Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Volg mijn bestelling(en)

Katoen

Informatie over tentdoeken.

Katoenen tentdoek wordt onderverdeeld in drie verschillende soorten: lichtgewicht, middengewicht en zwaargewicht katoen.
Lichtgewicht katoen weegt 130 tot 180 gram per vierkante meter (gr/m²)
Het lichtgewicht katoenen doek is geschikt voor rondtrekkende kampeerders die niet te veel gewicht mee willen nemen. Middengewicht katoen weegt 180 tot 220 gr/m² en wordt vooral toegepast bij tenten die geschikt zijn voor langer verblijf op één plek. Zwaargewicht katoen weegt 220 tot 320 gr/m². Vooral grote bungalowtenten, noktenten en groepstenten tenten zijn ervan gemaakt.
Katoen krimpt als het nat wordt, hierdoor maakt het zichzelf waterdicht als het regent. Om het te beschermen tegen vuil en ultraviolette straling wordt het doek geïmpregneerd.


Voordelen katoen:
- sterk
- ademend en vochtregulerend


Nadelen katoen:
- droogt langzaam
- gevoelig voor vuil en schimmelvorming


Onderhoud:
Katoen moet goed droog zijn voordat de tent wordt opgeborgen. Nat opbreken kan, maar langer dan een, twee dagen mag de tent niet ingepakt blijven. Het doek wordt anders door schimmel aangetast. Het heet dan dat het weer in het doek zit en dat uit zich in kleine zwarte plekjes die niet meer te verwijderen zijn. Katoendoek wordt vaak voorzien van een schimmelwerende impregnering. De impregnering moet om de paar jaar volgens voorschrift van de fabrikant worden herhaald. Onderhoud van doek begint al bij het opzetten van de tent. Staat de tent niet goed, dan kunnen de krachten op het doek verkeerd worden verdeeld. Dat kan leiden tot schade. Verder is het zaak om het tentdoek schoon te houden en vlekken in een zo vroeg mogelijk stadium te verwijderen. Stof kan het beste met een zachte veger (met nadruk op zacht) worden weggeveegd.


Levensduur:
De levensduur hangt af van de omstandigheden tijdens het kamperen. Luchtvervuiling, zonnestraling (ultraviolet), natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water) en huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie) beperken in sterke mate de gebruiksduur van een katoenen tent. Ook de kwaliteit van het doek maakt uit. Zwaargewicht katoen gaat circa 30 tot 55 gebruiksweken mee. Middengewicht doek (20 tot 40 weken) en lichtgewicht doek (15 tot 40 weken).

Laden...