Kijkje in de caravan van Sarah en Daniël

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer is de caravan van Sarah en Daniel aan de beurt!

Eigenaar van deze caravan Sarah en Daniel
Leeftijd 32 en 33 jaar
Kamperen sinds Pasen 2019
Caravantype Bürstner Ventana 435 TS
Bouwjaar 2002
Gepimpte carvan

Vertel iets over jezelf en je familie. Wie zijn jullie en wat doen jullie graag?

Hallo, wij zijn Sarah (32) en Daniel (33) en komen uit het mooie Schwerte. Dat ligt in het Ruhrgebied in Noordrijn-Westfalen, in de buurt van Dortmund. Wij werken allebei als ambtenaar en hebben elkaar op het werk ontmoet in 2010. Wij zijn getrouwd en hebben nog geen kinderen. Maar wat niet is, kan nog komen ;) Wel worden we vergezeld door onze kleine zwarte Franse bulldog genaamd Wilson, een echte hartendief. We zijn best wel actief en houden van de frisse lucht. In de zomer van 2017 leerden we samen kitesurfen op Mallorca en sindsdien zijn we daaraan verslaafd. In maart 2018 hebben wij onze eigen uitrusting gekocht zodat we kunnen kiten wanneer we zin en tijd hebben. En aangezien we minimaal drie uur moeten rijden naar de dichtstbijzijnde kiteplek in Nederland, hebben wij besloten om in onze Skoda Octavia Combi een constructie van hout te bouwen waar we prima een paar nachten op kunnen verblijven. Samen met een kleine tent begon zo onze liefde voor kamperen in de lente en zomer van 2019. We brachten een aantal geweldige weekenden door in Nederland (Mirns, Veluwemeer, Hindeloopen, Lauwersmeer) en aan de Oostzee (Fehmarn, Pepelow, Fischland-Darss). Het was echt een geweldige ervaring, maar op den duur wilden we toch wel graag wat meer ruimte en comfort, zodat we ook een paar weken konden gaan kamperen. Daarom hebben we in de late herfst van 2019 besloten om op zoek te gaan naar een caravan.

Kijkje in de caravan van Sarah en Daniel

Kun je iets vertellen over de aankoop van de caravan?

We hadden vooraf eigenlijk geen idee waar we op moesten letten bij het kopen van een caravan en daarnaast moesten we nog gaan bedenken welke grootte en welke indeling voor ons de juiste zou zijn. Al snel werd duidelijk dat we een relatief kleine en lichte caravan wilde hebben, zodat Sarah met haar normale rijbewijs (klasse B) ook de caravan mocht trekken. Onze kennis over caravans was echter nog vrij beperkt en daarom hebben wij ons laten adviseren door een collega die vroeger als bijbaan caravans verkocht. Hij kon ons gelukkig goede tips geven en hij raadde ons een goede dealer bij ons in de buurt aan bij wie we met een gerust hart een caravan konden kopen. Toen kon de keuzestress beginnen: liever een stapelbed voor eventuele toekomstige kinderen of liever een grotere eethoek die kan worden omgebouwd tot bed? Of moet het een vast bed zijn, maar dan dus ook wat minder flexibiliteit? Dit soort vragen vlogen door ons hoofd gedurende enkele weken en we hebben zeker 40 caravans bekeken totdat we onze huidige “Willi” gevonden hebben. De goed onderhouden staat van deze oude schat uit 2002 viel ons direct op. Het had geen onaangename geur en was dankzij het grote dakraam lekker licht van binnen. Ook de indeling beviel ons meteen goed (vast bed en rond zitgedeelte).

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen?

Voor ons was het van begin af aan al duidelijk dat we een oudere, gebruikte caravan zouden kopen die we dan vervolgens naar onze smaak zouden gaan renoveren. Niet alleen het financiële aspect speelde hierbij een rol, maar ook het feit dat wij het interieur van nieuwe caravans helaas niet zo mooi vinden. Daarnaast wilden we ook voor onszelf een eigen en unieke caravan maken waar er geen tweede van bestaat en die voor ons als nieuw aanvoelt. Omdat we samen al verschillende doe-het-zelf-projecten hadden geklaard en omdat we veel op internet en Instagram gezocht hadden was het duidelijk: we durven dit wel aan!

oude caravan opknappen

Hoe verliep de verbouwing?

Kort voor Sinterklaas, in december 2019 , konden wij eindelijk onze Willi ophalen. Ons plan was om de winter te gebruiken voor alle renovatiewerkzaamheden en verbouwingen om in het voorjaar van 2020 het nieuwe kampeerseizoen te kunnen starten met onze nieuwe Willi. Wij hebben veel tijd in de weekenden en na het werk geïnvesteerd om onze nieuwe oude schat te verfraaien.We begonnen met het verwijderen van alle fronten, de jaloezieën, de Truma radiatorafdekking, het hoofd- en voeteneinde van het bed, de planken en de bekleding van het dakraam. Alle oude stoffering en gordijnen gooiden we naar buiten. Behalve het Thetford toilet en een daarboven hangende spiegelkast hebben we de complete kunstof badkamerinrichting (hoekkast, wastafel, douchebak) verwijderd en voor een klein bedrag weer verkocht.

Nadat onze Willi tot aan alle vaste meubeldelen en dingen als Truma, koelkast en toilet was ontdaan, begonnen we alles voor te behandelen met ontvetter. Vervolgens hebben we alle fronten, planken en het hele interieur 2x gegrond en 3x wit geverfd. Eerlijk gezegd hebben we dit werk echt onderschat. Het kostte echt veel tijd en geduld voordat alles naar tevredenheid wit was. Achteraf gezien was dit onderdeel van de verbouwing het grootst en meest tijdrovend. Maar al het werk heeft gelukkig wel zijn vruchten afgeworpen, want we konden in de gestripte toestand ook zien dat elke vierkante centimeter in de caravan droog en dicht is. Toen het schilderen klaar was werd onze Willi met de dag mooier want nu konden we alles stap voor stap weer terugplaatsen. Creativiteit en vakmanschap hadden we hierbij wel nodig, maar gelukkig waren we altijd in staat om nieuwe ideeën te bedenken en alles zo te ontwikkelen dat het steeds mooier werd. We hebben uiteindelijk tot begin maart 2020 aan het project gewerkt. Er was maar één onaangename verrassing: het gewicht! Voor onze eerste vakantie hebben we onze Willi gewogen zodat we wisten hoeveel we nog aan gewicht mee konden nemen (althans dat dachten wij). Toen kwam de shock: beladen met de kampeer- en keukenapparateur en de oude voortent hadden we het bruto voertuiggewicht al met 100 kilo overschreden :( Wat was dat balen zeg! Toen moest onze Willi dus op dieet om af te slanken ;) Alles wat niet absoluut noodzakelijk was moest wijken. De zware oude voortent werd in de auto geladen en al onze vakantiebagage belandde ook in de auto in plaats van in de caravan. Toen hebben we de caravan nogmaals gewogen en tenslotte vertrokken we maar met een paar kilo overgewicht. Daardoor hebben we wel na onze eerste vakantie besloten om de houten schuifdeuren weg te halen. Deze konden gebruikt worden om de slaapkamer van de rest van de caravan af te sluiten, maar die gebruikten we eigenlijk toch niet. Ook hebben we de oude zware voortent verkocht.

oude caravan pimpen

Wat hebben jullie allemaal verbouwd/veranderd en waardoor heb je je laten inspireren?

 • Het gehele interieur, evenals alle fronten, radiatorafdekking, tafelpoot en koelkastfront wit geverfd
 • Nieuwe vloer (PVC)
 • De slaapkamer en badkamer zijn bekleed met vliesbehang
 • Zelfklevende tegels bevestigd aan de achterwand van de keuken
 • Combinatie rolgordijnen gereinigd en horren vervangen
 • Bekleding (hoezen) en gordijnen zelf genaaid
 • Het hoofd- en voeteneind van het bed en de achterwand van de open kastjes zijn bekleed met stoffering
 • Nieuwe doe-het-zelf handvatten aan de fronten van de hangkasten gemaakt van leren banden
 • Bestaande kast en deurknoppen zwart geverfd
 • Alle lampen vervangen door LED-verlichting
 • Nieuwe woonkamerlamp bevestigd
 • Lichtstrip boven de keuken geschilderd en stopcontacten, schakelaars en lampen vervangen
 • Nieuwe stroomkabels en stopcontacten in het interieur aangelegd
 • Nieuw werkblad en tafelblad van balsahout (extreem licht)
 • Nieuwe gootsteen en kraan in de keuken
 • Open kastjes / planken versierd en vastgezet met katoenen touwen
 • Spiegel versierd met katoenen touw
 • Nieuwe houten bekleding aan bedzijde
 • DIY-wastafel bevestigd in de badkamer
 • Nieuwe gootsteen (slakom) en nieuwe kraan in de badkamer
 • Houten bekleding van de wieluitsparing gebouwd en versierd met zelfklevende tegels
 • Stopcontact en lichtschakelaar in de badkamer verlegd
 • Kastplanken, decoratie en nog veel meer.

Voor dit project hebben we veel suggesties en inspiratie gekregen in kampeerblogs en op Instagram. Maar tijdens de verbouwing kwam er ook spontaan veel bij me op.

Opgeknapte caravan

Waar zijn jullie het meest trots op?

We zijn trots op het algehele eindresultaat en op het feit dat we ons eigen kleine “huis op wielen” gemaakt hebben dat nergens anders te vinden is. Als we de caravan instappen voelt het als vakantie en als thuis. Dat is een geweldig gevoel en we kunnen ons eigenlijk geen andere manier van vakantie vieren meer voorstellen.

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?

Tot nu toe zijn we helaas nog maar één keer met onze Willi op pad geweest en aangezien het van buitenaf eigenlijk niet heel erg opvalt dat we hem zo gepimpt hebben, hebben we tot nu toe nog niet mega veel reacties gehad. Maar veel van onze buren hebben de renovatie met veel enthousiasme en interesse gevolgd. We hebben van hen al veel lof en erkenning gekregen. Ook veel van onze vrienden en familie zijn blij voor ons en ook heel enthousiast over het eindresultaat.

Wat zijn je plannen met de caravan?

We willen Willi zo lang mogelijk houden en gaan het liefst elk weekend met hem naar zee om te gaan kitesurfen. We hadden eigenlijk in juni een vakantie naar het zuiden gepland, maar iedereen weet dat Corona roet in het eten gooit van veel buitenlandse trips. Misschien dat we nu nog naar de Noord- of Oostzee zullen gaan in plaats van naar Frankrijk of Italië. Daarnaast willen we binnenkort nog een nieuwe lichte opblaasbare voortent kopen, omdat we er met de oude voortent wel achter zijn gekomen dat die simpelweg te zwaar is en te tijdrovend om op te zetten, zeker bij winderige omstandigheden.

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel