camping kooktoestel

Genieten van een heerlijke maaltijd voor je tent of luifel is vaak één van de gezelligste momenten op de camping. Wat je nodig hebt voor een lekkere maaltijd is een goed kooktoestel. Koken op een kooktoestel biedt je alle gemakken die je thuis ook hebt. Ben je benieuwd welke soorten kooktoestellen er zijn?

1. Kooktoestel op gas

Een kooktoestel op gas is het meest populair op de camping. Van 1-pits branders die je direct aansluit op het gasbusje tot 2, 3 en 4-pits kooktoestellen die werken met een externe gasfles: het aanbod van kooktoestellen op gas is enorm groot. Koken op gas gaat lekker snel en makkelijk, maar is daarentegen wel alleen geschikt voor buiten of goed geventileerde ruimtes. In niet geventileerde ruimtes is er onvoldoende zuurstof aanwezig voor een goede verbranding en komt er koolmonoxide vrij. Koken op gas in een gesloten caravan of tent is dus niet aan te raden.

2. Een kooktoestel op benzine

Met een kooktoestel op benzine kun je overal ter wereld koken. Benzine is namelijk op de hele wereld de best verkrijgbare brandstof. Bovendien is het goedkoper dan gas, omdat het zeer zuinig in gebruik is. Let wel op dat benzine van tankstations – met name in het buitenland – vaak minder schoon is en het roetaanslag kan veroorzaken. Aanstekerbenzine is daarom een betere keuze, dit tast het toestel niet aan.

3. Een kooktoestel op stroom

Een kooktoestel op stroom is super eenvoudig in gebruik. Houd er alleen rekening mee dat niet elke camping genoeg ampère heeft. Als je bijvoorbeeld op 2 of 3 pitjes tegelijk wilt koken, dan kan het zijn dat er overbelasting ontstaat wat resulteert in kortsluiting. Elektrisch koken is niet te vergelijken met elektrisch koken thuis, omdat het vermogen op de camping een stuk minder is. Een beetje geduld heb je dus wel nodig om je stukje vlees gaar te krijgen!

De voor- en nadelen van gas, benzine en stroom

  Voordelen Nadelen
Kooktoestel op gas

+ Hoge kooktemperatuur
+ Makkelijke bediening
+ Vrijwel geen onderhoud

- Alleen geschikt voor buiten of goed geventileerde ruimtes
Kooktoestel op benzine

+ Benzine is overal verkrijgbaar
+ Verwarmt sneller dan gas en stroom
+ Brandt bij lage en hoge temperaturen

- Benzinegeur is sterk aanwezig
- Benzinetoevoer kan verstopt raken
- Moeilijke bediening
- Veel onderhoud

Kooktoestel op stroom

+ Eenvoudige aansluiting
+ Makkelijke bediening
+ Vrijwel geen onderhoud

- Niet op iedere camping voldoende ampère beschikbaar
- Als er geen stroom is, kun je niet koken
- Duurder dan gas en benzine

Ga je kamperen in Europa? Dan adviseren wij je een kooktoestel op gas. Ga je in een ander werelddeel roadtrippen, dan kun je beter voor benzine gaan. Ben je op zoek naar een kooktoestel met weinig vermogen? Kies dan voor een kooktoestel op stroom.


Ben je benieuwd waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van een kooktoestel? Lees dan onze keuzehulp Waar let ik op bij de aanschaf van een kooktoestel? of bekijk onze video op YouTube.


Deel dit artikel