Waar moet je op letten bij het kopen van een caravanhoes?

caravanhoes

Als het einde van de zomervakantie in zicht komt, wordt het tijd om de caravan klaar te maken voor de stalling. Om de caravan zo optimaal mogelijk te beschermen, raden wij in alle gevallen een caravanhoes aan. Een caravanhoes beschermt tegen allerlei weersinvloeden en zorgt ervoor dat de caravan mooi blijft. Op deze manier kun je nóg langer genieten van je caravan. Wij leggen je uit waar je op moet letten en hoe je de juiste maat bepaalt!

 • Waarom moet je een caravanhoes gebruiken?
 • Op welke eigenschappen moet je letten?
 • Welke maat caravanhoes heb je nodig?
 • caravanhoes om caravan doen

  Waarom moet je een caravanhoes gebruiken?

  Beschermhoezen worden vooral gebruikt voor de winterstalling. Met een beschermhoes kun je een caravan zowel binnen als buiten veilig stallen. Een caravanhoes heeft een heleboel voordelen:

  • De caravan blijft droog;
  • Een caravanhoes bestaat uit meerdere lagen waardoor de caravan extra beschermd wordt;
  • Een caravanhoes beschermt de caravan tegen vuil, stof en UV-straling.
  Wil je dus dat je caravan goed beschermd is tijdens de winterstalling, gebruik dan een caravanhoes. Zorg er wel voor dat je de caravan grondig schoonmaakt voordat hij de stalling in gaat, zodat er geen vuil in de caravan kan trekken. Lees daarvoor ons blog: Caravan schoonmaken: hoe maak ik mijn caravan schoon?

  Op welke eigenschappen moet je letten?

  Bij de aanschaf van een beschermhoes voor de caravan is het erg belangrijk om op de volgende punten te letten:

  1. Ademt de hoes?

  Check of de caravanhoes een ademend vermogen heeft. Mocht de caravan vochtig worden, dan kan het vocht van binnenuit naar buiten afgevoerd worden doordat het doek ademt. Op deze manier ontstaat er geen schimmelvorming. Als je een doek kiest dat ademt, dan is schimmelvorming bijna onmogelijk.

  rits van caravanhoes

  2. Met of zonder rits?

  Mocht je in de winter naar de stalling gaan om iets uit de caravan te halen of erin te doen, dan is het handig om een hoes met een rits rondom de deur te hebben. Zo kun je zonder problemen de caravan in en hoef je de hoes niet helemaal te verwijderen. Mocht je hier baat bij hebben, zorg dan dat je kiest voor een beschermhoes met een rits.

  Welke maat caravanhoes heb je nodig?

  Dan het belangrijkste: hoe weet je welke maat hoes je nodig hebt? De maat wordt bepaald door de breedte en lengte van de caravan. Als je de juiste maat wilt weten, is het van belang dat je zowel de breedte als de lengte opmeet. Bij het opmeten van de lengte gaat het om de opbouwlengte van de caravan. Vaak wordt gedacht dat het typenummer van de caravan ook direct de opbouwlengte is, maar dit klopt niet. Meet daarom altijd zelf de caravan op.

  Breedte

  De breedtematen die we bij Obelink onderscheiden zijn 220, 235 en 250 cm. Deze maten zijn maximaal, dus als je bijvoorbeeld 225 cm meet, dan kies je voor de maat 235 cm.

  Caravan opmeten

  Lengte

  Om de juiste lengtemaat te bepalen, meet je de caravan op het langste stuk. Meet dus bijvoorbeeld ook de fietsendrager mee als je deze op de caravan gemonteerd hebt. In de afbeelding hierboven kun je precies zien wat je moet meten. Zoals je ziet meet je de dissel niet mee. Een maattabel voor de lengte van je caravanhoes ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  • 366 - 427
  • 427 - 518
  • 518 - 579
  • 579 - 640
  • 640 - 701

  Meet je de lengte 480 cm? Dan ga je voor de maat 427 - 518. Meet je een maat 680 cm, dan ga je voor 640 - 701.

  Valt de lengte tussen de aangegeven maten, dan is die maat geschikt voor jouw caravan. Vind je het toch nog lastig om de maat te bepalen? In onderstaande video laat Bram je zien hoe je de juiste maat voor een caravanhoes kunt bepalen.


  Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een caravanhoes, heb je misschien nog andere vragen. Voor meer informatie lees onze blog: Veelgestelde vragen over caravanhoezen en camperhoezen.


  Deel dit artikel: