Ga je voor het eerst kamperen? Dan komt er een heleboel op je af. Hoe ga je koken op de camping? Welke fouten moet je echt niet maken? In dit blog vertellen wij jou onze tips omtrent koken op de camping!

Tips voor koken op de camping

In dit blog hebben we tien tips over koken op de camping voor je op een rij gezet.

1. Kies het juiste kooktoestel

Als je gaat kamperen is het handig dat je een kooktoestel kiest dat bij jou past. Zo heb je de keuze uit een 1-pits, 2-pits, 3-pits of 4-pits kooktoestel. Koken op een kooktoestel biedt je eigenlijk alle gemakken die je thuis ook hebt. Mocht je niet goed weten hoeveel pitten je nodig hebt dan kun je onze camping kooktoestel keuzehulp lezen. Naast een kooktoestel kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een skottelbraai of een barbecue mee te nemen naar de camping.

2. Kies de juiste pannen

Als je gaat koken op een kooktoestel heb je natuurlijk de juiste pannen nodig. Als je thuis op gas kookt, kun je in principe jouw pannen van thuis meenemen op de camping. Let er wel op dat een gaskooktoestel op de camping een stuk kleiner is dan je fornuis thuis. Daarom kun je er ook voor kiezen op speciale campingpannen aan te schaffen. Een campingpan is lichter en compacter dan de pannen die je thuis gebruikt. De kookpannen hebben bijvoorbeeld een kleine diameter maar zijn vaak wat hoger. Ook hebben campingpannen een dunne bodem waardoor de inhoud van de pan sneller verwarmd wordt en je minder gas verbruikt. Campingpannen zijn los te koop maar ook als set. Weet je nog niet welke campingpannen geschikt zijn voor jou? Lees dan onze keuzehulp.

3. Gebruik een campingkeuken

Kook jij op de camping op een kooktoestel? Maar moet je altijd een plek zoeken om je kooktoestel neer te kunnen zetten? Iets wat het koken op de camping veel comfortabeler maakt is een campingkeuken. Met een campingkeuken kun je dezelfde luxe als thuis creëren. Er zijn veel verschillende campingkeukens: er zijn hele simpele maar ook hele luxe campingkeukens. Er zijn veel verschillende soorten campingkeukens: simpele en luxe varianten. Kijk goed wat het beste bij jou past. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, lees dan onze keuzehulp.

4. Zoek een kookplek buiten de wind

Ga je koken op gas? Zoek dan een plekje uit de wind. Wind kan er namelijk voor zorgen dat koken helemaal niet lukt omdat de vlam niet aan blijft. Je kunt ook een extra windscherm meenemen. Ben je onzeker over koken op gas met een kooktoestel? Kies dan voor een kooktoestel met een thermische beveiliging. Mocht de vlam uitgaan door de wind, dan slaat de gastoevoer automatisch af. Zo hoef je dus niet bang te zijn voor ongelukken.

5. Controleer je gasfles

Heeft je buurman, vriend of ouder nog een groene gasfles die je wel mee mag nemen? Dat is natuurlijk top. “Er zit nog genoeg gas in!”, dat is fijn, maar onze tip is toch om dit even te checken. Er zijn meerdere manieren waarop je kunt meten hoe vol je gasfles is. Je leest hierover in ons blog: Hoe vol is mijn gasfles?. Zit er toch weinig gas in? Dan kun je beter een nieuwe gasfles kopen. Je wilt namelijk niet zonder gas komen te zitten als je net lekker aan het koken bent. Ben je benieuwd hoe vaak je kunt koken met een volle gasfles? Bekijk dan de video hieronder.

6. Vervoer je gasfles op de juiste manier

Inpakken en wegwezen maar. Die gasfles kun je nog wel ergens tussen drukken. Fout! Let op dat je een gasfles altijd rechtop vervoert. Dit is de meest veilige manier. Een liggende gasfles kan rollen en door het rollen beschadigen. In het ergste geval kan er door beschadiging gas vrijkomen. Voor een beetje extra zekerheid is het fijn om de gasfles vast te zetten, zodat je zeker weet dat hij stevig staat.

7. Beperk je voedselvoorraad

Kun je de hagelslag en pindakaas niet missen? Dan ben je niet de enige. Een bescheiden boodschappentas meenemen als je gaat kamperen is helemaal niet gek. Maar let er wel op dat je niet teveel koopt waardoor je later iets moet weggooien. Daarnaast is het ook super leuk om op locatie de lokale supermarkt te ontdekken of streekproducten te proberen. Onze tip: neem wat eten mee die je na aankomst kunt opeten en wat basisproducten. Denk aan wat kruiden en olie bijvoorbeeld. De rest koop je gewoon op locatie, scheelt een heleboel ruimte!

8. Neem de juiste koelbox mee

Ga je midden in de zomer op vakantie en verwacht je tropische temperaturen? Neem dan een geschikte koelbox mee, bijvoorbeeld een compressor koelbox. Deze koelbox koelt altijd goed, ook al is het buiten 30 graden. Een elektrische koelbox is bijvoorbeeld afhankelijk van de omgevingstemperatuur en dat is voor de houdbaarheid van je eten geen goed idee. Kook je graag? Zorg er dan ook voor dat je een goede koelbox meeneemt. Weet je nog niet welke koelbox bij jou past? Bekijk dan de video hieronder.

9. Ga op zoek naar makkelijke campinggerechten

Maak het jezelf gemakkelijk als je gaat koken. Als je op het internet op zoek gaat naar camping gerechten staan er hartstikke veel lekkere maar simpele gerechten. Veel gerechten zijn ook gemaakt met maar een pan. Zo past het gemakkelijk op het kooktoestel en heb je bijna geen afwas. Het laatste waar je op vakantie zin in hebt is afwas! Ben je nog op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens onze campingrecepten.

10. Relax & geniet

Het is vakantie en niemand hoeft op tijd bij een afspraak of sporttraining te zijn. Kook lekker samen of ga gezellig barbecueën met de campingburen. Geniet vooral van je vakantie en maak je niet te druk over het eten. Heb jij nog andere tips over koken op de camping? Laat ze dan hieronder achter in de reacties