5x caravan onderhoud klusjes

caravan onderhoud

Onderhoud klusjes aan je caravan zijn nooit verkeerd om te doen. Klusjes waar je wellicht normaal gesproken weinig tijd voor hebt, maar die op z’n tijd wel nodig zijn. Wij hebben een paar caravan onderhoud klusjes op een rijtje gezet die je thuis kunt uitvoeren. 

Caravan onderhoudklusjes

1. Maak de caravanrail schoon

Misschien niet een klusje dat je ieder jaar trouw uitvoert, maar wel een hele belangrijke: het schoonmaken van je caravanrail. Als je caravan een tijdje buiten of in de stalling heeft gestaan, komt er ongetwijfeld vuil in de caravanrail. Vuil in de caravanrail zorgt ervoor dat je voortentpees ook vies wordt als je de voortent door de caravanrail schuift. Het is geen ingewikkelde klus: het enige wat je nodig hebt is een goede tentrailborstel en een sopje!

2. Smeer caravanonderdelen in met vet

Vrijwel alle bewegende onderdelen van je caravan kunnen wel een beetje vet gebruiken. Denk aan de rubbers en scharnieren van je deuren, toilet, koelkast of ramen. Vergeet bijvoorbeeld ook niet de spindels van de uitdraaipoten. Doordat je deze onderdelen vet houdt, voorkom je uitdroging en scheurtjes in de rubbers en roest en stroefheid bij de scharnieren en spinders.

3. Controleer de caravanrail op deukjes

Met de caravan zit een ongeluk in een klein hoekje. Schuur je langs een muurtje of schraapt er per ongeluk een tak langs de caravan? Dan kan er al snel een deukje in je caravanrail ontstaan. Een deukje kan de rail blokkeren, waardoor je vervolgens je voortent niet goed door de caravanrail kunt schuiven. Het uitdeuken van de rail kan heel eenvoudig met een tentrailruimer. Met dit handige gereedschap kun je een caravanrail ook verruimen. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer de pees van je voortent breder is dan je caravanrail.

4. Houd een grote schoonmaak

De caravan schoonmaken is niet ieders hobby, maar het uiteindelijke resultaat geeft altijd een heerlijk gevoel. Na een winter in de stalling is er meestal toch wat stof ontstaan en ruikt de caravan vaak wat muffig. Gooi alles lekker open en ga in de weer met een sopje. Heb je standaard servies, bestek en andere spullen in de caravan liggen? Haal alles even uit de caravan en maak ook alle kastjes en spullen goed schoon. Niks is fijner dan een frisse, schone caravan! Lees ons blog 'Hoe maak ik mijn caravan schoon?' voor een aantal handige tips voor het schoonmaken van de buitenkant van je caravan.

caravan onderhoud klusje toilettank reinigen

Naast het interieur en exterieur van je caravan, zijn er ook andere onderdelen die weleens een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van je toilettank, watertank, leidingen of je mover. Hoe je dat doet, lees je in ons blog: Hoe kan ik mijn toilettank reinigen?.

5. Vervangen van onderdelen

Als je dan toch lekker aan het schoonmaken bent, kijk dan ook gelijk even of er caravanonderdelen aan vervanging toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hor van je dakluik (deze wordt snel vuil) of je deurvanger. Check ook even de filters van de airco en de afzuigkap. Het vervangen van deze filters zorgt voor een betere werking en een goede luchtkwaliteit. Je kunt ook nog even de gasslang en drukregelaar van je gasfles controleren. Een gasslang vervang je iedere 5 jaar en een drukregelaar iedere 10 jaar.

Kortom, genoeg klusjes te bedenken! Tip: verdeel de klussen over een aantal weken, zodat je iedere week iets doet. Zo blijft het leuk én kun je rustig de tijd nemen om de klus goed uit te voeren.


Deel dit artikel: