voortent grondzeil

Ben je op zoek naar een grondzeil voor jouw tent of voortent, maar zie je door alle informatie de bomen in het bos niet meer? Wij helpen je graag aan de juiste keuze. Het uitzoeken van een grondzeil, gronddoek of tenttapijt is een heel klus. Wil je weten welk soort gronddoek je nodig hebt voor onder de voortent of welk tenttapijt je het beste kunt uitzoeken voor in je tent? Lees dan ons blog 'Welk grondzeil heb ik nodig?'. Daar leggen we meer uit over de verschillende soorten grondzeilen. In dit blog leggen we je uit hoe je bepaald welke maat grondzeil je nodig hebt voor in je tent of voortent en waarom.

1. Welke maat grondzeil heb ik nodig in mijn voortent?

Vaak is er onduidelijkheid over de grootte van een grondzeil. De een geeft aan dat je een gronddoek groter dan je voortent moet aanschaffen en de ander geeft aan dat hij kleiner moet zijn. Welk advies is nu de juiste? Er is een simpele vuistregel voor het bepalen van de juiste maat van je voortent tapijt of grondzeil. Dit is namelijk de diepte van je voortent x de opbouwlengte van de caravan. Je kan het beste een gronddoek of grondzeil kopen dat 10 cm korter is dan de voortent zelf. Zo voorkom je dat het water bij regen naar binnen loopt. Veel mensen laten het ondergrondzeil of eco gronddoek een flink stuk uitsteken Dit doen ze om te voorkomen dat modder tegen de tent op spat. Dit kan echter geen kwaad, omdat de onderste 50 cm van een voortent met omloopmaat van PVC is gemaakt. Dit materiaal is glad en eenvoudig te reinigen, speciaal gemaakt tegen de modder.

caravan opbouwlengte

Opbouwlengte caravan

De opbouwlengte van je caravan is de lengte van de caravan zonder dissel, zoals je ziet op bovenstaande afbeelding. Het is simpel gezegd het langste gedeelte van de caravan van links naar rechts.

voortent diepte

Diepte van de voortent

De meeste grondzeilen of tapijten hebben we in verschillende dieptes: 2,5 meter, 3 meter of 3,5 meter. Het grondzeil past goed in je voortent als deze dezelfde diepte heeft als je voortent.

Heb je een opbouwlengte van 4 meter en is je voortent 2,5 meter diep? Dan kies je dus voor de maat 2,5 x 4. Als je de de diepte weet van je voortent en de opbouwlengte van je caravan, dan weet je gelijk welke maat je nodig hebt.

2. Welke maat grondzeil heb ik nodig in mijn tent?

Net als bij de voortent, raden we een grondzeil of tenttapijt aan dat binnen je tent valt. Zeker als de tent een vaste kuip heeft. Wanneer je een grondzeil koopt dat groter is dan de tent zelf, loopt er bij regenval water tussen de vaste kuip en het grondzeil. Hetzelfde gebeurt wanneer je zowel een gronddoek als grondzeil onder je tent hebt. Het water wat ertussen loopt, blijft er de hele vakantie tussen zitten. Dit resulteert in een waterbed effect en gaat ook nog eens stinken. Naast het waterbed effect zal het water de plek zoeken van de minste weerstand. Dit zijn vaak de naden van het kuipzeil van de tent en dan loopt het water ook nog eens in je tent. Dan heb je zowel buiten als binnen in de tent een waterballet en zijn je spullen en voeten erg nat. Dit wil je echt voorkomen!

summer tent

Wanneer je tent dus 415 cm bij 260 cm is, raden we een grondzeil aan van 400 cm bij 250 cm. Zo valt het grondzeil onder de tent en krijg je geen last van het vervelende water wat onder je kuipzeil zit of zelfs naar binnen loopt. Heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Stel ze dan gerust via ons contactformulier op de website of op onze sociale media!


Deel dit artikel