Een kijkje in de caravan van Fine en Matthias

Een kijkje in de caravan van Fine en Matthias

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer in die van Fine en Matthias.

Eigenaren van deze caravan Fine (31) en Matthias (33)
Kamperen sinds Matthias als zijn hele leven en Fine sinds ze Matthias kent
Type caravan Dethleffs Beduin 540TQM
Bouwjaar 1998
Een kijkje in de caravan van Fine en Matthias

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?

"Wij zijn Fine en Matthias. We zijn inmiddels 31 en 33 jaar oud (wat je natuurlijk nog helemaal niet aan ons kunt zien) en wonen met onze twee kleine honden Lotti en Karlsson in het prachtige Keulen. We houden enorm van ons leven in de grote stad, maar we hebben de natuur ook wel echt nodig. De Eifel en het Zevengebergte zijn gelukkig niet ver weg. Matthias werkt als softwareontwikkelaar in Keulen, maar werkt veel vanuit huis."

Wat doen jullie graag in jullie vrije tijd en sinds wanneer kamperen jullie?

"Wij houden heel erg van afwisseling. Carnaval, feest, drukte (oké dat was de laatste 2 jaren wel wat lastig), lekker veel eten en cultuur, maar we houden ook van de natuur, eenzaamheid en vrijheid. We koken heel graag, dus je zult ons niet drie keer per dag bij een all-in buffet vinden. Daarom is kamperen voor ons echt de beste manier om vakantie te vieren. Dan hoeven we ook onze hondjes niet te missen in de mooiste weken van het jaar. Zij horen echt bij ons en zijn er altijd bij."

"Matthias kampeert al sinds hij het zich kan herinneren. Fine daarentegen kampeert sinds ze Matthias kent, zo’n twaalf jaar inmiddels alweer. In het verleden met een iglo-tentje was het wel wat anders als je vier dagen regen had, dat was echt niet alleen maar leuk. Sinds zes jaar kamperen we met de caravan en vier jaar geleden kochten we onze eigen caravan van het prijzengeld van een kookwedstrijd. Hoewel we inmiddels alweer twee caravans verder zijn, denken we nog graag terug aan onze allereerste caravan."

Een kijkje in de caravan van Fine en Matthias

Vertel eens iets over de aankoop van jullie caravan

"Onze huidige caravan hebben wij in september 2021 gekocht. We kwamen net terug van onze vakantie op Texel met onze oude caravan en hadden hem zien staan op Ebay-Kleinanzeigen. We werden verliefd op de indeling van de Dethleffs Beduin 540 TQM: een ruime hoekkeuken, een ronde zitgroep in het midden, een 140 cm groot bed en een badkamer met douche. We zullen eerlijk zijn: optisch was hij niet de mooiste, maar hij had met zijn bouwjaar 1998 er natuurlijk ook al 23 jaar op zitten. Nadat we onze eerste caravan (LMC uit 1992) en de tweede (Bürstner uit 1999) optisch hadden opgeknapt, was het voor ons duidelijk, ook nummer drie krijgt een make-over. Nu was het gewoon een kwestie van de Bürstner verkopen en tegelijkertijd de Beduin kopen. Het was niet gemakkelijk om de timing goed te krijgen en het werkte behoorlijk op Matthias' zenuwen. Maar Fine ging heel zelfverzekerd te werk en uiteindelijk is het perfect verlopen."

Hoe is het idee om de caravan de gaan pimpen ontstaan?

"Fine was voor onze eerste vakantie samen nog niet bekend met kamperen in een caravan, maar het werd haar al snel duidelijk: kamperen ja, oude standaard caravans nee! En zo werd onze eerste caravan verfraaid. Matthias was altijd meer een scepticus ("Is dat wel een goed idee met de nieuwe vloer?", "Caravan van buiten schilderen: dat blijft toch niet lang goed!"). Hij moest zich echter realiseren dat bijna alles waar Fine haar zinnen op had gezet, ook echt werkte. In ieder geval met meer of minder moeite. Nu, met de derde caravan, hebben we de lat extra hoog gelegd."

Hoe verliep de renovatie?

"Meteen na de aankoop zijn we gemotiveerd aan de slag gegaan. Fine had al een plan in haar hoofd en ook al was het voor Matthias op dat moment nog niet 100% duidelijk wat het allemaal inhield, waren we allebei hooked. De eerste beslissingen werden sneller genomen dan verwacht. Het zou lichter moeten worden. En sneller dan we dachten kochten we een vloer. Nadat in de vorige projecten PVC-vloeren met een houtlook waren gebruikt, was het dit keer een tegelvloer met patroon. Matthias zou tot het einde sceptisch blijven, maar is nu de grootste fan van de vloer."

"Voordat we begonnen met de kleurveranderingen van het interieur, hebben we lang nagedacht over wat er verwijderd moest worden, wat er geschuurd moest worden, wat gegrond zou moeten worden en wat geschilderd zou moeten worden. Uiteindelijk hebben we besloten om alle fronten te verwijderen, maar niet de kasten zelf. Omdat de fronten van echt hout (of echt houtfineer) waren, hebben we ze met Molto, een schuurmiddel, bewerkt om de ondergrond goed te maken. Daarna werd het geprimed en vervolgens geverfd met verf op waterbasis. We hebben het op een vergelijkbare manier aangepakt met de wanden en de andere kastjes. Hier werkten we echter met loog in plaats van Molto, omdat het voornamelijk plastic fineer was. De bijtende stof ruwt het kunststof oppervlak chemisch op en verwijdert tegelijkertijd vuil en vet. Al met al is alles goed verlopen met het schilderen/lakken. Maar het was nog steeds een ongelooflijk grote klus, vooral omdat de schilderklussen in oktober en november plaatsvonden en we altijd moesten checken of we wel voldoende licht hadden en of de temperatuur wel goed was. We waren erg blij toen dat klaar was."

Een kijkje in de caravan van Fine en Matthias

"Voor de kerst gebeurde er verder niet veel meer. Omdat we de caravan niet bij ons thuis konden plaatsen, is hij de hele tijd bij Fine haar ouders in Bonn gebleven. Zo was het meestal alleen mogelijk om 's avonds naar Bonn te gaan en met de beperkte hoeveelheid daglicht ben je natuurlijk erg beperkt. Gedurende die schilderfase hebben we dan ook een tijdje in de logeerkamer bij Fine haar ouders geslapen, zodat we niet elke dag de route Keulen-Bonn hoefden te rijden. Dat maakte het voor Fine ook wat makkelijker om nog wat te klussen als Matthias aan het werk was (wat gelukkig in het home office ook vanuit Bonn kon worden gedaan)."

"Kort voordat de eerste nachtvorst kwam, volgde de eerste onaangename en vooral zenuwslopende verrassing. Zoals de ervaren kampeerder weet, moet het water er voor de winter worden afgehaald om leidingen te beschermen tegen vorstschade. Zo gezegd, zo gedaan? Dus niet! Twee avonden heeft Matthias gezocht, op het laatst met hulp van schoonvader en zelfs zijn eigen vader aan de telefoon, naar de boiler en de bijbehorende aftapkraan. Na meerdere keren langs alle gebruikelijke en ongebruikelijke plekken te zijn gegaan werd het duidelijk: we hebben geen boiler. De Beduin is echter gekocht als caravan met warm water. Elke kraan had een mengkraan, zelfs de elektronische schakelaar om de boiler aan en uit te zetten was aanwezig. Toen we de verkoper ernaar vroegen (particulier), kon hij zich niet herinneren ooit het warme water gebruikt te hebben. Het was hem niet eens opgevallen. Hoe dan!? Maar wat maakt het uit, we moesten gewoon een nieuwe Truma Therme boiler kopen en Matthias kon in ieder geval leren hoe je er een moest aansluiten. Je moet er maar positief naar kijken!"

"In het nieuwe jaar gingen we verder. Het initiële plan was om met Pasen voor het eerst met onze nieuwe caravan op pad te gaan. Maar er was nog zoveel te doen. De fronten moesten nog worden afgewerkt, het keukenwerkblad, inclusief de nieuwe spoelbak en nieuwe kookplaat, moest nog op maat gezaagd en geplaatst worden. Na het schilderwerk hebben we het ook aangedurfd om de PVC-vloer te leggen die we een paar maanden daarvoor al hadden gekocht. En toen we spontaan en eerder dan aanvankelijk gedacht de buitenkant van de caravan gingen schilden met 2-componenten autolak, realiseerden we ons gaandeweg dat Pasen niet zou lukken. Toch hebben we onszelf toen een deadline gesteld: we boekten begin mei 2,5 week op ons favoriete plekje in De Koog op Texel."

Een kijkje in de caravan van Fine en Matthias

"In de eindsprint hebben we het uiteindelijk gehaald. Zelfs de badkamer werd aangepakt en de bekleding werd een tweede keer opnieuw gestoffeerd (na lang nadenken vonden we de eerste hoes van grijze manchetstof toch niet echt leuk). Zichtbaar gebroken (onze handen hadden overal eelt en kleine verwondingen) en zo klaar voor vakantie als je maar kunt zijn, zijn we op 8 mei vertrokken, op naar onze eerste vakantie met een van onze grootste projecten ooit."

Waardoor hebben jullie je laten inspireren?

"Vooral Fine was veel aan het scrollen op Instagram en in tegenstelling tot vroeger waren er nu veel gelijkgestemden die ook hun caravan, bestelbus of camper grondig aan het verbouwen waren. Hier kon je het ene na het andere idee opdoen en we kregen er ook vooral veel moed van, want wat de anderen kunnen, kunnen wij ook (hoopten we dan). Aan de andere kant had Fine ook veel eigen creatieve ideeën om problemen op te lossen of dromen waar te maken. De caravan is nu precies zoals we hem wilden hebben!"

Een kijkje in de caravan van Fine en Matthias

Heeft jullie caravan een bijnaam?

"Veel kennissen en zelfs familieleden hebben een koosnaampje voor hun eigen huis op wielen. Op de een of andere manier is dat bij ons nooit gebeurd. Toen we besloten om onze ombouw en onze vakanties met de Beduin op Instagram te delen, zijn we actief gaan nadenken: heeft de caravan een naam? We hebben het twee of drie dagen geprobeerd, maar op de een of andere manier lukte het ons niet. Er zijn veel caravans met geweldige bijnamen, maar de onze heeft er geen nodig. Onze caravan is gewoon ons tweede thuis."

Waar zijn jullie het meest trots op?

"We zijn trots op veel kleine details. De badkamerdeur met de diagonale stroken en de zelfgemaakte handgrepen, de knoppen voor de push-lock sluitingen die Achim Heynen voor ons maakte met de CNC freesmachine, en de nieuwe bekleding die we maakten met multiplex en de nietmachine. Maar waar we misschien wel bijzonder trots op zijn, is de keuken. We zijn zelf zo ontzettend blij met het resultaat. We waren al zo lang op zoek naar de juiste zwarte kraan en hebben uiteindelijk de perfecte gevonden die echt bij de caravan past. We hebben ons hoofd gebroken over het zwaardere eiken werkblad en de keramische spoelbak, en ons afgevraagd of de twee pitten van de nieuwe kookplaat wel echt voldoende zijn. Daarnaast hebben we voor het eerst gasleidingen gelegd en durfden we met het licht- en donkergrijs een klein kleuraccent aan de caravan aan te brengen, die verder in het wit gehouden wordt. Alles klopte en we hebben nog nooit zo goed en gelukkig in de caravan gekookt als nu!"

Een kijkje in de caravan van Fine en Matthias

Wat zijn jullie toekomstplannen met deze caravan?

"Terwijl we dit schrijven zitten we op een regenachtige dag op een vakantie vol zonnige dagen op Texel in de Koog. En we gaan hier liever helemaal niet weg. We willen zo snel mogelijk weer op pad met onze Beduin, misschien terug naar Texel, ons favoriete eiland, maar misschien wel ergens anders naartoe."

"Maar deze keer merken we nog meer dan anders dat we veel minder ruimte en veel minder spullen nodig hebben dan we normaal in huis hebben. En steeds vaker hebben we de wens om niet maar 4-5 weken per jaar met de caravan op pad te gaan, maar misschien veel vaker en langer met de caravan te reizen of misschien wel een tiny house of een camper."

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel: