Jubileumdeals: Feestelijke kortingen op heel veel producten! Bekijk acties 🎈

Keuzehulp slapen: luchtbed, slaapmat of schuimmat?

keuzehulp slapen

Op de camping of tijdens een meerdaagse trektocht wil je er natuurlijk comfortabel bij liggen. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden voor een goede nachtrust tijdens je kampeervakantie. Om lekker te kunnen slapen in een tent zijn er bijvoorbeeld opties als luchtbedden, schuimmatten en slaapmatten. In dit blog zetten we de voor- en nadelen van deze opties voor je op een rijtje zodat jij de beste keuze kunt maken.

verschillende soorten luchtbedden en slaapmatten

Een luchtbed of luchtmatras is een matras die gevuld is met lucht en meestal is afgewerkt met een toplaag. Een luchtbed is verdeeld in een aantal zones. Je kunt je voorstellen dat wanneer er geen zones zouden zijn, je één groot vlak hebt en het luchtbed daardoor bol gaat staan. De zones maken het luchtbed steviger en daardoor comfortabeler. Op een luchtbed kun je prima en comfortabel liggen, je ligt niet direct op de grond maar wat hoger. Een luchtbed isoleert echter wel slecht, omdat de lucht in het luchtbed rond circuleert en koud kan worden, waardoor jij het ook koud kunt krijgen. Als logeerbed is dat geen probleem, maar voor op de camping wellicht wel.

Voor- en nadelen van een luchtbed

Voordelen Nadelen
+ Comfortabel
+ Veel mogelijkheden (1-/2-persoons, met/ zonder kussen, diverse lengtematen)
+ Voordelige prijs
+ Hygiënisch
+ Compact op te vouwen
- Vaak zwaarder van gewicht
- Slechte isolatie
- Pomp nodig
- Kan bij onvoorzichtig gebruik snel lek gaan

Een slaapmat of een self-inflating mat is zoals de naam al zegt een mat die, wanneer je 'm uitrolt, zichzelf met lucht vult. Dat komt door de aanwezigheid van een schuimkern die, zodra je het ventiel opendraait, lucht aanzuigt. Geen gedoe dus met een pomp en de schuimkern zorgt tegelijkertijd voor isolatie. Net als bij een luchtbed heb je bij een zelfopblazend matras veel mogelijkheden. Denk aan diverse breedtes, lengtes en diktes. Er zijn zelfopblazende matjes in diktes van ca. 2,5 cm tot wel 10 cm dik. Het is meestal zo dat hoe dikker de mat is, hoe meer comfort je ervaart. Wil je licht reizen kun je dus ook voor een dunner zelfopblazend matras kiezen. Die rol je mooi klein op, de goede isolatie blijft behouden. Vergeleken met een zelfopblazend matras van 10 cm dik lever je alleen wel wat aan comfort in.

Voor- en nadelen van een slaapmat

Voordelen Nadelen
+ Ligcomfort
+ Goede isolatie
+ Compact, kan klein opgerold worden
+ Geen pomp nodig
+ Vrij licht van gewicht
- Duurder vergeleken met een luchtbed of schuimmat
- Kan bij onvoorzichtig gebruik snel lek gaan

Tip: Let bij het aanschaffen van een slaapmat ook op de R-waarde, hoe hoger deze R-waarde is, hoe beter de mat isoleert.

Een schuimmat koop je vooral om licht te kunnen reizen en een goede isolatie te hebben, het is erg praktisch maar op het gebied van comfort is een schuimmat niet de allerbeste keuze. Dit soort gesloten celschuimmatten bevat allemaal kleine gesloten luchtbelletjes in het schuim. Daardoor heb je, in tegenstelling tot bij een luchtbed, stilstaande lucht in de mat en daarmee optimale isolatie.

Voor- en nadelen van een schuimmat

Voordelen Nadelen
+ Kan niet lek
+ Lange levensduur
+ Voordelige prijs
+ Licht van gewicht
+ Optimale isolatie
- Snel vuil
- Lastig schoon te maken
- Niet heel comfortabel


Welk soort slaapmiddel je uiteindelijk kiest, hangt ook af van waar je het voor gaat gebruiken. Reis je graag licht, dan is een klassiek luchtbed onpraktisch, want die is relatief zwaar en daarnaast moet je ook nog een pomp meenemen. Wil je veel comfort, reken dan op meer gewicht en een grotere pakmaat. Budget en smaak spelen uiteraard ook een rol. Kies je voor een luchtbed of een zelf-opblazend matras, neem dan altijd een reparatiesetje mee. Want als er iets scherps onder je tent ligt, kun je al snel pech hebben.

Heb je een keuze kunnen maken? Kijk de volgende blogs dan nog eens door: Wat moet ik weten over een luchtbed? of Wat moet ik weten over een slaapmat?


Deel dit artikel: