Jubileumdeals: Feestelijke kortingen op heel veel producten! Bekijk acties 🎈

Zonnepanelen monteren: hoe monteer ik een zonnepaneel op mijn camper of caravan?

Zonnepanelen monteren

De montage van zonnepanelen kan per soort zonnepaneel verschillen. Een flexibel zonnepaneel monteren gaat bijvoorbeeld op een andere manier dan de montage van een glaspaneel. In dit blog leggen we je per soort zonnepaneel uit hoe je deze op de juiste manier monteert. Heb je nog geen zonnepanelen aangeschaft? Lees dan eerst onze blogs Welke verschillende zonnepanelen zijn er? en Welk zonnepaneel is geschikt voor mij?. Zodra je de juiste zonnepanelen hebt, lees je vervolgens in dit blog hoe je zelf je nieuwe zonnepanelen kunt monteren.

Heb je een opvouwbaar, of inklapbaar, zonnepaneel? Dan kom je er qua montage het makkelijkst van af! Omdat het zonnepaneel mobiel en draagbaar is, is er geen vaste montage. Het enige wat je hoeft te doen is het zonnepaneel uitklappen en de stekker in de accu steken of op de accupolen klemmen.

Een flexibel zonnepaneel wordt rechtstreeks op het dak van je caravan of camper gemonteerd. Dit kun je eenvoudig zelf doen met het gebruik van montagekit.

Stap 1: Ontvetten

Ontvet zowel het daglichtpaneel als het dak van je voertuig. Zorg dat beide oppervlakken vet- en stofvrij zijn.

Stap 2: Kitten

Breng de montagekit, met behulp van het bijgeleverde tuitje, in zigzagvorm aan op de onderzijde van het daglichtpaneel. Door dit in zigzagvorm te doen kan de kit het beste op alle plekken drogen. Wanneer je dit enkel aan de rand van het paneel doet, kan de kit niet voldoende uitharden.

Stap 3: Aandrukken

Druk vervolgens het zonnepaneel op het dak van je voertuig. Zorg dat er minimaal 2 à 3 millimeter afstand tussen het zonnepaneel en het dak overblijft, dit is belangrijk voor het uitharden van de kit.

Stap 4: Monteer het dakdoorvoer

Om de zonnepanelen aan te sluiten, dienen de kabels door het dak te worden geleid, waarvoor een dakdoorvoer noodzakelijk is. Voor de installatie van de dakdoorvoer dien je eerst één of meerdere gaten te boren in het dak van je camper of caravan, afhankelijk van het aantal kabels en het type dakdoorvoer (enkel of dubbel) dat je gebruikt. Het is ook van belang om vooraf de positie van de dakdoorvoer te bepalen en deze op het dak uit te tekenen. Zorg er ook hier voor dat het dak goed gereinigd en ontvet is voordat je begint met boren. Nadat de gaten zijn geboord, kunnen de kabels door de dakdoorvoer worden geschoven en kan de dakdoorvoer vervolgens stevig worden gemonteerd met lijm.

Stap 5: Bevestig de bekabeling

Zorg ervoor dat de bekabeling stevig wordt bevestigd met lijm of maak gebruik van kabelgootjes om te voorkomen dat de kabels op het dak gaan klapperen. Werk de kabels binnenin je camper of caravan zorgvuldig en netjes weg.

Stap 6: Sluit de zonnepanelen aan

Met de zonnepanelen op het dak en de bekabeling netjes weggewerkt, is het tijd om de zonnepanelen aan te sluiten. Begin met het aansluiten van de accukabels op de laadregelaar en verbind vervolgens de kabels van de zonnepanelen met de laadregelaar.

Heb je glaspanelen die je permanent op het dak van je caravan of camper wilt plaatsen? Dan is het extra belangrijk om vooraf voldoende kennis op te doen om te voorkomen dat het mis gaat en je volledig opnieuw moet beginnen. Hieronder vind je een 6-stappenplan waarmee je de zonnepanelen goed en veilig op je caravan of camper monteert. Dit stappenplan kun je ook toepassen met lightweight zonnepanelen.

Stap 1: Bepaal de positie van je zonnepanelen en maak je dak klaar

De beste positie voor je zonnepanelen is bovenop het dak van je camper of caravan, waar je het meeste zonlicht kunt ontvangen. Wanneer je de positie bepaald hebt kun je deze met een pen of potlood aanduiden op je dak, zodat je precies weet waar je je montagestukken moet plaatsen. Voordat je verder gaat naar de volgende stap is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je dak goed schoon en ontvet is.

Stap 2: Bevestig je montagestukken

Deze montagestukken zijn spoilers en/of hoekstukken en worden vaak meegeleverd bij je zonnepanelen. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je de spoilers of hoekstukken ook apart aanschaffen. Heb je meerdere zonnepanelen die je naast elkaar wilt bevestigen, dan kun je gebruik maken van verbindingsstukken. Plaats de montagestukken op de uitgetekende positie met montagekit of lijm. Laat de kit of lijm goed drogen.

Stap 3: Bevestig de zonnepanelen

Wanneer de montagekit goed opgedroogd is kun je de zonnepanelen op de montagestukken leggen. Vervolgens bevestig je de zonnepanelen met bouten en moeren aan de hoekstukken en/of spoilers. Check na het bevestigen even of de zonnepanelen goed vastzitten.

Stap 4: Monteer het dakdoorvoer

Om de zonnepanelen aan te kunnen sluiten moeten de kabels door het dak, hier heb je een dakdoorvoer voor nodig. Om de dakdoorvoer te kunnen installeren moet je eerst een of meerdere gaten boren in het dak van je camper of caravan, dit aantal is afhankelijk van het aantal kabels en het type dakdoorvoer (enkel of dubbel) die je gebruikt. Bepaal ook hier weer vooraf de positie van de dakdoorvoer en teken dit uit op het dak. Ook hier is het belangrijk dat je dak goed gereinigd en ontvet is vóór het boren. Nadat je de gaten geboord hebt kun je je kabels door het dakdoorvoer schuiven en vervolgens kun je de dakdoorvoer vast monteren met lijm.

Stap 5: Bevestig de bekabeling

Bevestig de bekabeling goed met lijm of gebruik kabelgootjes om het klapperen van kabels op je dak te voorkomen. Werk de kabels binnenin je camper of caravan goed en netjes weg.

Stap 6: Sluit de zonnepanelen aan

Nu je je zonnepanelen op het dak hebt en de bekabeling goed weggewerkt hebt kun je je zonnepanelen aan gaan sluiten. Sluit eerst je accukabels aan op de laadregelaar en sluit vervolgens de kabels van je zonnepanelen aan op de laadregelaar.

zonnepaneel monteren


Mocht je nou totaal niet handig zijn of geen kennis hebben van zonnepanelen, dan kun je natuurlijk altijd iemand die er meer kennis over heeft vragen om je te helpen met het monteren van je zonnepanelen. Een andere optie is om het monteren van zonnepanelen uit te besteden aan professionals.


Deel dit artikel: