Hoe kan ik een tent opzetten?

Heb je net een tent gekocht en ben je benieuwd hoe je een tent het beste kunt opzetten? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Let op: het gaat in dit blog om het opbouwen van een tunneltent. Stap 1, 2, 3 en 5 gelden ook voor andere soorten tenten en vouwwagens.

Stap 1: Controleer je kampeeruitrusting
Stap 2: Controleer je kampeerplek
Stap 3: Plaats het grondzeil
Stap 4: Spreid je tent over het grondzeil
Stap 5: Zet de opening van je tent buiten de wind
Stap 6: Duw de stokken door de stoksleuven
Stap 7: Trek de tent omhoog
Stap 8: Span de tent af

Voorbereiding tent opzetten

Stap 1: Controleer je kampeeruitrusting

Controleer voordat je op vakantie gaat altijd of alles nog compleet en goed in orde is. Doe dit voor iedere kampeervakantie zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het opzetten van je tent. Daarnaast is het ook handig om te checken of je de juiste haringen hebt, dit kan namelijk verschillen per land. Benieuwd welke haringen jij nodig hebt? Lees dan ons blog: Welke haringen heb ik nodig?

Stap 2: Controleer je kampeerplek

Als je op de camping bent aangekomen en je een campingplek hebt gevonden, controleer dan even het gras of er niets ligt wat het grondzeil kan beschadigen. Haal bijvoorbeeld takjes en andere hinderlijke voorwerpen weg.

Tent opzetten

Stap 3: Plaats het grondzeil

Het is altijd verstandig om een grondzeil onder je tent te leggen. Dit voorkomt viezigheid aan je tent en daarnaast zorgt het ook voor extra isolatie.

Stap 4: Spreid je tent over het grondzeil

Als het grondzeil ligt, kun je de tent erop leggen. Let erop dat het grondzeil niet onder je tent uitsteekt. Bij regenval kan het water dan via het grondzeil je tent binnen stromen.

Stap 5: Zet de opening van je tent buiten de wind

Zorg er tijdens het opzetten van je tent voor, dat de deur niet in de windrichting staat. Bij veel wind is de kans op stormschade groter als de opening in de windrichting staat omdat de wind dan makkelijk in de tent kan slaan.

Stap 6: Duw de stokken door de stoksleuven

Heb je een tent met stokken? Dan is de stokken in je tent schuiven de volgende stap. Zorg er dan voor dat je de stokken door de stoksleuven duwt, en niet trekt. Als je aan de stokken trekt, rekt het elastiek en kan het gaan springen.

Stap 7: Trek de tent omhoog

Zet de tent achteraan met twee haringen vast. Voordat je de tent naar voren omhoog trekt, is het verstandig om één deur te openen. Zorg ervoor dat er lucht in de tent komt waardoor je de tent gemakkelijk naar voren kunt trekken. Zet de tent vervolgens met één scheerlijn vast. Zodra de tent overeind blijft staan, doe je de deuren weer dicht.

Bijna klaar

Stap 8: Span de tent af

Zet eerst de hoeken van het grondzeil vast. Ga vervolgens verder met de rest van de afspanlussen aan het grondzeil in één rechte lijn vast te zetten. Nadat je het grondzeil helemaal vast hebt gezet, ga je verder met het buitendoek. Het beste kun je altijd met de naad meespannen. Belangrijk is dat je bij de ritsen kruislings afspant, hierdoor haal je grotendeels de spanning van de ritsen af en gaat deze langer mee. Ook hierbij span je de scheerlijn met de naad mee. Let erop dat je de scheerlijn niet te strak afspant, een tent mag wel een beetje bewegen.

Wessel laat in de video hieronder alle stappen zien van een tent opzetten.


Deel dit artikel