Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Volg mijn bestelling(en)

Dit moet u verplicht in uw auto hebben op vakantie

Je gaat op vakantie en je hebt alles bij elkaar gepakt, je PSP, Sudokuboekje en zwembroek mogen natuurlijk niet ontbreken.
Maar vergeet vooral de minder voor de hand liggende dingen niet, wellicht zelfs belangrijker dan je favoriete spelcomputer.
De veiligheidshamer, isoleerdeken en veiligheidshesjes. Mocht je onverhoopt bij een ongeluk betrokken raken dan kunnen deze producten de gevolgen flink verkleinen. In veel landen zijn sommige zaken zelfs verplicht. Meer daarover lees je op deze pagina.
Als je op vakantie gaat denk je liever niet na over pech of een ongeluk. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus kan je maar beter goed voorbereid op vakantie gaan. Dit geeft tevens een rustgevend gevoel. Toch kan de rit naar het zonnige zuiden heel anders uitpakken dan je hoopt. Wanneer dat gebeurd dan is het goed als je enkele spullen bij je hebt die de gevolgen van zo’n ongeluk minder ernstig maken. Je kunt daarbij denken aan verschillende producten.
Allereerst zijn een veiligheidshamer, een isoleerdeken en veiligheidshesjes, deze zijn verplichte kost. Maar ook een verbanddoos, een brandblusser, een gevarendriehoek en zonneschermen om je auto koel te houden leveren een meer dan waardevolle bijdrage, voor zover ook deze attributen niet al verplicht zijn. Meest opvallend is op dit moment de blaastest, welke in de auto dient te liggen als je naar Frankrijk gaat of er doorheen rijdt.


Bewijs dat je nuchter rijdt
Vanaf 1 juli 2012 moeten automobilisten in Frankrijk een alcoholtest (éthylotest) in de auto hebben liggen. Dit geldt ook voor buitenlandse voertuigen en zelfs ook als je alleen op doorreis bent. De boete bedraagt 11 euro. Kopers van de test moeten letten op een Europees keurmerk en op het verplichte Franse keurmerk: NF. De Franse politie zal de komende maanden nog niet bekeuren, maar het bij een waarschuwing houden. Vanaf 1 november wordt er wel gehandhaafd.


Bij een ongeval jezelf snel bevrijden
De veiligheidshamer zorgt dat je snel de auto uit kunt als je bijvoorbeeld onverhoopt te water bent geraakt. In de steel van de hamer zit een scherp mes, om de veiligheidsgordel door te snijden. Je kunt de punt van de hamer onderin de hoek van een zijruit slaan (de voorruit en vaak ook de achterruit krijg je niet kapot) om de ruit te breken.


Veiligheidshesjes
In veel landen zijn reflectievestjes verplicht onderdeel van de autoreisuitrusting. Reflectievesten of veiligheidshesjes zorgen er voor dat je opvalt als je naast je auto staat bij pech onderweg. Ze zijn er ook kinderen.Isoleerdekens
Aan de ene kant zilverkleurig, aan de andere goudkleurig. Isoleerdekens zijn van metaalfolie. De zilverkleurige kant gebruikt je voor waar het warm moet blijven en het goud hoort dan aan de buitenzijde. Als je dus iemand warm wilt houden, blijft het goud aan de buitenkant, maar wil je juist iemand koelen, bijvoorbeeld bij brandwonden, houd je het zilver aan de buitenkant.


Alles bij de hand
Een verbanddoos hoeft geen uitleg en toch zijn er allerlei exemplaren, speciaal voor warme landen of met extra steriele spullen. Zo loopt u minder kans op infecties en kunt u uw vakantie een gezond vervolg geven.


Tegen de hitte
Wanneer de auto in de zon geparkeerd staat kunnen deze van binnen behoorlijk warm worden (dat is nog zacht uitgedrukt). Wanneer het brein oververhit raakt kunt u zich minder goed concentreren, dus is het een must om de temperatuur lager houden, doormiddel van glimmende zonneschermen achter de ruit.


Binnenbrandje
Zorg ervoor dat deze brandblusser binnen handbereik is, voor het geval de auto in brand vliegt en je knel zit in je auto en je om die reden geen kant meer op kunt. Zorg altijd voor een goedgekeurde brandblusser, waarvan de vulling nog niet verlopen is. Let verder op de bevestiging, want een losliggend exemplaar kan een gevaarlijk projectiel worden bij onverwachte remacties.


Waarschuw de mede weggebruiker
Dit is het eerste wat u moet doen na een ongeval of bij pech. Denk daarbij vooral ook aan de gevarendriehoek. In de meeste landen verplicht, net als de brandblusser, het hesje en de verbanddoos. Met de driehoek attendeer je anderen op het feit dat jij iets verderop (minimaal 100 meter) met pech langs de kant van de weg staat.


Milieusticker in Duitsland
Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde "Umweltzones": zones die als doel hebben de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag het bewuste gebied alleen inrijden wanneer je voertuig (personenauto, camper, bedrijfswagen of autobus) een milieusticker heeft die overeenkomt met de classificatie behorende bij die Umweltzone.


Autobahnvignet
Voor toeristisch en zakelijk verkeer is het op de Oostenrijkse snelwegen verplicht om een Autobahnvignet te hebben.
Voor alle Zwitserse autosnelwegen (nationalstrassen) is het Autobahnvignet verplicht, ook voor aanhangers en caravans. Het vignet is in Zwitserland o.a. verkrijgbaar bij alle snelweggrensovergangen en in Nederland bij de ANWB.


Overzicht van landen met verplichtingen
Voor elk Europese land gelden andere regels en wetten. Hieronder vind je een tabel, welke een overzicht geeft van de 5 belangrijkste middelen voor een veilige vakantie.

Klik op de banner hieronder als u van plan bent om met een caravan op vakantie te gaan.
Daar vind je onder meer de maximale snelheid en de maximale caravanbreedte per land, zodat je lekker kunt doorrijden waar mogelijk.
Laden...