Misschien herken je het wel. Je hebt uren in de auto gezeten en eenmaal op de camping wil je de koepeltent zo snel mogelijk opzetten zodat je eindelijk aan je rust toekomt. Erg logisch, maar bij het opzetten van de tent is het erg belangrijk om genoeg tijd te nemen voor het afspannen van de tent. Gebeurt dit niet, dan is er een grote kans dat de kampeertent na een (zware) storm niet meer zo mooi staat en misschien wel beschadigd. In dit blog geven wij je tips en vertellen wij je de do's en don'ts wat betreft het opzetten en afspannen van een tent.

Tip 1: begin altijd aan de achterkant van de tent

Bij het opzetten van tunneltenten zet je altijd eerst de achterste twee hoeken vast. Daarna trek je de tent overeind en zet je de voorste hoeken strak. Vervolgens ga je verder met de andere lussen.

Tip 2: ritsen kruiselings afspannen

Voordat je begint met afspannen, is het belangrijk om beide ritshelften van de tent kruiselings af te spannen, zodat de spanning aan de onderkant van de rits verdwijnt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er teveel spanning op de rits komt te staan, waardoor de rits niet goed sluit.

Tip 3: volg altijd de stiknaad van de tent

Bij het strak trekken van de scheerlijnen en lussen, is het belangrijk altijd de stiknaden van de tent te volgen.

Tip 4: durf strak te trekken

Vooral tenten die van katoen of polyester/katoen zijn gemaakt, kunnen goed tegen een stootje. Wees dus niet bang om het doek, de scheerlijnen en de lussen goed strak te trekken.

Tip 5: span de tent af in rechte lijnen, geen golven

Let er bij het afspannen op dat je in een rechte lijn blijft werken. Dit geldt voor de hele tent. 

Tip 6: zorg dat er geen plooien in het doek zitten

Zitten er plooien in het doek? Dit is een teken dat de tent niet goed afgespannen is. Plooien vangen wind en zorgen voor onstabiliteit.

Heb je de tent opgezet en afgespannen? Loop dan even een rondje om de tent en controleer of alles er goed uitziet en corrigeer waar nodig. Heb je nog vragen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!