Welke kachel kies ik voor mijn (voor)tent?

Met een goede kachel zit je er altijd warmpjes bij op de camping. We onderscheiden 3 soorten kachels: elektrisch, gas en petroleum. Benieuwd welke kachel het beste bij jou past? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet!

Welke kachel kies ik voor mijn voortent

 • Elektrische kachel
 • Gaskachel
 • Petroleum kachel
 • Waar zet ik een kachel neer in mijn (voor)tent?
 • Hoe reken ik uit hoeveel Wattage ik nodig heb?
 • Type kachel Voordelen Nadelen
  Elektrisch - Compact
  - Stekker in het stopcontact en klaar voor gebruik
  - Beveiliging
  - Niet geschikt voor grote ruimtes
  - Verwarmt vrij langzaam in vergelijking met andere kachels
  Gas - Grote capaciteit
  - Grote ruimte binnen no-time warm
  - Beveiliging
  - Opletten met kinderen/huisdieren: de kachel wordt erg warm aan de voorkant
  Kous (petroleum) - Geen stroom nodig
  - Makkelijk te verplaatsen
  - Hoog rendement
  - De geur
  Laser (petroleum) - Op de graad nauwkeurig in te stellen
  - Ventilator die zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling
  - Hoog rendement
  - Stroom én brandstof verbruik

  Elektrische kachel

  De elektrische kachel is makkelijk en snel: je steekt de stekker in het stopcontact en hij begint direct met verwarmen. Een elektrische kachel heeft een verwarmingscapaciteit van maximaal 1500 watt, dit komt omdat je de kachel anders niet op de gemiddelde camping kunt aansluiten. Het verwarmen met een elektrische kachel duurt over het algemeen wat langer, maar voor kleine ruimtes of als bijverwarming is een elektrische kachel ideaal. Populaire elektrische kachels zijn de Eurom SF1525 en de Safe-T-heater 1500.

  Beveiliging

  • Omvalbeveiliging: als de kachel omvalt, schakelt de kachel automatisch uit.
  • Oververhittingsbeveiliging: de kachel gaat automatisch uit bij oververhitting.

  Ampère

  Houd rekening met hoeveel ampère je op de camping kunt gebruiken (Ampère = wattage / voltage). De voltage van een elektrische kachel voor op de camping is altijd 230 volt.

  Gaskachel

  Gaskachels hebben een grotere capaciteit dan elektrische kachels. Dat wil zeggen dat een gaskachel heel warm wordt en een groter oppervlak kan verwarmen. De meeste gaskachels hebben een verwarmingscapaciteit rond de 4000 watt, zoals de Gimeg infrarood rolkachel en de Gimeg vast statief eurostraler. Met een gaskachel heb je dus minder geduld nodig bij het verwarmen van een voortent, dan bijvoorbeeld een elektrische kachel. Een gaskachel wordt aan de voorkant erg warm, waardoor je iets beter moet opletten met kinderen en honden dan bij een elektrische kachel.

  Beveiliging

  • Thermische beveiliging: wanneer de waakvlam uitwaait of uitvalt zorgt de thermische beveiliging ervoor dat de gastoevoer stopt.
  • Omvalbeveiliging: als de kachel omvalt, schakelt de kachel automatisch uit.
  • Zuurstofgebrek beveiliging: bij te weinig zuurstof, schakelt de kachel automatisch uit.

  Ventilatie

  Bij een gaskachel is het heel belangrijk dat je goed ventileert. Als je goed ventileert, komt er voldoende zuurstof binnen in de ruimte die je verwarmt. Bij te weinig zuurstof ontstaat er een onvolledige verbranding en daarbij komt koolmonoxide vrij. Als je gebruik maakt van een gaskachel, kun je voor de zekerheid een koolmonoxidemelder plaatsen. Met de melder word je gewaarschuwd op het moment dat er koolmonoxide vrijkomt.

  Drukregelaarset

  Bij een gaskachel heb je altijd een drukregelaarset nodig. Deze zit niet bij de gaskachels inbegrepen. De drukregelaar zorgt voor een constante gasdruk wat erg belangrijk is bij gasapparatuur.

  Petroleum kachel

  Petroleum kachels werken op brandstof. Petroleum kachels zijn over het algemeen kleine kachels, maar hebben wel een hoge capaciteit. Dat betekent dat ze snel een grote ruimte kunnen verwarmen. Net zoals bij gaskachels is goede ventilatie noodzakelijk. Dit zorgt voor voldoende zuurstof in de ruimte, maar zorgt er ook voor dat de kachel op de meest efficiënte manier kan werken. We onderscheiden twee soorten petroleum kachels: de kouskachel en de laserkachel.

  Kouskachel

  Een groot voordeel van de kouskachel is dat je geen stroom nodig hebt, want de ontsteking werkt op batterijen. Je kunt de kachel dus overal neerzetten of en eenvoudig verplaatsen. Een kouskachel ruik je over het algemeen wel iets meer dan een laserkachel.

  Laser kachel

  Voor het gebruik van een laser kachel heb je wel stroom nodig. Een laserkachel wordt namelijk elektronisch aangestuurd en bevat een thermostaat waarmee je hem op de graad nauwkeurig kunt instellen. De laser kachel heeft geen elektriciteit nodig voor het opwekken van warmte, maar voor het bedienen van het elektronisch display en voor de ventilator die ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

  Beide petroleum kachels hebben een rendement van bijna 100%. Door de slimme verbrandingssystemen wordt bijna alle gebruikte brandstof omgezet in warmte.

  Waar zet ik een kachel neer in mijn (voor)tent?

  Als je een keuze hebt gemaakt en de kachel in de voortent wilt plaatsen, is het erg belangrijk dat je de kachel niet dicht tegen het tentdoek aanzet in verband met brandgevaar.

  Hoe reken ik uit hoeveel Wattage ik nodig heb?

  100 watt kan ongeveer 1 m3 verwarmen in een acceptabele tijd van +/- een half uur. Dat wil dus zeggen dat een gaskachel van bijvoorbeeld 4200 Watt geschikt zou zijn voor een ruimte van 42m3. Het is dus niet nodig om voor een kleine ruimte een kachel te kopen met een hoge capaciteit. Voor een grote ruimte is het wel erg belangrijk om hier op te letten, anders blijft het fris.


  Deel dit artikel