Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Hoe maak ik mijn tent schoon?

Maandag, 21 Augustus 2017

Met een goed onderhoud kun je de levensduur van je tent verlengen. We hebben diverse tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je nog jarenlang plezier hebt van je tent. Hoe krijg je die lastige vlek eruit en welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor het tentdoek? Wij leggen het je in dit blog uit.


Tip: Deze instructies gelden niet alleen voor tenten, maar ook voor vouwwagens. Gebruik wel alleen de instructies die geschikt zijn voor het materiaal van je vouwwagen.


Het is belangrijk om geen (agressieve) schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken van een tent. Schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de coating en waterdichtheid aantasten. Krijg je de vlekken er niet uit met water en wil je toch een tentreiniger gebruiken? Denk er dan aan dat je daarna de tent opnieuw impregneert. Vergeet niet om ook de stokken, haringen en grondpennen schoon te maken, deze kun je afnemen met een doek.


Schoonmaakinstructies per materiaal

Een tent schoonmaken kan soms een lastig klusje zijn. Ieder tentmateriaal heeft namelijk een andere gebruiksaanwijzing. Om het tentdoek niet te beschadigen is het belangrijk om voorzichtig te werk gaan. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de schoonmaakinstructies per tentmateriaal.


Materiaal tentSchoonmaakinstructie
KatoenHoud het tentdoek goed schoon en verwijder vlekken op een vroeg stadium met lauw water en een doek of zachte borstel. Stof verwijderen kan het beste met een zachte veger.
Polyester, nylon en Ten CateSchoonmaken met lauw water, een doek of zachte borstel.
PVCReinigen met lauw water, een borstel en een sopje. Gebruik geen groene zeep, deze laat resten achter en dit kan gaan schimmelen.

Hoe tent reinigen:

  • Borstel eerst de tent af met een zachte borstel/veger, hiermee wordt veel vuil al verwijderd. Daarna kun je de tent schoonmaken met water en een borstel. Gebruik op tentdoek nooit kunststof vezels, deze beschadigen het doek. Het beste is een speciale tentdoekborstel.
  • Breng eventueel speciale tentschoonmaakmiddel aan op te tent. Wrijf in met de borstel. Laat het even inwerken.
  • Daarna afspoelen met voldoende water en borstel.
  • Tent laten drogen.

Tip: Leg de tent tijdens het schoonmaken op een grondzeil (niet op de grond!) om nieuwe vlekken te voorkomen.

Schoonmaakinstructies per type vlek

We hebben een handig overzichtje gemaakt van de meest voorkomende vlekken op een tent. Houd er rekening mee dat je bij gebruik van schoonmaakmiddel opnieuw moet impregneren.


Soort vlekSchoonmaakinstructie
VogelpoepZo snel mogelijk verwijderen met water en een doek of zachte borstel. Of: Vogelpoep hard laten worden en eraf schrapen met een lepeltje. Vervolgens met water en een doek of zachte borstel reinigen, verder niet te veel aan doen.
HarsEerst de harsvlek laten stollen (hardmaken met een ijsblokje) en daarna voorzichtig de hars van de tent afschrapen met een lepeltje.
BessenvlekReinigen met water en een doek of zachte borstel.
Schimmel en algOok wel ‘weervlekken’ genoemd in kampeerland. Het helemaal verwijderen van schimmel en alg is lastig, met name bij katoen. Gebruik een schoonmaakmiddel, zoals de Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo en was de tent daarna met een schimmelverwijderaar, bijvoorbeeld de Ultramar Power Cleaner. Houd er rekening mee dat agressievere middelen, zoals een schimmelverwijderaar, de trekkracht van het doek kunnen aantasten.
KoffieZo snel mogelijk met lauw water en een doek schoonmaken.
KaarsvetEerst hard laten worden (eventueel hardmaken met een ijsblokje). Daarna het kaarsvet voorzichtig eraf schrapen met een lepeltje.
Vet Een vetvlek is (bijna) onmogelijk uit je tentdoek te krijgen en je kunt het dus beter voorkomen. Het kan zelfs de waterdichtheid van je tent aantasten. Zorg er dus voor dat er voldoende afstand tussen de kookplek en tent zit. Mocht er toch iets zijn misgegaan, dep dan de vlekken met keukenpapier op. Vooral niet verder uitsmeren door te wrijven.
StofStof verwijderen gaat het beste met een zachte veger.

Schoonmaakmiddelen

Sommige vlekken krijg je niet alleen met warm water eruit. Grijp dan niet naar ´normale´ schoonmaakmiddelen die je in huis gebruikt. Wij raden de 123 Products Alpha tentdoekreiniger aan. Dit product heeft de schoonmaakmiddelen test van Kampeer & Caravan kampioen gewonnen en is makkelijk in gebruik. Deze reniger kun je trouwens ook gebruiken om thuis je zonnenscherm of parasol te reinigen.


Pas op: Gebruik geen schoonmaakmiddelen waar weekmakers inzitten zoals groene zeep, deze middelen kunnen namelijk resten achterlaten en gaan schimmelen.


Hoe maak je jouw tent schoon? Laat je tips in de reacties achter!

Reacties

TH
"Heb je aan de kust gekampeerd? Zet thuis je tent op en spoel hem goed af met schoon water en een zachte bortstel, zodat het zout eraf gespoeld wordt.
Zout trekt vocht aan, ook op je "droge"zolder."
BB
"Duidelijk verhaal en goede tips. Ik ben pas sinds kort actief als kampeerder maar heb onlangs een Familia 6 gekocht voor de volgende vakantie en ook dat ging op zijn "Obelinks". Super gemakkelijk en super service.

Met deze tips van de experts kan ik nog lang genieten van onze tent. Top, ga zo door."
VB
"Waar kan ik een pvc voortent schoonmaken
Heeft de hele winter op een seizoen plaats gestaan
Vooral veel groene aanslag .
En de ramen ?"
"Hallo, Zie hierboven hoe je de tent het beste kunt schoonmaken. Met lauw water, een doek en een zachte borstel, eventueel met behulp van een speciaal schoonmaakmiddel voor pvc. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
F
"Tent heeft typische lucht, stank. Zijn dat de weekmakers in het grondzeil ? En is er iets aan te doen?"
"Hoi Fons, Het is lastig te zeggen waar de stank precies vandaan komt. Het beste bij een onaangename lucht is om de tent zoveel mogelijk te laten luchten. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
W
"Vraag kan ik de voortent met textiel verf doen, ik zag dat vroeger op de camping?.. en dan op nieuw impregneren..."
"Dat is mogelijk. Naar ons weten tast de verf de impregnering of coating niet aan, maar je kunt hem natuurlijk altijd voor de zekerheid extra impregneren. Groetjes, Team-Obelink" Antwoord Obelink
S
"Hoe kan ik,het beste een katoenen binnentent (2-3 ps) reinigen? "
"Hoi Sanny, de binnentent kun je ook schoonmaken met lauw water met een doek of zachte borstel. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
LH
"De daktent van onze Mercedes viano buscamper heeft wat zwarte vlekken in de hoek (ws doordat we hem af en toe nat moesten inklappen) Hoe kan ik deze vlekken verwijderen? "
"Hoi Louise, Het gaat hier waarschijnlijk om schimmel. Zeker de moeite waard om proberen te reinigen, maar bij schimmel weet je nooit of het er helemaal uit gaat. Wat is het materiaal van het doek? Dan kunnen we je adviseren welke producten je het beste kunt gebruiken. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
ST
"Hi. We hebben een semi-katoenen tent. Obelink fashion gold serie.
Nu heeft er een kat tegen de tent geplast. Waarmee en hoe kan ik dat het beste schoonmaken, zonder dat ik de waterdichtheid aantast?
Katten blijven markeren op een zelfde plek... kan er nu iets voorzetten. Maar wil de tent zo niet inpakken. (Staan nog 2 weken in Kroatië)"
"Hoi Simone, Eerst zoveel mogelijk met water proberen. Gaat het er daarmee niet goed uit dan kun je nog een tent shampoo gebruiken en daarna opnieuw impregneren.

Bepaalde schoonmaakmiddelen kunnen een verandering in het doek maken qua kleur, maar dit is pas te zien nadat het is behandeld. Vandaar is het misschien handiger om de hele tent te behandelen om kleurverschil te voorkomen.

Groetjes, Team Obelink."
Antwoord Obelink
Laden...