Ben jij op zoek naar een nieuw camping kooktoestel? Dan is de kans groot dat je kooktoestellen tegenkomt die werken op gas. Gas kooktoestellen zijn namelijk het meest voorkomend op de camping, maar dat betekent niet dat er geen andere manieren zijn. Wist je namelijk dat je ook elektrisch kunt koken? Wij vertellen je in dit blog de voor- en nadelen van elektrisch koken op de camping.

  Voordelen Nadelen
Elektrisch camping kooktoestel - Goedkoop in aanschaf
- Vrijwel geen onderhoud
- Makkelijk in gebruik
- Weinig ampere beschikbaar op de camping
- Koken gaat langzaam
- Altijd afhankelijk van stroom

Voordelen van elektrisch koken

 • Goedkoop in de aanschaf
  Een elektrisch kooktoestel is vergeleken met een gas kooktoestel of benzine kooktoestel erg gunstig qua prijs. Ga je niet ieder jaar kamperen en ben je op zoek naar een goedkope manier om te koken? Dan is een elektrisch kooktoestel een goede keuze.
 • Vrijwel geen onderhoud
  Een groot voordeel van elektrisch koken is dat een elektrisch kooktoestel vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Met een doekje de viezigheid weghalen is genoeg, terwijl je bij een kooktoestel op benzine bijvoorbeeld veel moet schoonmaken om roetaanslag te voorkomen.
 • Makkelijk in gebruik
  Een elektrisch kooktoestel werkt erg makkelijk. Eigenlijk hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en je kunt beginnen met koken.

Nadelen van elektrisch koken

 • Weinig ampère beschikbaar
  Op de camping is het niet mogelijk om allerlei elektrische apparaten tegelijk te gebruiken. Vaak heeft een camping 6 of 10 ampère stroom beschikbaar per campingplek. De rekensom van ampère naar watt is als volgt: Als je apparaten gebruikt op 230 volt, dan heb je bijvoorbeeld bij 6 ampère 6x230 = 1380 watt beschikbaar. Een elektrisch kooktoestel van 1500 watt is dan eigenlijk al te hoog, terwijl dat qua vermogen al erg laag is voor een kooktoestel. Als je elektrisch wilt koken, is het dus belangrijk dat je altijd checkt hoeveel ampère stroom er op jouw camping beschikbaar is. Als er overbelasting ontstaat, heb je kans op kortsluiting.
 • Koken op stroom gaat langzaam
  Omdat je op de camping alleen een elektrisch kooktoestel kunt gebruiken met een laag vermogen, betekent het dat je ook geduld nodig hebt om een stukje vlees gaar te krijgen. Laag vermogen betekent namelijk een niet zo krachtige pit. Ben je benieuwd naar meer informatie over het vermogen van een pit? Lees dan ons blog: Wat betekent het vermogen van 1 pit?
 • Altijd afhankelijk van elektriciteit
  Koken op een elektrisch kooktoestel kan alleen als er stroom beschikbaar is. Als de stroom uitvalt, kun je niet koken. Kampeer je dus graag op plekken waar je niet altijd stroom hebt? Dan is een elektrisch kooktoestel niet aan te raden.

Kortom, elektrisch koken op de camping is zeker mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je altijd afhankelijk bent van stroom en dat het elektrisch koken met een laag vermogen niet zo snel gaat. Daarentegen is een elektrisch kooktoestel wel goedkoop in aanschaf én gebruik.

Welk kooktoestel gebruik jij?