Toiletrubber vervangen: Hoe vervang je het toiletrubber van je toilettank?

Als ervaren kampeerder krijg je er vast een keer mee te maken: een lekkende toilettank. Vaak komt dit doordat het rubber uitgedroogd of verouderd is en dus vervangen moet worden. In dit blog leggen wij je stap voor stap uit hoe je deze ring moet vervangen.

 • Stap 1 - Kijk welke toilettank je hebt
 • Stap 2 - Zorg dat je de juiste benodigdheden in huis hebt
 • Stap 3 - Vervang de rubberring
 • Stap 4 - Spray de ring in met siliconenspray
 • Stap 5 - Maak de tank weer dicht
 • Stap 1 - Kijk welke toilettank je hebt

  Als eerste stap is het belangrijk om te kijken welke toilettank je hebt. Hoe je het toiletrubber vervangt kan namelijk per tank verschillen en ook zijn er verschillende modellen van de toiletrubbers. Je kunt aan de onderkant van je toilettank zien welk type je hebt. Dit staat namelijk op het type plaatje. Wanneer je het type weet kun je kijken welke werkwijze je moet toepassen en welk toiletrubber je nodig hebt.

  Stap 2 - Zorg dat je de juiste benodigdheden in huis hebt

  Voor de C200, C2, C3 en C4 toilet tanks zijn twee soorten rubber ringen beschikbaar. Welke je nodig hebt is afhankelijk van het bouwjaar van je toilettank. Je hebt ze van voor 15 juni 2000 en vanaf 15 juni 2000. Voor de C220 is maar één rubberring beschikbaar: het model van na bouwjaar 15 juni 2000. Wel moet je de ring op dezelfde manier vervangen als de C200, C2, C3 en C4 toilettanks. Voor de C400, C500 en de C250/260 serie toiletten is maar één rubberring beschikbaar: het model van na bouwjaar 15 juni 2000.

  Wanneer je het goede toiletrubber in huis hebt, heb je alleen nog maar een schroevendraaier en een bus siliconenspray nodig.

  Stap 3 - Vervang de rubberring

  Het vervangen van een rubberring is voor de twee verschillende groepen toilettanks net even iets anders. Hieronder leggen we uit hoe je per model de rubberring vervangt.

  Toiletrubber vervangen bij een C200, C220 of C2, C3, C4 toilettank

  Allereerst gaan we kijken hoe we het kunnen vervangen bij een C200 of C2,C3,C4 toilettank. Schroef aan de bovenkant de schroeven los. Haal de schuif eraf en maak de laatste 2 schroeven los. Nu kun je het hele bovendeel eraf halen en de oude ring eruit halen. Plaats het nieuwe toiletrubber. Let er dus wel op dat je het juiste toiletrubber voor jou tank koopt.

  Toiletrubber vervangen bij een C400, C500 of de C250/260 serie toiletten

  Heb je nu een C400, C500 of een toilet uit de C250/260 serie? Dan werkt het net iets anders met vervangen. Draai allereerst het binnendeel eruit. Wanneer je de tank omdraait zie je een aantal schroeven welke je los moet draaien. Nu heb je net genoeg speling gekregen om het oude rubber eruit te halen en het nieuwe rubber te plaatsen.

  Stap 4 - Spray de ring in met siliconenspray

  Als laatste stap is het belangrijk om de nieuwe rubberring in te spuiten met siliconenspray. Hiermee verleng je de levensduur van het rubber.

  Stap 5 - Maak de tank weer dicht

  Wanneer je het toiletrubber hebt ingespoten, kun je de tank weer dicht maken. Schroef alles goed vast en dan is je tank weer klaar voor gebruik!

  Hopelijk is het nu duidelijk hoe jij het toiletrubber van je toilettank kunt vervangen. Mocht je het nog eens stap voor stap willen bekijken. Bekijk dan de video van Bram hieronder.


  Deel dit artikel