Een kijkje in de caravan van Maike en Niclas

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer in die van Maike en Niclas.

Eigenaren van deze caravan Maike (27) en Niclas (27) en hondjes Cap en Emma
Kamperen sinds Samen sinds 2020, Maike al 3-4 jaar eerder
Caravantype Bürstner LUX 480 TS
Bouwjaar 1992
Een kijkje in de caravan van Maike en Niclas

Vertel eens iets over jullie zelf.

"Wij zijn Maike en Niclas, 27 jaar oud en sinds juni 2020 getrouwd. Samen met onze honden Cap (gemixt ras van 16 jaar) en Emma (labrador van 1 jaar) wonen we in een dorp in de buurt van Bielefeld in Nordrhein-Westfalen (DE). Maike is docent en werkt in een kinderdagverblijf. Niclas werkt als houttechnicus bij een meubelbedrijf. Dit kwam goed van pas! Niclas zijn beroepservaring en de leertijd als timmerman waren erg handig bij de renovatie van de caravan."

Wat doen jullie graag in jullie vrije tijd?

"In onze vrije tijd doen we graag iets met de honden: wandelen, trektochten maken of gewoon tijd doorbrengen in de natuur. Qua sport spelen we tennis en voetbal. Sinds de zomer van 2020 gaan we samen op kampeervakantie, omdat onze huwelijksreis naar IJsland vanwege Corona niet door kon gaan. We kochten spontaan een tent bij Obelink en boekten een camping aan de Hollandse kust. Deze vakantie vonden we zo leuk, dat we besloten om een caravan te kopen"

Kijkje in de caravan van Maike en Niclas

Vertel iets over de aankoop van jullie caravan.

"De caravan hebben we aan het einde van het kampeerseizoen (september 2020) online gevonden. We hadden de markt al een paar maanden goed in de gaten gehouden, prijzen vergeleken en zo een budget voor onszelf bepaald. Het was voor ons belangrijk om een caravan te kopen die in de buurt wordt verkocht, zodat we niet in de verleiding zouden komen om ‘snel’ een caravan te kopen maar er in alle rust over na te denken. We wilden graag een caravan die maar één vorige eigenaar heeft gehad, onder een afdak is gestald en dus niet is blootgesteld aan weersinvloeden."

"Het belangrijkste voor ons was de waterdichtheid en dat er geen verborgen schade was. Daarom zijn we drie avonden uitgebreid bij de caravan gaan kijken. Gelukkig wilde de verkoper dat ook graag, om ons alles precies te laten zien. We hebben een lange checklist geschreven voor het bezichtigen van de caravan met alle belangrijke punten die we wilden controleren. Bijvoorbeeld de elektrische apparaten, de raamkozijnen en de muren. De verkoper heeft zelfs de luifel voor ons opgezet. We voelden ons goed geadviseerd en realiseerden ons al snel dat de verkoper zijn caravan graag in goede handen wilde geven. De verkoper heeft de caravan zelfs persoonlijk bij ons thuis gebracht, zodat wij ons geen zorgen hoefden te maken over het transport."

Caravan renoveren

Hoe is het idee ontstaan om de caravan te pimpen?

"In de zomer van 2020 bezochten we de vakbeurs 'Caravan Salon' in Düsseldorf. We hebben daar veel mooie caravans gezien, maar bij elke caravan die we zagen konden we wel iets verzinnen wat we zouden willen veranderen. Daarnaast wilden we niet zoveel geld uitgeven, omdat we wisten dat we met minder geld net zulke mooie kampeervakanties konden hebben. Op Pinterest en Instagram deden we veel inspiratie op over het renoveren van caravans. We vonden het idee om een gebruikte caravan op te knappen geweldig!"

"Aangezien Niclas de nodige kennis heeft over verbouwen en Maike de creativiteit, was het logisch om zelf ook te gaan proberen een caravan op te knappen. Corona maakte ook duidelijk dat we weer een lockdown in gingen, dus we zouden veel tijd samen doorbrengen. Perfect voor een doe-het-zelf-project zoals het opknappen van een caravan."

Caravan renovatie

Hoe is de renovatie verlopen?

"We zijn begonnen met het labelen van alle onderdelen en constructies. Dit maakte het voor ons makkelijker om later alles weer te kunnen installeren. Er zijn namelijk veel verschillende onderdelen die je snel uit het oog verliest. Daarna hebben we alles verwijderd wat niet direct aan de caravan was vastgeschroefd zoals het bed en de fronten van de kastjes. Het verwijderen van de scheidingswand was voor ons een bijzonder kenmerk van de renovatie, omdat hierdoor een grote, open ruimte ontstond."

"Daarna begonnen we met het slijp- en schilderwerk. Toen we hiermee bezig waren hebben we elk weekend aan de caravan gewerkt. Nadat we verschillende dingen hadden vervangen en opnieuw geïnstalleerd, konden we beginnen met de kleinere klusjes zoals het schilderen van de verwarming en het opknappen van de werkbladen."

"Omdat de caravan in onze tuin stond, konden we er een paar uur per week wanneer we maar wilden aan werken. Dat was voor ons super praktisch, omdat we altijd de honden bij ons konden hebben. We hebben met ze gewandeld in de kluspauzes."

Caravan pimpen

Kwamen jullie nog onaangename verrassingen tegen tijdens het klussen?

"Er waren niet echt onaangename verrassingen. We hebben de caravan van tevoren natuurlijk heel goed geïnspecteerd en de vorige eigenaar is er heel zuinig op geweest. De vloer, gordijnen en zelfs de bekleding zijn door de vorige eigenaar vervangen dus die hoefden we niet meer zelf te doen. Dat heeft ons veel tijd en geld bespaard. In plaats van de vaste scheidingswand hebben we een klembare gordijnroede gemonteerd met gordijnen die we alleen maar hoefden in te korten. Daarna zag het er een stuk huiselijker uit."

"We hebben zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Enerzijds om binnen budget te blijven, anderzijds om het laadvermogen van de caravan niet te overschrijden. De inbouwapparatuur hebben we laten zitten. We hebben alleen een nieuwe spoelbak en kraan in de keuken geplaatst."

Caravan opknappen

Wat heb je allemaal omgebouwd en gepimpt?

"We hebben alles gerenoveerd wat gerenoveerd kon worden: alle fronten zijn geschuurd en geverfd, er ligt een nieuwe PVC vloer en de stoffering en gordijnen zijn vernieuwd. Alle fronten hebben nieuwe deurknoppen, de verwarmingskap is geschilderd en de planken zijn bedekt met plakfolie. Het gasfornuis, de afzuigkap, de koelkast, de kachel en het toilet zijn gebleven, maar verder hebben we alles gepimpt. Aan de buitenkant hebben we niets veranderd, want dat zag er nog heel mooi en verzorgd uit."

Waar haalden jullie de inspiratie vandaan?

"Eigenlijk hebben we ons laten inspireren door ons eigen huis. Alles is daar heel licht en open, daar voelen we ons thuis. Dit is precies hoe we het dus ook wilden voor onze ‘Wohni’ zoals we de caravan liefdevol noemen. Het zou moeten voelen als een tweede huis, waar we tijdens onze vakanties kunnen uitrusten en onze batterijen kunnen opladen. Ook vonden we veel inspiratie op Pinterest en Instagram. Vooral als het om decoratie ging. We hebben via Instagram regelmatig contact gehad met andere caravan pimpers."

Kijkje in de caravan van Niklas en Maike

Waar zijn jullie het meest trots op?

"We zijn bijzonder trots op het feit dat we het echt samen gedaan hebben. De een kon soms iets meer dan de ander, maar we hebben altijd samen de tijd genomen om te klussen. Toen Niclas geen tijd had of Maike geen zin (wat ergens in de winter gebeurde toen het erg koud werd na uren klussen), hebben we het project voor die dag afgemaakt en gingen we op een andere dag verder. We zijn nog steeds trots elke keer dat we ‘Wohni’ binnenkomen en zien wat voor een geweldige feelgood-plek we gecreëerd hebben."

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?

"Omdat we de caravan alleen van binnen hebben gerenoveerd, is er van buiten niets bijzonders te zien. Als we op campings zijn en met de buren praten hebben we het niet over de verbouwing omdat we niet de indruk willen wekken dat het zo ‘bijzonder’ is. De meeste reacties krijgen we op onze opblaasbare luifel van Obelink. Als we de luifel dan van dichtbij laten zien, kijken mensen vaak op eigen initiatief even naar binnen."

"We hebben tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad. Mensen vonden het geweldig hoeveel werk en moeite we erin gestoken hebben. Meestal zijn ze helemaal enthousiast over Niclas zijn technische talent en hoe groot en licht de caravan eruitziet."

Caravan opknappen

Wat zijn jullie plannen in de nabije toekomst met deze caravan?

"Na onze zomervakantie in Zuid-Tirol merkten we hoe heerlijk het verre reizen met een caravan kan zijn. We zijn zeker van plan om elke vakantie met de caravan door te gaan brengen. Voor volgend jaar willen we ook zeker een langere reis maken. We weten alleen nog niet zeker of we naar Zweden, Portugal of de zuidkust van Engeland gaan, maar dit zijn zeker plannen voor meerdere vakanties. Volgend jaar willen we graag meer weekenden vrij houden en naar nabijgelegen campings. Aangezien we minimaal één keer per jaar in Nederland aan de kust zijn, staat dit voor volgend jaar ook weer op de planning om te doen met de caravan. Wij zijn naar attractiepark Duinrell geweest en dat vonden we geweldig. We blijven terug gaan."

Overige bijzonderheden om te vertellen.

"Op ons Instagram account hebben we de complete verbouwing laten zien en hebben we eerlijk verteld wat alle kosten waren. We wilden graag anderen helpen die misschien nog twijfelen over een verbouwing, dus we deelden ook onze eerlijke verhalen. We hopen dat we mensen inspireren om ook deze stap te zetten. Daarom hebben we veel tips gegeven een veel foto’s gedeeld. Op deze manier kunnen zelfs mensen die zelf niet zo handig zijn, begrijpen hoe ze moeten klussen. We vonden het dus belangrijk om het hele proces van de caravan renovatie te tonen en niet alleen het eindresultaat."

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan, camper of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel: