Een kijkje in de caravan van... Ed en Joran

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan.

Vertel iets over jezelf. Hoe lang kamperen jullie al?

"Van huis uit is het kamperen bij mij met de paplepel ingegoten. Zo kampeerde ik als kleine jongen al in een stacaravan aan het Schildmeer in Groningen. Daarna gingen we op pad met een Walker vouwwagen, een Adria caravan en uiteindelijk gingen we weer terug naar een stacaravan. Wegens horecawerkzaamheden heb ik een aantal jaar tijdens vakanties gebivakkeerd in een hotel in Oostenrijk. Maar na de geboorte van Joran heb ik het kamperen weer opgepakt. Want tja, oude liefde roest niet!"

"Jorans eerste kampeerervaring was vlak na zijn geboorte in een bungalowtent die wegens een scheiding kort na de vakantie verkocht is. In 2010 kocht ik een kleine, koepeltent/bungelowtent om te kijken hoe het kamperen met zijn tweeën zou bevallen. Het beviel prima, op het opbouwen van de tent na. Daarom kocht ik na de vakantie een Knaus 325 Comfort. Een kleine caravan voor weinig geld. Helaas hebben we van deze caravan maar kort mogen genieten, omdat hij gestolen werd. Weg was onze vrijheid en ontspanning. Tijdens een zoektocht naar iets anders stuitte ik op een MKP Grand V uit ’78. We gingen kijken en werden spontaan verliefd op het caravannetje. Het enige probleem was dat hij casco was. Maar dat mocht de pret zeker niet drukken! Toch heb ik me wel een beetje verkeken op de hoeveelheid werk en tijd die erin zit om van een casco caravan een kampeerwaardige caravan van te maken. De tijd drong, want de kampeervakantie was al geboekt."

"Ik ging snel op zoek naar iets anders en kwam terecht bij een vouwwagen. Na twee jaar een hoop ellende met op- en afbreken en plaatselijke interne regenbuien besloot ik de vouwwagen weg te doen en verder te zoeken naar een caravan. De MKP was inmiddels als opslag gebombardeerd gezien de kosten en het werk dat ermee gemoeid was. Gelukkig kon ik voor weinig geld onze huidige caravan kopen."

Vertel iets over de aankoop van de caravan. Welke caravan heb je gekocht, wanneer, in welke staat was de caravan, waar heb je deze gevonden?

"Onze huidige caravan, een Hobby 320 uit ’76, zag ik op Marktplaats staan. Na uitgebreid mailcontact gingen we kijken bij de caravan. Er moest wel wat aan gebeuren: de rijverlichting deugde niet, de disselbak was aan gort en zo waren er nog meer dingen waaraan gewerkt moest worden. Op het eerste gezicht leek het meer op een speelhuisje dan op een caravan, maar met een gunstig prijs, twee rechterhanden en een hoop vrije tijd zag ik er wel een mooi project in. En het idee dat we na het opknappen weer konden genieten van onze vrijheid en rust zonder gedoe met de vouwwagen was me die tijd en geld zeker waard."

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen? Waarom hebben jullie dit bedacht en hoe verliep dat?

"Hoewel ik heel blij was met de caravan wat ik niet met alles tevreden. Wat me als eerste tegenstond van de caravan was de poepbruine striping die de Hobby had in die jaren. Dat wilde ik als eerste veranderen. Daarnaast wilde ik ook iets wat een ander niet zo 123 zou hebben. Dus geen standaard gevalletje, dertien in een dozijn. Na het internet afgespeurd te hebben kwam ik op een Amerikaanse site terecht. Daar vond ik een caravan met het Shasta gebergte op de zijkant, een leuk Z profiel op de flanken en een V vorm op de kop en kont. Dat sprak me wel aan. Ook omdat je het niet veel ziet op de Nederlandse wegen. Alleen nog de kleur bepalen en ik kon beginnen. Ik heb gekozen voor zwart omdat het achter iedere kleur auto past."

Vertel hoe de verbouwing ging. Hoe ben je begonnen, verliep alles volgens planning, waren er tegenslagen?

"Ik begon met het ontvetten van de buitenkant van de caravan. Daarna heb ik de vorm van het Shasta afgeplakt op de caravan om er vervolgens met een zwarte metaalverf overheen te spuiten. Met aluminium tape heb ik een striping aangebracht en de Nederlandse Shasta was geboren. Omdat de caravan opeens een Amerikaanse look kreeg, wilde Joran de Amerikaanse vlag met een vrachtwagen erop hebben. Samen besloten we dat de hele caravan een Amerikaanse look moest krijgen, maar niet de standaard bistro/diner look. De caravan moest kenmerkend Amerikaans zijn, maar wel speciaal. Iedere keer veranderden we iets anders aan de caravan: andere vloer, nieuw behang en een goede disselbak."

Wat hebben jullie allemaal veranderd? En waar heb je inspiratie vandaan gehaald?

"Nadat de buitenkant een make-over had gekregen, hebben we beetje bij beetje de binnenkant aangepakt. We gaven het steriel witte een kleurtje, we vervingen de losse gasplaat en gootsteen en bouwden een radio met oude boxen en vervormer uit de MKP in de caravan. De kasten gaven we een likje verf en daar spoten we weer glitter haarlak overheen. Het aanrechtblad vervingen we door een houten plaat uit de klep van de afgedankte vouwwagen. Die plaat verfden we met een mengelmoesje van witte en zwarte metaalverf zodat er een marmer effect ontstond. De achterwand hebben we gepimpt met een stuk tafelkleed die ook weer op de tafel buiten terug te vinden is. De wanden werden voorzien van behang om de wit geverfde wanden te breken. Deze zijn nadien vervangen voor Amerikaans getint behang. Nadat ik de rijlichten vervangen had voor ledlampen werden deze helaas kapot gemaakt waardoor ik ze opnieuw moest vervangen. Ik boorde gaten in de caravan om er nieuwe, ronde vrachtwagen inbouwledjes in te bouwen. Tevens heb ik de zijreflectoren vervangen voor amberkleurige trailer ledverlichting zodat we ook aan de zijkant in het donker beter zichtbaar zijn. Rondom de caravan zit reflectietape als striping."

Heeft jullie caravan een bijnaam?

"De caravan werd aangekleed met Amerikaanse accessoires en kreeg de naam ’t Lutje Hoeske, wat Gronings is voor het kleine huisje en een indirecte verhuizing naar de serie Little House On The Prairie."

Waar ben je het meest trots op?

"Waar we het meest trots op zijn? Dat is nogal wat! Maar met name toch dat we na een hoop tegenslagen weer een caravan hebben die we samen opgeknapt hebben tot een volwaardige caravan. Daarnaast zijn we ook trots op de aandacht die de caravan krijgt. We zijn benaderd om op de jaarbeurs in Utrecht te staan, Omroep Brabant heeft een stuk geschreven over de caravan na onze deelname aan het Pimpfestival en Caravanity heeft onze caravan in een blog over Amerikaanse carvans gezet. En we zijn natuurlijk heel trots dat we in dit blog de caravan mogen delen!"

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?

"Als je met een niet doorsnee caravan rijdt, trek je zeker veel bekijks. Mensen zijn toch nieuwsgierig hoe het er binnen uitziet en hoe we het hebben aangepakt. Mensen vinden de caravan heel gaaf en je krijgt reacties dat ze verwacht hadden dat de binnenkant zou lijken op een doorsnee Amerikaanse diner met blokjesvloer. Ze zijn vaak verrast dat onze caravan toch een hele andere Amerikaanse look heeft. Van de Amerikaans getinte caravans springt deze er toch uit qua originaliteit. Naast de complimenten over onze caravan krijgen we ook een hele hoop positieve reacties op de door mij op schaal nagemaakte caravan/het hondenhok van Joy."

Wat zijn je plannen met de caravan? Staan er vakanties gepland?

"Vanwege fysieke klachten gaan we altijd in Nederland kamperen. Nederland heeft wat mij betreft ook genoeg te bieden en er is altijd iets te ontdekken. Ieder jaar begint voor ons het kampeerseizoen met het Pimpfestival in mei en sluiten we het seizoen in september af met het Afterpimpfestival. Tussendoor hopen we een weekend of weekje op pad te kunnen buiten de zomervakantie. We zijn trots op onze mooie caravan dus gaan er graag mee op pad!"

 


Deel dit artikel: