstand in het Engels: restitance) van een materiaal aan. In de outdoorwereld wordt daarmee het isolerend vermogen aangegeven van bijvoorbeeld slaapmatten. Met andere woorden hoe goed een mat tegen kou van onderen isoleert/beschermt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het isolerend vermogen.

De R-waarde en zijn prestaties

De mening, hoe dikker een mat hoe hoger de R-waarde, klopt niet helemaal. Naast de dikte van de mat speelt namelijk ook het materiaal, de vulling en de opbouw van de luchtkamers een rol. Daarom is het niet genoeg om bij de aankoop alleen naar de dikte van een mat te kijken, maar is de R-waarde een betere indicatie. In de tabel hieronder vind je de R-waarde en de daarbij behorende prestaties en gebruiksvoorbeelden.

R-waarde Temperatuur Seizoen Gebruiksvoorbeeld Slaapmat
1 - 1,5 Tot +7° C Voorjaar, zomer, herfst Kamperen in de zomer Easy Camp Hexa
1,5 - 2,5 Tot +2° C Voorjaar, zomer, herfst Kamperen in voorjaar of herfst Wander Wonder slaapmat
2,5 - 4,5 Tot -11° C Alle seizoenen Het hele jaar door kamperen Wechsel Mateno M XPE slaapmat
4,5 - 6 Tot -17° C Strenge winters Winterbivakkeren Nomad Allround 5.0 Dark Denim/Ink
6 - 11 -17° C tot -61 ° C Extreme winters Winterexpedities Nomad allround 10

Let op: Niet van iedere slaapmat is de R-waarde bekend. Je kunt er van uit gaan, als er geen R-waarde vermeld is, de slaapmat waarschijnlijk een lage R-waarde heeft, dus vooral voor het kamperen in de zomer geschikt is. Bij een slaapmat met een hogere R-waarde wordt deze vrijwel altijd vermeld.

Tips voor:

  • De koukleum: Heb je het altijd koud? Dan kun je beter een slaapmat aanschaffen met een hogere R-waarde dan eigenlijk nodig.
  • De ´prinses op de erwt´-type: Heb je het graag comfortabel en voel je elk hobbeltje onder je slaapmat? Dan kun je ook beter een mat met een hogere R-waarde (vanaf 3,5) nemen. Want over het algemeen geldt, hoe hoger der R-waarde, hoe meer slaapcomfort.

Je hoeft niet meteen zo veel slaapmatten over elkaar te stapelen voor een comfortabele slaap. Maar twee matten kunnen in bepaalde situaties wel handig zijn.

Slaapmatten met elkaar combineren

Vooral als camper die het hele jaar door gaat kamperen of voor berggangers die ook in de winter buiten slapen is het zinvol, twee verschillende slaapmaten aan te schaffen. Je kunt de maten dan afhankelijk van het seizoen apart gebruiken, maar ook met elkaar combineren. Bijvoorbeeld door een dunne zomerslaapmat met een dikkere mat met een hogere R-waarde op elkaar te leggen. Daarmee creëer je een slaapplek met een hoge isolatie in de winter.

Nu weet je dat je bij de koop van een slaapmat op de R-waarde moet letten en wat dit betekent. Wil je weten wat belangrijk is bij het opbergen van een slaapmat? Voor een goed behoud van je slaapmat maakt het namelijk wel uit hoe je hem wegzet. Lees daarover ons blog: Hoe berg ik een slaapmat op?.

Wat zijn jouw ervaringen met slaapmatten? Laat het ons weten in een reactie.