Hoeveel kookpitten heb ik nodig?

Ga je voor het eerst kamperen en ben je op zoek naar een manier om te koken op de camping? Dan is een kooktoestel één van je opties. Het aantal pitten van een camping kooktoestel varieert over het algemeen tussen 1 en 4. Hoeveel pitten jij nodig hebt, hangt af van hoe frequent of uitgebreid je kookt, en of het kooktoestel het enige kookmiddel is dat je gebruikt. Benieuwd hoeveel pitten wij adviseren? Lees dan snel verder.

Aantal pitten: Geschikt voor:
1-pits Rondtrekkende, lichtgewicht kampeerders
2-pits Kampeerders die snel en gemakkelijk koken (en bijvoorbeeld ook nog gebruik maken van een skottelbraai)
3-pits Kampeerders die graag iets uitgebreider koken
4-pits Kampeerders die het hele seizoen op de camping te vinden zijn

1-pits kooktoestel

Zoals waarschijnlijk al doet vermoeden, is een 1-pits kooktoestel erg basic. Daarom adviseren wij een 1-pits kooktoestel over het algemeen alleen aan de avontuurlijke kampeerder die graag met weinig bagage op pad gaat. Zo’n 1-pits kooktoestel komt namelijk goed van pas tijdens een wandel- of fietsvakantie: je kunt er gemakkelijk een eitje op bakken of een eenpansgerecht mee klaarmaken. Een creatieveling kan er zelfs - met een beetje geduld - ook een uitgebreidere maaltijd op klaarmaken!

Kook je voornamelijk op de skottelbraai of steek je dagelijks de BBQ aan, maar ben je op zoek naar een pit waarop je je pasta of rijst kunt klaarmaken? Dan is een 1-pits kooktoestel natuurlijk ook ideaal.

2-pits kooktoestel

Gebruik je voornamelijk de skottelbraai op de camping, maar wil je af en toe ook een lekker biefstukje uit de pan? En wil je tegelijkertijd ook je rijst koken? Dan is een 2-pits ideaal. Met de combinatie van een skottelbraai en een 2-pits kun je voor zowel kleine als grote gezinnen genoeg eten klaarmaken. Deze combinatie is erg populair op de camping. Met een beetje geluk blijft er zelfs nog wat eten over voor de volgende dag, of voor de buren!

3-pits kooktoestel

Als je dagelijks gebruik maakt van je kooktoestel - en je bijvoorbeeld geen skottelbraai hebt - is een 3-pits op de camping wel erg handig. Je hebt net wat meer mogelijkheden dan met een 2-pits. Let er wel op dat je kleine campingpannen gebruikt als je alle 3 pitten tegelijk wilt gebruiken. 3 grote pannen (zoals thuis) passen niet. Als je een groot gezin hebt, is een 3-pits kooktoestel natuurlijk ook erg makkelijk om te combineren met een skottelbraai.

4-pits kooktoestel

Als je een seizoensplek hebt en je regelmatig met je gezin op de camping te vinden bent, is een 4-pits kooktoestel aan te raden. Als je maar een aantal weken per jaar kampeert, kun je toch beter voor een ander kooktoestel gaan. Een 4-pits kooktoestel is namelijk groot en zwaar om mee te nemen naast al je andere bagage. Uiteraard is een 4-pits kooktoestel ook erg geschikt voor thuis, tijdens bijvoorbeeld een verbouwing.

Als je het aantal pitten bepaald hebt, is het ook belangrijk om te kijken naar de brandstof. Wil je een kooktoestel op gas, benzine, of toch liever elektrisch? Over de verschillen lees je in dit blog: Welke kooktoestellen zijn er?


Deel dit artikel