Heb jij een inbouwtoilet in je caravan of camper? Bij goed en regelmatig onderhoud gaan deze toiletten jaren mee. Een inbouwtoilet bestaat uit twee delen: het gemonteerde toilet en de afvaltank. Toch is het soms wel fijn om je toilet weer helemaal op te frissen. Misschien heb je een tweedehands camper of caravan gekocht, heb je het toilet al jaren in gebruik of is er een onderdeel stuk. Hoe krijg je een toilet weer als nieuw? Wij leggen het je uit in dit blog.

Thetford Fresh-up sets

Wat is een Thetford Fresh-up set?

Een toilet weer helemaal nieuw maken doe je met een Thetford Fresh-up set. Deze set bestaat uit een nieuwe toiletbril en een afvaltank. Afvaltanks en toiletbrillen zijn per toiletmodel verschillend, en daarom is het belangrijk om te weten welk toilet je hebt zodat je niet de verkeerde Fresh-up set besteld.

Welk type toilet je hebt, kun je herkennen aan wat uiterlijke kenmerken van het toilet. Daarnaast kun je ook eens kijken naar je oude afvaltank: de kleur en de vorm van de afvaltank is bij ieder toilet anders.

Fresh-up set C200

De Fresh-up set C200 hoort bij de Thetford C200 serie toiletten. Een C200 toilet heeft een paar kenmerken: de pot is naar beide kanten 90° graden draaibaar, de achterkant van het toilet zit aan de caravanwand vastgemaakt en de afvaltank is groen met gele accenten (met of zonder wieltjes).

Fresh-up set C2, C3, C4

Het C2, C3, C4 toilet van Thetford is met één zijkant aan de caravanwand gemonteerd is, zie de afbeelding hierboven. De Fresh up set C2, C3, C4 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: links en rechts. Welke uitvoering je nodig hebt, hangt af van aan welke kant het toilet aan de caravanwand is gemonteerd, gezien vanuit het toilet. Zit je op het toilet en zit deze vast aan de linkerwand? Dan heb je een linker set nodig. Verder ziet de afvaltank er qua kleur hetzelfde uit als de afvaltank C200. De afvaltank van de C200 is alleen hoger en korter dan de afvaltank van een C2/C3/C4 toilet.

Fresh up set C400

Een C400 toilet heeft dezelfde bevestiging als een C2,C3,C4 toilet. Toch hoort er een andere Fresh-up set bij. De spoeling en de afvaltank zijn namelijk anders. De afvaltank van een C400 toilet is donkergrijs, standaard voorzien van wieltjes en heeft groene accenten. Aan de afvaltank kun je dus goed het verschil zien tussen een C400 en een C2,C3,C4 toilet. Een ander verschil is dat je bij een Fresh-up set C400 niet hoeft te kiezen tussen een linker of rechter uitvoering. Deze tank is er in één uitvoering en kan voor beide kanten eenvoudig omgebouwd worden. Hoe je dit doet, zie je in deze video:

Fresh-up set C500

Het C500 toilet is de opvolger van de C400. Het toilet is te herkennen aan de wat rondere vormen, zoals de voorkant en de bril. Daarnaast kun je de afvaltank herkennen aan de 2 handvatten aan de bovenzijde. Verder is de afvaltank bijna hetzelfde als de C400: donkergrijs met groene accenten.

De afvaltank is in één uitvoering verkrijgbaar en is geschikt voor zowel een linker als rechter model. Je kunt de afvaltank op dezelfde manier ombouwen als hierboven te zien in de video van de C400.

De C500 Fresh-up set is voor de gehele C500 serie geschikt, dus ook voor bijvoorbeeld de C502 of de C503.

Fresh-up set C220

Het C220 toilet is het nieuwste toilet van Thetford. Het toilet is draaibaar en de achterkant van het toilet zit tegen de achterwand zodat je via buiten de afvaltank kunt verwijderen. Een C220 toilet kun je ook makkelijk herkennen aan de toilettank. Deze is namelijk donkergrijs met blauwe accenten. Bij dit model heb je geen verschil tussen links of rechts, dus Een Fresh-up set C220 is altijd passend op een C220 toilet.

Fresh-up set C250

Het C250 toilet is de voorloper van het C220 toilet. Je herkent dit toilet vooral aan de ronde bril. Dit toilet is ook draaibaar en de afvaltank verwijder je ook via buiten, aangezien het toilet aan de achterkant aan de wand wordt gemonteerd.

De afvaltank is donkergrijs met oranje accenten. Ook bij de Fresh-up set C250 is geen verschil tussen links en rechts.

Wil je alles nog eens rustig nakijken? In deze video vertelt Bram het verschil tussen de Fresh-up sets:

Heb je nog vragen over één van de Fresh-up sets? Laat het ons weten in de reacties!