Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Waarom een gasdrukregelaar op een gasfles?

Woensdag, 27 December 2017

Ben je van plan om een gaskachel of barbecue te kopen? Dan is het belangrijk om te weten dat je altijd een gasdrukregelaar nodig hebt. Heb je geen idee waarom dit moet en welke drukregelaar je nodig hebt? Wij leggen je uit hoe het werkt en waar je op moet letten.Wat doet een gasdrukregelaar?

Een drukregelaar zorgt ervoor dat de druk die uit een gasfles komt, gereduceerd wordt zodat je hier apparatuur zoals een kooktoestel of kachel op kunt aansluiten. De gasdruk wordt bepaald door de temperatuur. Standaard zit er een druk in de gasfles van ongeveer 4 bar bij 0 graden Celsius. Dit kan wel oplopen tot 10 bar bij 30-35 graden. Deze hoge druk kan eigenlijk op geen enkel toestel aangesloten worden, aangezien de meeste campingapparaten een werkdruk hebben van 30 of 50 millibar*. Een drukregelaar brengt de druk dus terug en regelt dat er een constante gasdruk is.


*1 bar staat gelijk aan 1000 millibar


Hoe werkt een gasdrukregelaar?

De gasdruk wordt verminderd met een gasdrukregelaar omdat het gas uit de gasfles via de drukregelaar door een kleine opening stroomt. Een rubberen ring - het membraan - zorgt ervoor dat de gasdruk constant blijft. Als de gasdruk groter of kleiner wordt, beweegt het membraan mee zodat de doorstroom en dus de gasdruk van de gasfles hetzelfde blijft.


Hoe weet ik hoeveel mbar gasdrukregelaar ik moet hebben?

Dit is afhankelijk van het apparaat waar je de gasfles op aansluit. In vrijwel alle gevallen staat aangegeven op het product of op de verpakking hoeveel mbar je nodig hebt. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Gebruik je namelijk niet de juiste drukregelaar op een gasfles, dan heb je kans op steekvlammen of loop je het risico dat het apparaat niet werkt. Koop je het product online? Op onze website kun je het aantal mbar zien tussen de specificaties van het product.Wanneer moet je een drukregelaar vervangen?

Wettelijk zijn hier geen afspraken over gemaakt. Als je een BOVAG keuring hebt voor je caravan of camper, dien je de drukregelaar 1x per 5 jaar te vervangen. In principe kan een drukregelaar wel langer mee, maar het is veiliger om op tijd een nieuwe aan te schaffen.Met of zonder afblaasventiel?

Als je een gasfles en drukregelaar buiten gebruikt, bijvoorbeeld bij een barbecue, dan kun je de standaard drukregelaar gebruiken:


Wil je een drukregelaar gebruiken in je caravan of camper, dan is het belangrijk dat je drukregelaar een afblaasventiel heeft:


Het afblaasventiel is het rode knopje op de drukregelaar. Als het membraan in de drukregelaar kapot gaat, komt de volledige druk van de gasfles op het aangesloten apparaat te staan. Dit kan oplopen tot wel 10 bar, wat veel meer is dan de gewenste werkdruk. Door de hoge druk kunnen de rubbers van de aangesloten apparaten kapot gaan, waardoor het gas ontsnapt en de vrije loop heeft in bijvoorbeeld je caravan of camper. Een afblaasventiel kan deze druk verlagen door gas te laten ontsnappen door dit ventiel. Een fles met zo’n regelaar moet dus altijd in een afgescheiden ruimte staan met een afvoer in de bodem, bijvoorbeeld in de disselbak van een caravan.


Een gasdrukregelaar op een gasfles is dus niet alleen noodzakelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor het goed functioneren van je apparaat. Twijfel jij nog welke gasdrukregelaar je nodig hebt? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

HD
"Ik heb in mijn tuinhuis een CV ketel op butaangas met een drukregelaar van 30 mbar. De CV ketel werkt wanneer ik de gasfles onder de CV ketel plaats, De CV ketel werkt niet wanneer ik deze op de geëigende plaats zet, waarschijnlijk omdat de afstand tussen de CV-ketel en de gasfles te groot is (koperen leiding). Vraag: kan ik naast de drukverdeler aan de gasfles ook een drukverdeler direct onder de CV-ketel plaatsen en zijn deze in de handel? "
"Hallo, Wat is precies de afstand? Er zijn geen drukregelaars die halverwege de druk weer op pijl brengen, maar normaal moet een drukregelaar een afstand van ongeveer 5 meter aankunnen. Als de afstand korter is, dan is misschien de leiding vervuild. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
MM
"hallo, sinds 12 juni hebben wij een gasfles in gebruik in onze nieuwe camper en is na enkele weken dus volledig leeg, Wij gebruiken gas enkel voor de koelkast op plaatsen waar geen stroomaansluitingen voorzien zijn. Ik ben zeker van, dat er geen gasdrukregelaar op aangesloten is. Ook de Trigasalarm gaat steeds af! Is het ontbreken van de gasdrukregelaar de oorzaak hiervan? alvast bedankt . Maria Martens"
"Hoi Maria, Zou je ons via de mail info@obelink.nl een foto kunnen sturen van hoe je de gasfles hebt aangesloten en hoe de leiding loopt naar de koelkast? Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
J
"Ik heb een geiser die werkt op 30 mbar, maar deze hapert af en toe, waardoor de automatisch gastoevoer aanslaat. Onder de caravan loopt ongeveer 3,5 meter gasleiding, welke ik met 0.5 meter slang op de fles heb aangesloten. Zou het kunnen dat het probleem opgelost is met een variabele drukrgelaar 30-50 mbar?"
"Hoi Jeroen, Normaal gesproken is een 30 en 50 mbar drukregelaar geschikt tot ongeveer 5 meter gasleiding. De lengte van je leiding kan dus eigenlijk niet het probleem zijn. Zou je kunnen bellen naar 0543-532632? Wij kunnen het dan eventueel voor je navragen bij de leverancier. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
WT
"Is het denkbaar dat een afblaasventiel, tijdens een onweersbui, gas afblaast.
Na een onweersbui roken we opeens een geringe gaslucht in de caravan,
"
JN
"Hallo,

Ik heb een Zibro bbq met een 2,75 kg Campingaz fles en een 50 Mbar druktegelaar. Dat werkt goed.
Kan ik deze bbq met druktegelaar ook op een grote gasfles propaan 21 kg aansluiten?
"
"Hallo Jer, Nee, de drukregelaar voor een Campingaz gasfles is anders dan grotere gasflessen: https://www.obelink.nl/drukregelaar-50-mbar-1-4-links.html. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JB
"Kan ik ook 2 gasstellen op 1 gasfles aansluiten?"
"Hoi Jan-Bart, dat kan zeker! Hiervoor zijn twee mogelijkheden. Met dit artikel: https://www.obelink.nl/t-stuk-voor-gasdrukregelaar.html Als je deze gebruikt heb je 2 drukregelaars nodig, dit wordt voornamelijk gebruikt als 1 kooktoestel 30 mbar is en de andere 50 mbar. De andere oplossing (meest gebruikte) is dit artikel: https://www.obelink.nl/gimeg-aftakkraan-met-twee-regelkranen.html Deze wordt aangesloten op de drukregelaar en op de 2 uitgangen kun je vervolgens de gasslangen aansluiten voor de kooktoestellen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
G
"Wat betekend 1500g/h op een gasdrukregelaar"
"Hallo, Dit staat voor de doorlaat van de drukregelaar. Maximaal 1,5kg gas per uur. Dit heeft verder geen betrekking op de aanschaf van een drukregelaar. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies