Profiteer nu van hoge korting tijdens de Paas sale 🐣

Welke winterslaapzak kies ik?

keuzehulp winterslaapzak

Ga jij in de winter kamperen of verblijf jij tijdens jouw kampeervakantie in een land waar de temperaturen wat lager zijn? Dan is een warme slaapzak geen overbodige luxe. Waar een luchtbed met een dunne slaapzak in de zomer voldoet, vergt de winter toch wat meer voorbereidingen om lekker warm te blijven. Het geheim hiervoor is een geschikte winterslaapzak én slaapmat, die samen de gouden combinatie zijn om de winterse kou tegen te gaan. Geen idee welke winterslaapzak geschikt is? In dit blog vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een winterslaapzak.

Comforttemperatuur

De comforttemperatuur is de temperatuur tot waar de slaapzak jou warm kan houden, dit staat altijd aangegeven in de productspecificaties van de slaapzak. Heeft de slaapzak een comforttemperatuur van -4 graden, dan blijf je warm in deze winterslaapzak tot een temperatuur van -4 graden. Een slaapzak met een comforttemperatuur van 5 graden kun je dus beter niet gebruiken als je ergens gaat kamperen waar het vriest. Let wel op dat ieder lichaam weer verschillend op kou reageert. Bij de comforttemperatuur wordt uitgegaan van een vrouw met gemiddeld postuur. Een kind zou het dan bijvoorbeeld kouder hebben en een man wat warmer in een slaapzak met dezelfde comforttemperatuur.

Voering

Naast de comforttemperatuur is het ook erg belangrijk dat de slaapzak een isolerende voering heeft. Dit betekent dat wanneer de slaapzak lekker warm is, de warmte niet ontsnapt, maar de voering de warmte vasthoudt. Door een isolerende voering krijgt de warmte niet de kans om te ontsnappen. Isolerende vullingen zijn bijvoorbeeld hollowfibre, supreme loft, of polarsoft.

Model

Slaapzakken zijn verkrijgbaar in een deken- of mummie model. Als je in de winter met extreme temperaturen gaat kamperen, dan raden wij aan om voor een mummiemodel te gaan. Mummy slaapzakken sluiten goed aan rondom en op deze manier verlies je weinig warmte. In een wat zachtere winter is een dekenmodel ook zeker een optie, let dan wel goed op de comforttemperatuur. Daarnaast is het aan te raden om altijd een lakenzak mee te nemen als je in de winter kampeert. Een lakenzak zorgt er niet alleen voor dat de slaapzak schoon blijft, maar biedt ook extra isolatie.

slaapmat met slaapzak

Combineren met de juiste slaapmat

Met alleen een winterslaapzak ben je er nog niet, het is namelijk erg belangrijk om de slaapzak te gebruiken in combinatie met een goede slaapmat. Als je gaat winterkamperen, dan is het niet aan te raden om een normaal luchtbed te gebruiken. Een luchtbed isoleert namelijk niet goed, waardoor de koude lucht van de grond makkelijk door het luchtbed komt. De ondergrond van een mat of luchtbed wordt bij slechte isolering namelijk altijd vochtig door condensvorming. De kou trekt vervolgens via het luchtbed of slecht geïsoleerde matje in je slaapzak, waardoor jij het automatisch ook erg koud krijgt. Kies daarom altijd voor een goed geïsoleerde slaapmat. De isolatiewaarde van een slaapmat kun je controleren aan de hand van de R-waarde, dit staat voor de warmteweerstand. Hoe hoger de R-waarde van de slaapmat, hoe geschikter de slaapmat is voor koude temperaturen. Alles hierover lees je in ons blog Wat betekent de R-waarde van een slaapmat?

Extra tips

  • Ben je een echte koukleum? Leg dan de kleren voor de volgende dag alvast bij je in de winterslaapzak. De kleren warmen dan lekker op, zodat je ‘s ochtends warme kleding kunt aantrekken, net alsof ze op de verwarming hebben gelegen!
  • Trek niet te veel kleren aan in een slaapzak. Je lichaam geeft namelijk warmte af en die warmte wil je graag opvangen in je slaapzak. Je lichaamswarmte mengt zich minder in de slaapzak als je veel kleren aan hebt.


Kamperen in de winter kan dus niet zonder een goede winterslaapzak én slaapmat. Houdt bij de aanschaf van een winterslaapzak rekening met de comforttemperatuur, de voering en het gewenste model van de slaapzak. Meer tips voor het winterkamperen lees je in ons blog tips en tricks voor het winterkamperen.


Deel dit artikel: