Een kijkje in de caravan van Sabine en Nils

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer een kijkje in de caravan van Sabine en Nils.

Eigenaren van deze caravan Sabine (62) en Nils (62)
Kamperen sinds Kindertijd
Caravantype Avento Royal 420 TD Luxe
Bouwjaar 1993
Een kijkje in de caravan van Sabine en Nils

Kun je iets over jullie gezin vertellen?

"Wij zijn Sabine en Nils, allebei 62 jaar oud en wonen in Kiel. We zijn getrouwd sinds 1982 en hebben drie kinderen. Als kind hebben we allebei veel mooie vakanties op de camping beleefd. Sabine in Westerdeichstrich en Nils op het Baltische eiland Fehmarn."

"Nadat we getrouwd zijn, zijn we een tijd gaan kamperen met een oude Wilk caravan. Dat ging een tijdje goed met drie kleine kinderen en korte vakanties aan de Noordzee en Oostzee. Maar toch werd de caravan al snel te klein voor vijf personen. Jarenlang zijn we met z’n vijven op vakantie geweest naar vakantiehuizen en hotels, maar toen de kinderen het huis uit waren groeide de wens om weer gemakkelijk en spontaan op vakantie te kunnen gaan."

Caravan pimpen

Kunnen jullie iets over de aankoop van de caravan vertellen?

"Bij toeval ontdekten we een kleine Avento caravan die het budget van €3000,- niet overschreed. Het voordeel van de caravan was het eigen toilet en de twee zithoeken. Zo konden we 1 zithoek gebruiken als bed en de andere als zitje. We hebben de Avento Royal 240 TD Luxe in september 2015 van een particulier gekocht. Ondanks de hoge leeftijd (1993), was de caravan in goede staat. Je kon er alleen niet direct mee op vakantie. De Avento was gewoon erg lelijk van binnen en buiten. Op de buitenkant stonden Bijbelse spreuken en de wielkasten en motorkap waren donkerbruin geverfd. Niet onze smaak. Binnen zaten spiegel tegels op verschillende kastdeuren, zaten er een hoop boorgaten en plakhaken en waren het tapijt, de bekleding en de gordijnen niet naar onze smaak. Dus het was tijd voor een opknapbeurt!"

Caravan opknappen

Hoe kwam je op het idee om de caravan te pimpen?

"Al het textiel in de caravan rook vreselijk en het was gewoon echt niet onze smaak. Gezelligheid? Die was in de caravan ver te zoeken. Reden genoeg dus voor een make-over!"

Hoe verliep de verbouwing?

"Met het motto ‘Less is more’ hebben we de buitenkant van de caravan teruggebracht naar de originele staat. Sabine heeft geprobeerd om de bijbelteksten en bruine verf weg te halen. Dit ging vrij moeizaam, maar tot onze grote vreugde kwam de originele kleur wel weer naar boven!"

"Binnen zijn alle houten onderdelen geschuurd, afgeplakt en opnieuw geverfd. De spiegel tegels zijn verwijderd en de gaten in de binnenmuren zijn afgedekt met roestvrijstalen haken. De bekleding en gordijnen werden vervangen, want dit was dringend nodig! Het moest onderhoudsvriendelijk, kleurrijk en gezellig worden. De nieuwe stoffering bracht niet alleen pit, maar voldeed ook aan al onze eisen. De felle paarse kleur werd de basiskleur voor de gordijnen en andere details. De kapotte vloer hebben we vervangen voor een fraaie PVC vloer."

"Om een mover en een alarmsysteem te installeren kreeg de Avento een batterij inclusief lader, spanningsweergave, anti-slangkoppeling, neuswiel, verwarmingsbrander en nieuw geïnstalleerde tafelpoten. De renovatie duurde in totaal ongeveer twee maanden. In maart 2016 gingen we er voor het eerst mee kamperen in de Eckernförde-baai toen er sneeuw lag. Dat was echt geweldig!"

Caravan renoveren

Heeft jullie caravan een bijnaam?

"We hebben de caravan liefkozend ‘het Barbiehuis’ genoemd."

Waar ben je het meest trots op?

"Alle kussens en armleuningen zijn zonder hulp door Sabine zelf opnieuw bekleed. De bekleding heeft handige ritsen waardoor ze gemakkelijk gewassen kunnen worden. Daar zijn we zeker trots op."

Kijkje in de caravan van Sabine en Nils

Krijg je veel reacties als je op pad bent met de caravan?

"Tussen de vele Fendts en Hobby’s is een Avento 93 toch wel zeldzaam op Duitse campings. Waar bij een nieuwe caravan kunststof is gebruik, zie je bij onze Avento nog RVS en hout. Maar in de loop van de tijd is er bijna niets kapot gegaan. Alle rolgordijnen, horren en lampen zijn nog in originele staat. Het fornuis en de koelkast werken perfect en de grijze kleur van de kastdeuren is gewoon weer "in". We hebben veel complimenten gekregen."

Wat zijn jullie plannen met de caravan?

"De binnenkant van de toegangsdeur ziet er niet helemaal mooi meer uit. Maar die durven we nog niet te schilderen. Wel moeten de bruine kunststof handgrepen van de kasten een keer vervangen worden, maar dit blijkt nog een lastig klusje aangezien alle boorgaten afgedekt moeten worden."

Caravan pimpen

Wat zijn jullie vakantieplannen met de caravan?

"We gaan graag naar Eckernförde Bay."

Heb je nog andere leuke bijzonderheden om te vertellen?

"De Avento is de ideale toerwagen: is gemakkelijk te trekken en zijn laadvermogen van bijna 400 kg is onverslaanbaar."

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel