Kan ik elektrisch koken op de camping?

elektrisch koken op de camping

Ben jij op zoek naar een nieuw camping kooktoestel? Dan is de kans groot dat je vooral kooktoestellen tegenkomt die werken op gas. Gas kooktoestellen zijn namelijk nog steeds het meest voorkomend op de camping. Maar in verband met de huidige gasprijzen is het ook interessant om je in een elektrisch kooktoestel te verdiepen. Wij vertellen je in dit blog de voor- en nadelen van elektrisch koken op de camping.


  Voordelen Nadelen
Elektrisch camping kooktoestel

- Goedkoop in aanschaf & gebruik
- Vrijwel geen onderhoud
- Makkelijk in gebruik

- Weinig ampère beschikbaar op de camping
- Koken kost tijd
- Altijd afhankelijk van stroom

Voordelen van elektrisch koken

 • Goedkoop in de aanschaf & gebruik
  De aanschaf van een elektrisch kooktoestel is vergeleken met een gas kooktoestel of benzine kooktoestel erg gunstig qua prijs. Daarnaast is ook het gebruik gunstig. Bij een campingplek heb je vaak voor een paar euro 6 of 10 ampère stroom beschikbaar. Soms zit het zelfs bij de prijs voor een overnachting inbegrepen. Gas daarentegen moet je nog los aanschaffen.
 • Vrijwel geen onderhoud
  Een groot voordeel van elektrisch koken is dat een elektrisch kooktoestel vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Met een doekje de viezigheid van de pitten weghalen is genoeg. Bij een gaskooktoestel hebben de pitten vaak meerdere onderdelen om schoon te maken en een kooktoestel op benzine moet je veel schoonmaken om roetaanslag te voorkomen.
 • Makkelijk in gebruik
  Een elektrisch kooktoestel werkt erg makkelijk. Eigenlijk hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en je kunt beginnen met koken.

Nadelen van elektrisch koken

 • Weinig ampère beschikbaar
  Op de camping is het niet mogelijk om allerlei elektrische apparaten tegelijk te gebruiken. Vaak heeft een camping 6 of 10 ampère stroom beschikbaar per campingplek. De rekensom van ampère naar watt is als volgt: Als je apparaten gebruikt op 230 volt, dan heb je bijvoorbeeld bij 6 ampère 6x230 = 1380 watt beschikbaar. Een elektrisch kooktoestel van 1500 watt is dan eigenlijk al te hoog, terwijl dat qua vermogen al erg laag is voor een kooktoestel. Als je elektrisch wilt koken, is het dus belangrijk dat je altijd checkt hoeveel ampère stroom er op jouw camping beschikbaar is. Als er overbelasting ontstaat, heb je kans op kortsluiting. Maak je gebruik van zonnepanelen? Dan is het belangrijk om te weten of je zonnepanelen genoeg stroom opwekken om een kooktoestel te gebruiken. Voor meer informatie kun je ons blog Wattage berekenen: hoeveel wattage zonnepanelen heb ik nodig? lezen.
 • Koken kost tijd
  Omdat je op de camping alleen een elektrisch kooktoestel kunt gebruiken met een laag vermogen, betekent het dat je ook geduld nodig hebt om een stukje vlees gaar te krijgen. Laag vermogen betekent namelijk een niet zo krachtige pit. Maar op de camping is tijd genoeg! Ben je benieuwd naar meer informatie over het vermogen van een pit? Lees dan ons blog: Wat betekent het vermogen van 1 pit?
 • Altijd afhankelijk van elektriciteit
  Koken op een elektrisch kooktoestel kan alleen als er stroom beschikbaar is. Dat kan via netstroom of zonne-energie. Heb je geen zonnepanelen en kampeer je graag op (camping)plekken waar niet altijd netstroom beschikbaar is? Dan is een elektrisch kooktoestel niet aan te raden.

Kortom, elektrisch koken op de camping is zeker mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je altijd afhankelijk bent van stroom en dat het elektrisch koken met een laag vermogen niet zo snel gaat. Daarentegen is een elektrisch kooktoestel wel goedkoop in aanschaf én gebruik.

 


Deel dit artikel: