Nu we onze tijd wat meer thuis spenderen, is het hoog tijd voor groot onderhoud aan de caravan. Klusjes waar je wellicht normaal gesproken weinig tijd voor hebt, maar die op z’n tijd wel nodig zijn. Wij hebben een paar caravan onderhoud klusjes op een rijtje gezet die je thuis kunt uitvoeren. 

1. Maak de caravanrail schoon

Misschien niet een klusje dat je ieder jaar trouw uitvoert, maar wel een hele belangrijke: het schoonmaken van je caravanrail. Als je caravan een tijdje buiten of in de stalling heeft gestaan, komt er ongetwijfeld vuil in de caravanrail. Vuil in de caravanrail zorgt ervoor dat je voortentpees ook vies wordt als je de voortent door de caravanrail schuift. Het is geen ingewikkelde klus: het enige wat je nodig hebt is een goede tentrailborstel en een sopje!

2. Smeer caravanonderdelen in met vet

Vrijwel alle bewegende onderdelen van je caravan kunnen wel een beetje vet gebruiken. Denk aan de rubbers en scharnieren van je deuren, toilet, koelkast of ramen. Vergeet bijvoorbeeld ook niet de spindels van de uitdraaipoten. Door het vet houden van deze onderdelen voorkom je uitdroging en scheurtjes in de rubbers en roest en stroefheid bij de scharnieren en spinders. 

3. Controleer de caravanrail op deukjes

Met de caravan zit een ongeluk in een klein hoekje. Schuur je langs een muurtje of schraapt er per ongeluk een tak langs de caravan? Dan kan er al snel een deukje in je caravanrail ontstaan. Een deukje kan de rail blokkeren, waardoor je vervolgens je voortent niet goed door de caravanrail kunt schuiven. Het uitdeuken van de rail kan heel eenvoudig met een tentrailruimer. Met dit handige gereedschap kun je een caravanrail ook verruimen, als de pees van je voortent bijvoorbeeld breder is dan je caravanrail.

4. Houd een grote schoonmaak

Schoonmaken is niet ieders hobby, maar het uiteindelijke resultaat geeft altijd een heerlijk gevoel. Na een winter in de stalling is er meestal toch wat stof ontstaan en ruikt de caravan vaak wat muffig. Gooi lekker alles open en ga in de weer met een sopje. Heb je standaard servies, bestek en andere spullen in de caravan liggen? Haal even alles uit de caravan en maak ook alle kastjes en spullen goed schoon. Niks is fijner dan een frisse, schone caravan!

Naast het interieur van je caravan, zijn er ook andere onderdelen die wel eens een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je toilettank, watertank, leidingen of je mover. 

5. Vervangen van onderdelen

Als je dan toch lekker aan het schoonmaken bent, kijk dan ook gelijk even of er caravanonderdelen aan vervanging toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hor van je dakluik (deze wordt snel vuil) of je deurvanger. Check ook even de filters van de airco en de afzuigkap. Het vervangen van deze filters zorgt voor een betere werking en een goede luchtkwaliteit. Je kunt ook nog even de gasslang en drukregelaar van je gasfles controleren. Een gasslang vervang je iedere 5 jaar en een drukregelaar iedere 10 jaar.

Kortom, genoeg klusjes te bedenken!  Tip: verdeel de klussen over een aantal weken, zodat je iedere week iets doet. Zo blijft het leuk én kun je rustig de tijd nemen om de klus goed uit te voeren. Kun jij de lijst nog aanvullen met andere klusjes?