Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Waarom een gasdrukregelaar op een gasfles?

Woensdag, 27 December 2017

Ben je van plan om een gaskachel of barbecue te kopen? Dan is het belangrijk om te weten dat je altijd een gasdrukregelaar nodig hebt. Heb je geen idee waarom dit moet en welke drukregelaar je nodig hebt? Wij leggen je uit hoe het werkt en waar je op moet letten.Wat doet een gasdrukregelaar?

Een drukregelaar zorgt ervoor dat de druk die uit een gasfles komt, gereduceerd wordt zodat je hier apparatuur zoals een kooktoestel of kachel op kunt aansluiten. De gasdruk wordt bepaald door de temperatuur. Standaard zit er een druk in de gasfles van ongeveer 4 bar bij 0 graden Celsius. Dit kan wel oplopen tot 10 bar bij 30-35 graden. Deze hoge druk kan eigenlijk op geen enkel toestel aangesloten worden, aangezien de meeste campingapparaten een werkdruk hebben van 30 of 50 millibar*. Een drukregelaar brengt de druk dus terug en regelt dat er een constante gasdruk is.


*1 bar staat gelijk aan 1000 millibar


Hoe werkt een gasdrukregelaar?

De gasdruk wordt verminderd met een gasdrukregelaar omdat het gas uit de gasfles via de drukregelaar door een kleine opening stroomt. Een rubberen ring - het membraan - zorgt ervoor dat de gasdruk constant blijft. Als de gasdruk groter of kleiner wordt, beweegt het membraan mee zodat de doorstroom en dus de gasdruk van de gasfles hetzelfde blijft.


Hoe weet ik hoeveel mbar gasdrukregelaar ik moet hebben?

Dit is afhankelijk van het apparaat waar je de gasfles op aansluit. In vrijwel alle gevallen staat aangegeven op het product of op de verpakking hoeveel mbar je nodig hebt. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Gebruik je namelijk niet de juiste drukregelaar op een gasfles, dan heb je kans op steekvlammen of loop je het risico dat het apparaat niet werkt. Koop je het product online? Op onze website kun je het aantal mbar zien tussen de specificaties van het product.Wanneer moet je een drukregelaar vervangen?

Wettelijk zijn hier geen afspraken over gemaakt. Als je een BOVAG keuring hebt voor je caravan of camper, dien je de drukregelaar 1x per 5 jaar te vervangen. In principe kan een drukregelaar wel langer mee, maar het is veiliger om op tijd een nieuwe aan te schaffen.Met of zonder afblaasventiel?

Als je een gasfles en drukregelaar buiten gebruikt, bijvoorbeeld bij een barbecue, dan kun je de standaard drukregelaar gebruiken:


Wil je een drukregelaar gebruiken in je caravan of camper, dan is het belangrijk dat je drukregelaar een afblaasventiel heeft:


Het afblaasventiel is het rode knopje op de drukregelaar. Als het membraan in de drukregelaar kapot gaat, komt de volledige druk van de gasfles op het aangesloten apparaat te staan. Dit kan oplopen tot wel 10 bar, wat veel meer is dan de gewenste werkdruk. Door de hoge druk kunnen de rubbers van de aangesloten apparaten kapot gaan, waardoor het gas ontsnapt en de vrije loop heeft in bijvoorbeeld je caravan of camper. Een afblaasventiel kan deze druk verlagen door gas te laten ontsnappen door dit ventiel. Een fles met zo’n regelaar moet dus altijd in een afgescheiden ruimte staan met een afvoer in de bodem, bijvoorbeeld in de disselbak van een caravan.


Een gasdrukregelaar op een gasfles is dus niet alleen noodzakelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor het goed functioneren van je apparaat. Twijfel jij nog welke gasdrukregelaar je nodig hebt? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

BS
"Hallo, ik wil een propaan oven met luchtblazer bouwen als hobby smederij. Daarvoor ga ik grote grijze primagaz-flessen gebruiken. Ik heb een veel hogere gasdruk nodig dan een barbecue, wat voor ventiel moet ik gebruiken? Groeten Ben"
"Hoi Ben, Hoeveel druk je nodig hebt, is afhankelijk van de buitenoven. Op de oven staat als het goed is de aansluitdruk aangegeven. Als je de aansluitdruk weet, kunnen wij je adviseren. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JZ
"Hallo, ik heb een cadac 2 cook deluxe maar als je de pitten op minmaal draai is de vlam eigenlijk nog te hoog, wat kan je daar aan doen ? Vriendelijke groet Johan"
"Hoi Johan, Welke drukregelaar gebruik je? Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
TV
"Stel ik koop voor mijn camper (50 mbar propaan) het volgende: een 50 mbar gasdrukregelaar, een euro aansluitingen adapterset, slangpilaar en wartelaansluiting, en eventuele ander fittingmateriaal. Hoef ik dan in de verschillende Europese landen niet weer steeds op zoek naar een adapter en regelaar zodat de daar verkochte propaanfles aangesloten kan worden?"
"Hoi, https://www.obelink.nl/aansluitnippelset-voor-andere-gasflessen.html Dit zijn de aansluitingen om de Din drukregelaars (die in NL en DE veel gebruikt worden) aan te kunnen sluiten op buitenlandse gasflessen. Dan hoef je geen ander materiaal meer aan te schaffen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
H
"Hallo,
We hebben een 50 mBar gasdrukregelaar nodig voor de camper . Is het nu beter om een grotere doorlaat dan 1,5 kg te nemen als je bv. tegelijk de koelkast op gas hebt, kookt en de kachel aan ?"
"Hallo, Dat is niet nodig. 1,5 kg is meer dan genoeg! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
NS
"Ik woon in een oud huis in Frankrijk en heb een oud fornuis! Op de oven staat: G20 -“P” 20 mbar/ G25-“P” 25 mbar
Wat voor gasdrukregelaar heb ik nodig?
Ik heb butaan gasflessen.
De huidige drukregellaar is zeer oud:
QN-1,5 kg/h propaan/butan
Bpe- 0,5-10 bar PN 1G
Pa-50 mbar
(Staat er op de oude)
Ik wil deze gezien zijn leeftijd vervangen!
Bij voorbaat dank!"
"Hoi Nico, Zou je ons een foto van het plaatje van de oven willen sturen waar de druk op staat? Dit willen we graag even zien voordat we je kunnen adviseren. Helaas kun je hier geen foto plaatsen, dus ik wil je vragen of je een mailtje kunt sturen naar info@obelink.nl. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
NL
"Hallo, ik heb een wokbrander maar een standaard camping gasdrukregelaar. Daardoor krijg ik een zwakke vuur. Die ziet niet als bij de wokresturant. Weet jij toevallig welke soort gasdrukregelaar moet ik halen? Liefst eentje zonder bij te stellen.
Alvast bedankt
"
"Hoi Ninh, Je kunt op het apparaat zelf vinden hoeveel mbar gasdrukregelaar je nodig hebt. Dit verschilt namelijk per apparaat. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
R
"Wat gebeurt er als ik een toestel van 37 mbar aansluit op een ontspannen van 50 mbar. Wat is het verschil tussen een ontspannen van 1,5 kg en een van 2 kg (voor een BBQ) ?"
"Hoi Romain, Als je een andere regelaar gebruikt dan is voorgeschreven, geeft de regelaar niet de juiste druk door. Daardoor kan het apparaat slechter functioneren en haalt het apparaat niet het maximale uit zijn gebruik.

Het verschil tussen een ontspannen van 1,5 kg en een van 2 kg: Een regelaar met een grotere doorlaat is geschikt voor meerdere toestellen tegelijk.

Groetjes, Team Obelink."
Antwoord Obelink
L
"Ik heb het idee dat mijn primagazpot van 5kg snel leeg is n.l na 55 uur. Ik gebruik een drukregelaar van 30mbar. Het kooktoestel is een Arthur Martin en heeft branders van 100mm en 50mm. Is het normaal of is mijn drukregelaar kapot of zijn er ook kleinere drukregelaars dan 30mbar."
"Hoi, Er lijkt niets aan de hand te zijn. Sterker nog, je gasfles gaat langer mee dan gemiddeld. Een kooktoestel heeft gemiddeld een verbruik per uur tussen de 200 en 250 gram per uur. Normaal gesproken kun je dus ongeveer 20 uur koken op de maximale stand. Er zijn geen kleinere drukregelaars verkrijgbaar. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JB
"heb een probleem ben opzoek naar de gaspatronen voor mijn zibro grill of een nippel om een gas fles aan te sluiten"
"Hoi Jan, helaas hebben wij niet wat je zoekt. De gasflesjes zitten niet in ons assortiment en je kunt geen drukregelaar toepassen op dit soort barbecues. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
J
"Ik heb een Camplet vouwwagen aangeschaft. Standaard hoort daar een Campingaz flesje op het gasstel aangesloten te worden,naar ik begrepen heb. Aangezien ik dat een vrij duur merk vind, heb ik besloten een gewone 6 kg. Gasfles te gaan gebruiken. Dat is een andere aansluiting, dus ik moet een andere gasdrukregelaar kopen. Kunt u mij vertellen of dat voor een Camplet gasstel een 30 mb regelaar moet zijn?"
"Hallo, Welke aansluiting zit er op het Camplet gasstel? Bij een schroefaansluiting heb je het G-909 gasdrukregelaarsetje nodig en bij een slangpilaaraansluiting het gasdrukregelaarset 30 mbar. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies