Veelgestelde vragen over petroleumkachels

keuzehulp petroleum

Hoe werkt een petroleumkachel?

Een petroleumkachel is niet zo bekend als de populaire gaskachel, maar ze worden vaker verkocht dan je denkt. Een petroleumkachel werkt op de brandstof petroleum, ook wel kerosine genoemd. Het werkt met een kous, een soort cilindervormige lont. Deze zit in de kachel en wordt in de kerosine gedoopt. De lont steek je vervolgens aan en in no time ontstaat er een fijne warmte. Als je een petroleumkachel voor het eerst gebruikt, is het belangrijk om na het toevoegen van de brandstof nog een half uurtje te wachten voordat je de kachel aansteekt. Dan kan de kous de brandstof absorberen.

Er zijn petroleumkachels waar je de lont moet aansteken met een aansteker, maar er zijn ook petroleumkachels met een automatische ontsteking, zoals de kouskachel en de laserkachel.


Welke petroleumkachel is geschikt voor mij?

Wij hebben twee soorten petroleumkachels in ons assortiment, de kouskachel en de laserkachel. Het verschil tussen deze twee is de manier van ontsteken.

Kouskachel
Een kouskachel kun je zonder stroom gebruiken. De ontsteking werkt namelijk op batterijen. Dit type is binnen een halve minuut klaar voor gebruik. Het nadeel van een kouskachel is wel dat je de temperatuur niet echt kunt regelen, dus je zal ‘m moeten uitzetten als de temperatuur bereikt is. Met een kouskachel kun je ongeveer 40 vierkante meter verwarmen.

Laserkachel
Voor een laserkachel heb je wel stroom nodig, want deze kachels werken namelijk met een elektronische brander. De voordelen van een laserkachel zijn dat ze vaak voorzien zijn van extra functies zoals een spaarstand, timer of thermostaat. Met een laserkachel heb je over het algemeen ook altijd de ruimte sneller op temperatuur. Met een laserkachel kun je ongeveer 95 vierkante meter verwarmen.


  Voordelen Nadelen
Kouskachel

+ Werkt op batterijen
+ Fijne warmte
+ Maximaal vermogen van 2700 Watt (verwarmen van 40 m2)
+ Overal inzetbaar

- Onderhoud
- Meer geur dan laserkachel
- Temperatuur nauwelijks instelbaar
- Minder zuinig
Laserkachel + Fijne warmte
+ Zuiniger dan kouskachel
+ Maximaal vermogen van 4600 Watt (verwarmen van 95 m2)
+ Onderhoudsvrij
+ Minder geur dan kouskachel
+ Extra functies (timer, thermostaat, spaarstand)
- Je hebt stroom nodig

Wanneer moet ik mijn kous vervangen?

Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de brandstof die je gebruikt. Bij gebruik van de juiste brandstof, bijvoorbeeld de Qlima kachel brandstoffen, kan een kous wel 3 tot 5 seizoenen meegaan. Bij sommige kachels wordt een lont gebruikt in plaats van een kous. Deze gaan ongeveer tot 30 dagen mee.Wat geeft een fijnere warmte, petroleum of gas?

Dat is voor iedereen anders, maar over het algemeen geeft een petroleum fijnere warmte dan een gaskachel. Een petroleum kachel verwarmt de lucht, en een gaskachel geeft meer stralingswarmte af en verwarmt dus een object of oppervlak.

Dat is een persoonlijke kwestie natuurlijk, maar de meeste mensen zeggen dat een petroleum een wat fijnere warmte afgeven en dat een gaskachel echt meer stralingswarmte afgeeft.


Is een petroleumkachel veilig?

Bij een volledige verbranding (als er genoeg zuurstof is), is een petroleumkachel heel veilig. Daarnaast hebben petroleumkachels verschillende beveiligingen:

  • Laag zuurstofgehalte: de kous of lont wordt automatisch gedoofd zodra het zuurstofgehalte in de ruimte te laag wordt.
  • Omvalbeveiliging: de kachel schakelt automatisch uit als de kachel omvalt.
  • Noodstopknop: Een knop waarmee het apparaat gelijk stopt met werken.
  • Safe top: de bovenkant van de kachel wordt niet warm dus daar kun je je handen niet aan branden.
  • Kinderslot: de kachel kan niet door kinderen aangezet worden.
  • Oververhittingsbeveiliging: bij een te hoge temperatuur schakelt de kachel uit.

Kijk altijd bij de productspecificaties van de kachel welke beveiligingen op de kachel van toepassing is.


Hoeveel petroleum verbruikt een petroleumkachel?

Slimme petroleumkachels kunnen met 1 liter brandstof wel zo’n 5 uur warmte geven. Bij de meeste kachels wordt aangegeven wat het verbruik per uur is. Met de inhoud van de tank kun je dan berekenen hoe lang je kunt doen met een gevulde tank.


Hoe vul ik de tank van mijn petroleum kachel?

Een tank van een petroleumkachel kun je op twee manieren vullen:

  • Gebruik een trechter. Dit is wel een precies werkje en de kans op verspilling is groot.
  • Gebruik een hevelpomp, handmatig of elektrisch. Deze pompt de brandstof van de jerrycan naar de tank van de petroleum kachel. Dit werkt beter dan met een trechter.

Ruik je een petroleum kachel?

Een petroleumkachel ruik je bij het aansteken en doven van de kachel. Dat komt omdat er bij het aansteken en doven een lage verbrandingstemperatuur is. Als de kachel op temperatuur is, ruik je een petroleumkachel vrijwel niet.


Wat is duurder in verbruik: een petroleum- of gaskachel?

Een petroleumkachel is vaak net wat zuiniger dan een gaskachel, voordeel van een gaskachel is wel dat ze vaak meer warmte kunnen afgeven en dus geschikt zijn voor wat grotere ruimtes. Een gemiddelde Petroleum verbruikt 250 ml per uur en een gaskachel op 300 gram per uur.


Kun je een petroleumkachel binnen gebruiken?

Het is geen probleem om een petroleumkachel binnen te gebruiken. Wel moet je bij binnengebruik de ruimte heel erg goed ventileren en is het aan te raden om een koolstofdioxide melder te plaatsen.

Als je een petroleumkachel voor binnen koopt, is het wel aan te raden om een petroleumkachel te kiezen met een zuurstof beveiliging.


Welk petroleum heb ik nodig voor mijn kachel?

Om de levensduur van de kachel te kunnen garanderen raden we aan om alleen gezuiverde petroleum te gebruiken. Gezuiverde petroleum zorgt voor een zuivere verbranding en is hierdoor bijna reukloos.


Deel dit artikel