Luchtbed

Goed slapen is belangrijk voor iedereen. Je bent energieker, je functioneert beter, je concentratie is goed en bovendien verbetert het je immuunsysteem. Genoeg redenen om een fijn matras uit te zoeken voor op de camping. Als je een bed voor op de camping gaat uitzoeken, kom je waarschijnlijk voor de volgende keuze te staan: ga je voor een luchtbed of voor een slaapmatje? Een lastige keuze want wat is nou eigenlijk de beste optie? In dit blog leggen we je alles uit over luchtbedden.

Luchtbedden in verschillende groottes

Een luchtbed of luchtmatras is een campingbed die je met lucht vult om ligcomfort te krijgen. Een luchtbed is zonder lucht op te vouwen tot een klein pakketje, zodat je het luchtbed gemakkelijk meekrijgt in je bagage. Luchtbedden zijn er in veel verschillende groottes: 1-persoons, 2-persoons, speciale kinder luchtbedden, dunne luchtbedden en extra dikke luchtbedden. Een extra dik luchtbed is bijvoorbeeld fijn als je rugklachten hebt: het helpt je 's ochtends makkelijker je bed uit te komen.

Vorm van de luchtbanen

Het is je vast al wel eens opgevallen dat de luchtbanen in een luchtbed verschillende vormen kunnen hebben: ribbels, bobbels of blokken. Deze figuren zijn er voor de stevigheid van een luchtbed. Zou een luchtbed deze vormen niet hebben, dan zal een luchtbed namelijk bol gaan staan als je ムm opblaast. Heb je last van deze vormen? Dan is je luchtbed waarschijnlijk te hard opgepompt. Laat wat lucht ontsnappen en je zult zien dat je luchtbed al veel beter ligt.

Manieren van oppompen

  • Voetpomp: Voor het opblazen van een luchtbed met een voetpomp heb je weinig kracht nodig. Bovendien is een voetpomp ideaal als je bijvoorbeeld rugklachten hebt, omdat je gewoon rechtop kunt blijven staan.
  • Handpomp: Een handpomp heeft over het algemeen een grotere capaciteit dan een voetpomp en daarom zal het opblazen met een handpomp iets sneller gaan. Let wel op met je rug als je rugklachten hebt, aangezien je gebukt staat.
  • Elektrische pomp: Helemaal ideaal is de elektrische pomp. Je doet de stekker in het stopcontact, je sluit de pomp aan op het luchtbed, je zet de pomp aan en je hoeft alleen maar te wachten tot het luchtbed vol is.
  • Ingebouwde elektrische pomp: Wat dacht je van een ingebouwde pomp? Hierbij zit een pomp in het luchtmatras en hoef je alleen de stekker maar in het stopcontact te doen en het luchtbed is binnen een paar minuten opgeblazen. Het verschil met een losse elektrische pomp is dat je de pomp niet kwijt kunt raken of kunt vergeten, want de pomp zit in het luchtbed zelf!

Verschillende luchtcompartimenten

Als je met twee personen een tweepersoons luchtbed gebruikt, dan is de kans groot dat je メs nachts een paar keer wakker wordt van de andere persoon die zich omdraait. Een luchtbed maakt vaak geluid bij beweging, door de lucht wordt je heen en weer geschommeld en als de andere persoon opstaat kun je het gevoel hebben dat je gelanceerd wordt.

Als je dit wilt voorkomen, kun je kiezen voor een luchtbed met meerdere luchtcompartimenten zoals de Coleman Maxi Comfort Bed Double. Doordat er 2 luchtcompartimenten in dit luchtbed zitten, wordt je niet gehinderd als degene die naast je ligt zich omdraait. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de Campingaz conv. Quickbed: dit zijn twee aparte bedden maar je kunt ze door middel van een rits toch aan elkaar vastmaken.

Koud op een luchtbed

Misschien herken je het wel: je bent aan het kamperen, hebt een dikke pyjama aan en メs nachts wordt je wakker omdat je rug heel koud aanvoelt. Een luchtbed isoleert niet omdat een luchtbed is gevuld met lucht. De koude lucht van de grond trekt in het luchtbed, waardoor de lucht in je luchtbed ook heel koud wordt. Deze kou wordt vervolgens overgedragen op je lichaam.

Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een isolatiematje. Deze mat leg je onder het luchtbed, zodat de koude lucht van de grond niet in je luchtbed trekt.

Al met al zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten over een luchtbed. Als je met z'n tweeën op een luchtbed slaapt, is het namelijk beter om een luchtbed te kiezen met verschillende luchtcompartimenten. Test een paar luchtbedden om te kijken welke vorm luchtbuizen jij het prettigst vindt en vergeet niet na te denken over de manier waarop jij het luchtbed wilt of kunt oppompen.


Deel dit artikel