Zonnepanelen monteren

Wanneer je graag zonnepanelen op het dak van camper of caravan wilt hebben is het handig wanneer je deze zelf kunt monteren. Hoe je dat doet vertellen we je in dit blog aan de hand van een stappenplan.

Inhoud stappenplan

Begin nooit zomaar zonder plan of kennis op te doen aan het monteren van je zonnepanelen. Door vooraf kennis op te doen voorkom je dat het mis gaat en je weer volledig opnieuw moet beginnen. Hieronder vind je een 6-stappenplan dat jou helpt om je zonnepanelen goed en veilig op je camper of caravan te monteren.

1. Bepaal de positie van je zonnepanelen en maak je dak klaar

De beste positie voor je zonnepanelen is bovenop het dak van je camper of caravan, waar je het meeste zonlicht kunt ontvangen. Wanneer je de positie bepaald hebt kun je deze met een pen of potlood aanduiden op je dak, zodat je precies weet waar je je montagestukken moet plaatsen. Voordat je verder gaat naar de volgende stap is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je dak goed schoon en ontvet is.

2. Bevestig je montagestukken

Deze montagestukken zijn spoilers en/of hoekstukken en worden vaak meegeleverd bij je zonnepanelen. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je de spoilers of hoekstukken ook apart aanschaffen. Heb je meerdere zonnepanelen die je naast elkaar wilt bevestigen, dan kun je gebruik maken van verbindingsstukken . Plaats de montagestukken op de uitgetekende positie met montagekit of lijm. Laat de kit of lijm goed drogen.

3. Bevestig de zonnepanelen

Wanneer de montagekit goed opgedroogd is kun je de zonnepanelen op de montagestukken gaan bevestigen. Check na het bevestigen even of de zonnepanelen goed vastzitten.

Zonnepanelen monteren

4. Monteer het dakdoorvoer

Om de zonnepanelen aan te kunnen sluiten moeten de kabels door het dak, hier heb je een dakdoorvoer voor nodig. Om de dakdoorvoer te kunnen installeren moet je eerst een of meerdere gaten boren in het dak van je camper of caravan, dit aantal is afhankelijk van het aantal kabels en het type dakdoorvoer (enkel of dubbel) die je gebruikt. Bepaal ook hier weer vooraf de positie van de dakdoorvoer en teken dit uit op het dak. Ook hier is het belangrijk dat je dak goed gereinigd en ontvet is vóór het boren. Nadat je de gaten geboord hebt kun je je kabels door het dakdoorvoer schuiven en vervolgens kun je de dakdoorvoer vast monteren met lijm.

5. Bevestig de bekabeling

Bevestig de bekabeling goed met lijm of gebruik kabelgootjes om het klapperen van kabels op je dak te voorkomen. Werk de kabels binnenin je camper of caravan goed en netjes weg.

6. Sluit de zonnepanelen aan

Nu je je zonnepanelen op het dak hebt en de bekabeling goed weggewerkt hebt kun je je zonnepanelen aan gaan sluiten. Sluit eerst je accukabels aan op de laadregelaar en sluit vervolgens de kabels van je zonnepanelen aan op de laadregelaar.

Mocht je nou totaal niet handig zijn en/of geen kennis hebben van zonnepanelen, dan kun je natuurlijk altijd iemand die er meer kennis over heeft vragen om je te helpen met het monteren van je zonnepanelen. Een andere optie is op het monteren van zonnepanelen uit te besteden aan professionals.


Deel dit artikel