Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Keuzehulp petroleumkachels: welke petroleumkachel kies ik?

keuzehulp petroleumkachels

Een petroleumkachel werkt op de brandstof petroleum, ook wel kerosine genoemd, en gebruikt een cilindervormige lont of kous die in de brandstof wordt gedoopt. We onderscheiden twee verschillende soorten petroleumkachels, de kouskachel en de laserkachel. Wat de verschillen, voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij de aanschaf van een petroleumkachel lees je in dit blog!

Wat zijn de verschillen tussen een kouskachel en een laserkachel?

De kous- en laserkachel verschillen op verschillende punten, wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Ben je er nog niet helemaal over uit of je voor een petroleum-, gas- of elektrische kachel gaat? Lees dan ook onze camping kachels keuzehulp.

Bij de kouskachel wordt gebruikgemaakt van een katoenen lont (kous) die petroleum uit de brandstoftank absorbeert en naar boven transporteert. De ontsteking gaat via batterijen. Het petroleum wordt vervolgens verbrand om warmte te genereren. Met een kouskachel ben je dus niet afhankelijk van stroom, je hebt enkel petroleum nodig.

Een laserkachel werkt met een elektronische ontsteking, het petroleum wordt verbrand met behulp van een ingebouwde brander. De kachel is uitgerust met een ventilator die de warme lucht gelijkmatig verspreidt. Met een laserkachel bij je dus wel afhankelijk van stroom, de ontsteking, ventilator en thermostaat worden elektronisch aangestuurd.

De temperatuur van een kouskachel kun je handmatig regelen door de hoogte van de lont aan te passen, hierdoor kun je de temperatuur enigszins sturen, maar niet nauwkeurig.

Een laserkachel daarentegen, heeft een ingebouwde elektronische thermostaat waarmee je de temperatuur nauwkeurig kunt instellen. Dit zorgt voor een precieze en constante warmtevoorziening.

De verbranding bij een kouskachel is meestal niet volledig geurloos, vooral als de lont versleten is kan er geur ontstaan. De verbranding is minder efficiënt vergeleken met een laserkachel.

Laserkachels hebben een efficiëntere en schonere verbranding. Dit zorgt voor minder uitstoot en bijna geen geur, wat het comfortabeler maakt voor gebruik in kleinere ruimtes zoals tenten en voortenten.

Een kouskachel is eenvoudig te gebruiken, omdat er geen stroom of ingewikkelde instellingen nodig zijn. Wel vereist een kouskachel regelmatig onderhoud, zoals het bijvullen van de kachel en het vervangen van de lont, dit gaat handmatig. Kouskachels bevatten de basis veiligheidsfuncties, zoals bijvoorbeeld omvalbeveiliging, maar geen geavanceerde functies als automatische uitschakeling bij lage zuurstof niveaus.

Een laserkachel bevat meerdere handige functies, zoals een timer, thermostaat en automatische ontsteking. Ze vereisen minder handmatig werk en zijn onderhoudsvrij, maar zijn wel afhankelijk van elektriciteit. Laserkachels zijn uitgerust met meerdere veiligheidsfuncties, zoals koolmonoxidesensor, zuurstofsensor, omvalbeveiliging en overhittingsbeveiliging. Hierdoor zijn laserkachels over het algemeen veiliger, vooral in afgesloten ruimtes en bij langdurig gebruik.

Kouskachels zijn vaak lichter en compacter, waardoor ze eenvoudig te verplaatsen zijn. Handig voor kampeerders die naar verschillende plekken gaan.

Laserkachels zijn over het algemeen zwaarder en groter, waardoor ze minder mobiel zijn. Daarnaast moet er altijd een stopcontact in de buurt zijn. Minder geschikt voor kampeerders die naar veel verschillende plekken gaan of kamperen op plekken zonder stroomvoorziening. Voor kampeerders met bijvoorbeeld een seizoensplek, kan een laserkachel wel een prima optie zijn.


Kouskachel Laserkachel
Werking - Mechanisch, lont verbrandt petroleum.
- Ontsteking via batterijen.
- Elektronisch.
Temperatuurregeling - Handmatige regeling, minder nauwkeurig. - Elektronische thermostaat, nauwkeurig in te stellen.
Verbranding - Minder efficiënt, kans op geur. - Efficiënte en geurloze verbranding.
- Zuinig in verbruik.
Gebruik - Handmatig bijvullen/onderhouden en vervangen van lont.
- Niet afhankelijk van stroom.
- Afhankelijk van stroom.
- Voorzien van functies zoals timer, ventilator en spaarstand.
- Onderhoudsvrij.
Veiligheid - Basisfuncties. - Uitgebreide functies.
Draagbaarheid - Licht en draagbaar. - Groter en zwaarder, minder mobiel.

Wat voor jou de beste petroleumkachel is, hangt af van je situatie en behoeften. Kampeer je zonder elektriciteit of kampeer je op veel verschillende plekken? Dan is een kouskachel een goede optie. Heb je tijdens het kamperen altijd toegang tot elektriciteit of kampeer je op bijvoorbeeld een seizoensplek? Dan is een laserkachel ideaal. Heb je nog meer vragen over petroleumkachels? Bekijk dan ook onze veelgestelde vragen over petroleumkachels.


Deel dit artikel: