Keuzehulp campingpannen: hoe kies je de beste campingpan?

Ook op de camping wil je lekker kunnen koken, de juiste camping pannen zijn hierbij belangrijk. Er zijn verschillende soorten camping pannen en camping pannensets. Wij leggen je in deze keuzehulp uit waar je op moet letten bij het kopen van camping pannen.

Inhoud keuzehulp camping pannen

Wat maakt een pan een campingpan?

Campingpannen zijn over het algemeen altijd licht van gewicht en compact om mee te nemen. De kookpannen bijvoorbeeld hebben een kleine diameter maar zijn vaak wat hoger dan de pannen die je thuis gebruikt. Zo kun je op jouw compacte camping kooktoestel toch alle pitjes tegelijk gebruiken. Ook hebben campingpannen een dunne bodem, waardoor de inhoud van de pan sneller verwarmd wordt en je dus minder gas verbruikt.

Om nog meer ruimte te kunnen besparen kun je kiezen voor opvouwbare pannen. Dankzij het siliconen gedeelte zijn dit soort pannen tot een plat pakket in te klappen. Ook zijn er campingpannen met een inklapbaar of verwijderbaar handvat. Hierdoor kun je sommige pannensetjes compact in elkaar opbergen. De meeste campingpannen zijn gemaakt van RVS of aluminium. Deze materialen hebben beide hun eigen voor- en nadelen.

RVS campingpannen Aluminium campingpannen
Voordelen Voordelen
Makkelijk in gebruik en bijna onverwoestbaar. Zeer licht van gewicht.
Vaatwasserbestendig. Goede warmtegeleider.
Nadelen Nadelen
Minder goede warmtegeleiding. Niet vaatwasserbestendig.
Kunnen niet tegen direct contact met zout. Bodem van de pan kan bij gebruik op gas vervormen.

Welke campingpan is geschikt voor jouw kooktoestel

Het is heel belangrijk om te kijken welke pan geschikt is voor het kooktoestel dat jij gebruikt. Op de camping koken we voornamelijk elektrisch of op gas. En dit komt goed uit, want op dit soort kooktoestellen kun je ieder soort pan gebruiken. Maar kook je op inductie, dan heb je speciale pannen nodig met een magnetische bodem. En kook je op een keramische kookplaat? Dan is het belangrijk dat je pannen zo glad en vlak mogelijk zijn. Je kunt hierop dus geen pannen gebruiken die je al eerder hebt gebruikt op je gasfornuis. Want door de ongelijke temperatuur van de gasvlam is de bodem van de pan vervormt.

Weet je nog niet welk camping kooktoestel voor jou geschikt is? Bekijk dan onze video over kooktoestellen.

Hoe wil je koken

Als je weet wat het verschil is tussen een campingpan en een normale pan en wat voor een soort pan geschikt is voor jouw kooktoestel is het tijd om te kijken naar het soort pan waarmee je wilt koken. Als je iedere dag gaat koken voor een gezin bestaand uit zes personen heb je andere pannen nodig dan wanneer je er alleen op uittrekt. Kijk daarom goed naar wat voor pannen je wilt hebben.

Je kunt pannen onderverdelen in heel veel verschillende soorten. Denk hierbij aan braadpannen, hapjespannen, kookpannen, koekenpannen, opvouwbare pannen, wokpannen, paella pannen en natuurlijk pannensets. Denk na over wat jij graag wilt koken en welke pan daarbij het beste past. Ook kan de inhoud van de pan het verschil maken. Als je weinig ruimte hebt om veel campingspullen mee te nemen kies je waarschijnlijk sneller voor een compacte pan. Maar als je voor vier personen moet koken is deze pan veel te klein. Kijk dus goed naar de inhoud van een pan, kun je hier alle aardappelen tegelijkertijd in koken?

Welke campingpan is geschikt voor mij

Bedenk van te voren dus goed wat voor een soort pannen je gaat gebruiken op de camping. Bijvoorbeeld 1 kookpan, 1 steelpan en 1 koekenpan. En hoe groot mogen deze zijn? Welke eigenschappen vind je belangrijk? Wil je de pannen zo compact mogelijk op kunnen bergen? Wil je het gewicht zo laag mogelijk houden? Of kies je liever voor een uitgebreide pannenset met alles erop en eraan?

Wij verwachten dat je met deze keuzehulp de camping pannen of camping pannenset kunt vinden die perfect bij jouw wensen past. Heb jij jouw perfecte campingpannen gevonden en ben je nog op zoek naar kookinspiratie? Bekijk dan onze campingrecepten.


Deel dit artikel