Een kijkje in de caravan van Ton en Bea

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer een kijkje in de caravan van Ton en Bea.

Eigenaren van deze caravan Ton (59) en Bea (50)
Kamperen sinds 2021
Caravantype Hobby Classic
Bouwjaar 1994
Een kijkje in de caravan van Bea en Ton

Wie zijn jullie?

"Ik ben Bea Kraan en woon in Barneveld. Ik ben getrouwd met Ton Kraan en samen hebben wij een samengesteld gezin. We 4 kinderen excl. aanhang en 2 kleinkinderen. Onze dochters Jantine en Jeline hebben ook geholpen met het pimpen van onze caravan. Ton heeft een eigen timmer- en onderhoudsbedrijf waarvan ik de administratie doe. Dat hij timmerman is kwam vanzelfsprekend heel goed uit bij het pimpen van de caravan. Overal was wel een oplossing voor. In mijn vrije tijd pas ik op de kleinkinderen, lees ik graag een boek en wandel ik in de natuur. Ton ook trouwens, maar hij vindt het ook leuk om een hengel uit te gooien."

Hoe lang kamperen jullie al?

"Als je conferenties en evenementen uitsluit dan kamperen we pas sinds de zomer van 2021. Nadat we de caravan hebben opgeknapt en hij 2 jaar stil heeft gestaan vanwege corona boekten we 2021 een vakantie in eigen land. En dat is zeker voor herhaling vatbaar!"

Oude caravan opknappen

Vertel iets over de aankoop van de caravan.

"Vroeger hadden we een andere caravan gestald in De Bilt. Deze hebben wij ingeruild voor onze huidige. We hadden niet veel eisen, omdat we de caravan hadden voor conferenties en evenementen. Dus niet specifiek voor vakantie. De eisen die we hadden waren een lekvrij dak en een toilet binnen handbereik."

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen?

"Tijdens Corona konden we niet naar deze evenementen dus gingen we nadenken over het verkopen van de caravan. Zo mooi was hij niet en we wisten ook niet wat we ervoor konden krijgen, omdat hij buiten bij de stalling had gestaan voor 2 jaar. Toen ik op Pinterest steeds meer tegenkwam over het pimpen van caravans begon het gevoel van verkopen steeds meer te vervagen. We hebben de caravan opgehaald, bekeken en het gehad over of het de moeite waard was op hem op te knappen. Door alle tips en ideeën die we tegenkwamen werden we steeds enthousiaster en hebben we de keuze gemaakt om de uitdaging aan te gaan. Ook omdat dit een leuke bezigheid was in deze bijzondere tijd en onze kinderen ook wel wilden helpen."

Kijkje in de caravan van Bea en Ton

Hoe is de verbouwing verlopen?

"We zijn begonnen met ideeën verzamelen en bedenken wat we wilden aanpakken en eventueel slopen. We zijn gestart met een flinke wasbeurt. De buitenkant was door het lange buiten staan behoorlijk groen geworden. Aan de binnenkant hebben we kasten gesloopt die overbodig waren, het plastic van de wc eruit gehaald, banken verstevigd, wandjes vervangen of verstevigd en ontzettend veel gaten gestopt. We zijn aan de slag gegaan zonder tijdsplanning, gewoon lekker de vrije uurtjes invullen door te prutsen in de caravan. Doordat Ton timmerman is, konden we alles zelf doen en hebben we niks uitbesteed. Omdat wij van social media onze ideeën haalden, besloten we zelf ook een Instagram pagina aan te maken. Hier deelden we waar we mee bezig waren en gaven we tips over wat voor materiaal we gebruikten. Superleuk en inmiddels hebben we 200 volgers."

Waren er tegenslagen?

"Tegenslagen klinkt heel groot. Grote tegenslagen hadden we niet. Wel hadden we wat kleine dingetjes zoals dat het plakfolie in de wc moeilijk te plakken was en dat de waterleidingen zo vies waren dat we die ook hebben vervangen. Maar dit zie je pas als je bezig bent. We hadden geen verwachtingen dus was een tegenslag ook niet zo zwaar."

Wat hebben jullie allemaal verbouwd?

"We hebben bij de rondzit de kasten eruit gesloopt en een nieuw plafond paneel van buigzaam triplex erin gemaakt. Alles in de caravan hebben we geschuurd, meerdere keren geprimerd en afgelakt. Alle handvatten hebben we zwart gespoten en de rest hebben we wit gemaakt. Het tafelblad hebben we vervangen door vurenhout, daar hebben we ook schapjes van gemaakt die we op de plek van de kastjes hebben gehangen boven de rondzit. Ook hingen we een hanglamp en wat spotjes op. Via internet hebben we goedkope kussenhoezen besteld en wat leuke decoratie. Met dit alles was de rondzit klaar."

"In de badkamer hebben we het hele natte hok eruit gehaald m.u.v. het toilet. Die muren hebben we opgeknapt en 1 wand hebben we beplakt met folie. Dat was een hele klus. We hebben van een slakom een wasbak gemaakt en van een gewone kraan hebben we een kraan gemaakt met een knop om de pomp aan te zetten om waterdruk te krijgen. Ook hier hebben we leuke bijtijdse decoratie opgehangen zoals een mooie spiegel, schilderijtje en een nep plantje. Omdat we het natte hok eruit hebben gehaald kwam de bescherming van het wiel tevoorschijn. Hier hebben we een koof omheen gemaakt zodat dit mooi weggewerkt was. Toen we aan het eind van het klussen de deur terug hingen in de wc kwamen we erachter dat de deur nu te kort was doordat er geen drempel meer was. Hier hebben we hard om gelachen en het voor nu maar even zo gelaten."

Caravan opknappen

"In de keuken hebben we de kraan en afvoer vervangen. We hebben een vuren houten aanrechtblad gemaakt en mandjes in de uitschuifkast zwart gespoten (deze waren verroest). Zoals hierboven al benoemd hebben we de kastjes etc. wit geschilderd. Het gordijn wat er hing was zoals veel in de caravan niet meer van deze tijd en hebben we vervangen door een bamboe rolgordijntje."

"De treinzit wilden we niet meer gebruiken en hebben we omgebouwd tot vast bed. Ton maakte een vast bed van 1.40 en heeft de schuifdeuren verwijderd. De oude gordijntjes zijn vervangen voor nieuwe witte, we hebben een plafondlamp met afstandsbediening gemonteerd en de horren zijn schoongemaakt en geverfd."

"De vloer die erin lag was al erg oud en niet naar onze smaak. Deze hebben we wel laten liggen maar hier overheen hebben we een PVC vloer gelegd."

"Ook zagen we dat de bumper aan de achterkant kapot was. Maar omdat de caravan al wat ouder is konden we hier geen nieuwe voor krijgen. Onze zoon, metaalbewerker van beroep, heeft een RVS plaat gemaakt voor over de bovenkant zodat het niet kan lekken."

Caravan pimpen

Waar heb je inspiratie vandaan gehaald?

"We hebben Instagram en Pinterest gebruikt om inspiratie op te doen en tips en tricks vanaf te halen."

Heeft jullie caravan een bijnaam?

"Op Instagram heten wij 'Een hut onder de zon'."

Waar zijn jullie het meest trots op?

"Het eindresultaat! En dat we niets hebben moeten uitbesteden. Alles hebben we met ons gezin gedaan."

Caravan renovatie

Krijgen jullie veel reacties op de caravan?

"De buitenkant hebben we nog niet opgeknapt en willen we volgend jaar gaan doen. Mensen die in onze caravan gekeken hebben zeggen ‘Het lijkt net een hele nieuwe caravan, een gezellig huisje op wielen’ ‘Hier zou je zo in willen wonen’ Ook hebben we veel leuke reacties op Instagram gekregen."

Wat zijn je plannen met de caravan? Staan er vakanties gepland?

"Afgelopen zomer zijn wij en onze dochter met de caravan op vakantie geweest. Allebei zijn we in Nederland gebleven. We hebben sinds kort een stalling in de buurt dus de caravan ophalen is zo gedaan."

Caravan renoveren

Wat is jullie favoriete vakantieland?

"Omdat we nog niet zo lang kamperen hebben we natuurlijk alleen Nederland gezien. Het is ons wel goed bevallen dus wie weet volgen er meer landen in de omgeving."

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel