Om droge en warme voeten te houden in de voortent, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een goede basis op de grond, bestaande uit een gronddoek, grondzeil en tenttapijt. Wij leggen je uit welke voortent tapijt of een grondzeil voor je voortent je het beste kunt aanschaffen voor je voortent en waarom.

Een goede basis creëren van tapijten en grondzeilen ziet er als volgt uit:

  • Een gronddoek onder de voortent op het gras
  • Een grondzeil op de slikranden in de voortent
  • Een tenttapijt op het grondzeil

1. Gronddoek onder de voortent

Onder de voortent gebruik je altijd een Obelink ECO gronddoek, ook wel bekend als een anti-worteldoek. Dit is het doek dat je op de grond legt, voordat je begint met het opzetten van je voortent. Dit doek ademt en laat vocht door waardoor het gras onder je voortent niet wegrot. Daarnaast scheelt het je ook schoonmaken van het grondzeil die je in de voortent gebruikt. Dit grondzeil komt door het gronddoek niet direct in aanraking met het gras.

Gebruik geen wegwerp plastic doek

Als je wegwerp plastic gebruikt en een paar weken op dezelfde plek staat, verstikt het gras waardoor er nare geurtjes ontstaan. Bij een ECO gronddoek is dit niet het geval, en kun je het doek zelfs vaker dan één keer gebruiken. Op de meeste campings in Nederland zijn plastic doeken die niet ademen verboden en wordt het verplicht om een ademend gronddoek te gebruiken.

Laat het ECO-gronddoek niet buiten de tent uitsteken

Het ECO-gronddoek moet hetzelfde oppervlak hebben als je voortent. Als het onderzeil uitsteekt, dan heb je bij regen kans dat het regenwater de tent inloopt.

2. Grondzeil in de voortent

Veel voortenten hebben geen vaste kuip. Dit betekent dat er in de voortent alleen slikranden aanwezig zijn, maar geen vast grondzeil. Naast het ECO gronddoek, heb je dus ook nog een grondzeil nodig voor in de voortent. Als je de voortent hebt opgebouwd op het ECO gronddoek, leg je het grondzeil aan de binnenkant van de voortent op de slikranden. Voor het grondzeil in de voortent heb je twee opties:

  • PVC: Dit is dik kunststofzeil, vergelijkbaar met de vaste kuip grondzeilen van tunneltenten en het tentdoek van de PVC voortenten. PVC grondzeilen zijn 100% waterdicht en daarom in de meeste gevallen de beste keuze.
  • Polyethyleen: Dit is geweven kunststof, ook wel bouwzeil genoemd. Polyethyleen is niet waterdicht.

Een populair grondzeil is bijvoorbeeld het Obelink Air grondzeil. Deze heeft opblaasbare randen, wat wind en kou tegengaat:

3. Tapijt op het grondzeil

Om wat meer huiselijkheid, loopcomfort en warmte te creëren in je voortent, kun je bovenop je grondzeil een tapijt leggen. Het beste is om een tenttapijt met gaatjes te gebruiken. Zand en vuil vallen door de gaatjes zodat je hier geen last van hebt als je door de voortent loopt.

Met deze voortentaccessoires zijn koude en natte voeten verleden tijd! Heb je nog vragen over de tapijten en grondzeilen? Laat het ons weten in de reacties!