Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Waarom een gasdrukregelaar op een gasfles?

Woensdag, 27 December 2017

Ben je van plan om een gaskachel of barbecue te kopen? Dan is het belangrijk om te weten dat je altijd een gasdrukregelaar nodig hebt. Heb je geen idee waarom dit moet en welke drukregelaar je nodig hebt? Wij leggen je uit hoe het werkt en waar je op moet letten.Wat doet een gasdrukregelaar?

Een drukregelaar zorgt ervoor dat de druk die uit een gasfles komt, gereduceerd wordt zodat je hier apparatuur zoals een kooktoestel of kachel op kunt aansluiten. De gasdruk wordt bepaald door de temperatuur. Standaard zit er een druk in de gasfles van ongeveer 4 bar bij 0 graden Celsius. Dit kan wel oplopen tot 10 bar bij 30-35 graden. Deze hoge druk kan eigenlijk op geen enkel toestel aangesloten worden, aangezien de meeste campingapparaten een werkdruk hebben van 30 of 50 millibar*. Een drukregelaar brengt de druk dus terug en regelt dat er een constante gasdruk is.


*1 bar staat gelijk aan 1000 millibar


Hoe werkt een gasdrukregelaar?

De gasdruk wordt verminderd met een gasdrukregelaar omdat het gas uit de gasfles via de drukregelaar door een kleine opening stroomt. Een rubberen ring - het membraan - zorgt ervoor dat de gasdruk constant blijft. Als de gasdruk groter of kleiner wordt, beweegt het membraan mee zodat de doorstroom en dus de gasdruk van de gasfles hetzelfde blijft.


Hoe weet ik hoeveel mbar gasdrukregelaar ik moet hebben?

Dit is afhankelijk van het apparaat waar je de gasfles op aansluit. In vrijwel alle gevallen staat aangegeven op het product of op de verpakking hoeveel mbar je nodig hebt. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Gebruik je namelijk niet de juiste drukregelaar op een gasfles, dan heb je kans op steekvlammen of loop je het risico dat het apparaat niet werkt. Koop je het product online? Op onze website kun je het aantal mbar zien tussen de specificaties van het product.Wanneer moet je een drukregelaar vervangen?

Wettelijk zijn hier geen afspraken over gemaakt. Als je een BOVAG keuring hebt voor je caravan of camper, dien je de drukregelaar 1x per 5 jaar te vervangen. In principe kan een drukregelaar wel langer mee, maar het is veiliger om op tijd een nieuwe aan te schaffen.Met of zonder afblaasventiel?

Als je een gasfles en drukregelaar buiten gebruikt, bijvoorbeeld bij een barbecue, dan kun je de standaard drukregelaar gebruiken:


Wil je een drukregelaar gebruiken in je caravan of camper, dan is het belangrijk dat je drukregelaar een afblaasventiel heeft:


Het afblaasventiel is het rode knopje op de drukregelaar. Als het membraan in de drukregelaar kapot gaat, komt de volledige druk van de gasfles op het aangesloten apparaat te staan. Dit kan oplopen tot wel 10 bar, wat veel meer is dan de gewenste werkdruk. Door de hoge druk kunnen de rubbers van de aangesloten apparaten kapot gaan, waardoor het gas ontsnapt en de vrije loop heeft in bijvoorbeeld je caravan of camper. Een afblaasventiel kan deze druk verlagen door gas te laten ontsnappen door dit ventiel. Een fles met zo’n regelaar moet dus altijd in een afgescheiden ruimte staan met een afvoer in de bodem, bijvoorbeeld in de disselbak van een caravan.


Een gasdrukregelaar op een gasfles is dus niet alleen noodzakelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor het goed functioneren van je apparaat. Twijfel jij nog welke gasdrukregelaar je nodig hebt? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

R
"Wat gebeurt er als ik een toestel van 37 mbar aansluit op een ontspannen van 50 mbar. Wat is het verschil tussen een ontspannen van 1,5 kg en een van 2 kg (voor een BBQ) ?"
"Hoi Romain, Als je een andere regelaar gebruikt dan is voorgeschreven, geeft de regelaar niet de juiste druk door. Daardoor kan het apparaat slechter functioneren en haalt het apparaat niet het maximale uit zijn gebruik.

Het verschil tussen een ontspannen van 1,5 kg en een van 2 kg: Een regelaar met een grotere doorlaat is geschikt voor meerdere toestellen tegelijk.

Groetjes, Team Obelink."
Antwoord Obelink
WT
"Is het denkbaar dat een afblaasventiel, tijdens een onweersbui, gas afblaast.
Na een onweersbui roken we opeens een geringe gaslucht in de caravan,
"
CD
"Kan ik een gaskachel voor butaan aansluiten op een propaan gasfles?"
"Hoi Cees, Dat is geen probleem. Als een kachel op butaan werkt, dan werkt deze meestal ook op propaan en lpg. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
R
"Goedemorgen,
Gisteravond voor het eerst problemen met de gas toevoer in mijn stacaravan.
11kg fles propaan gas
Waakvlam was erg klein en draai ik de warme kraan open ging de waakvlam in de geiser uit.
Waakvlam weer aan gedaan en gaan slapen.
Vanmorgen was zelfs de waakvlam uit.
Ter opmerking een nieuw gevulde gasfles gebruikt.
Gisteren voor het eerst -2 graden buiten.
De gasfles staat onafgedekt buiten.
grt
Ruben"
"Hallo Ruben, Dat is lastig te zeggen, aangezien dit meerdere oorzaken kan hebben. Voor beter advies ontvangen wij graag foto's van de geiser, de benaming van de geiser, de drukregelaar, de gasfles en de leiding aansluitingen. Wellicht is het probleem dan beter te verklaren. De foto's mogen naar customerservice@obelink.nl gestuurd worden. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
D
"Hallo Daan, bedankt voor de uitleg over de gasdrukregelaar. Hoe is het mogelijk om sommige 1-pit kooktoestellen direct op een campingaz fles aan te sluiten (er bovenop te schroeven)?"
"Hoi Daniël, Daarvoor zijn speciale campingaz gasflessen beschikbaar. De G907 en de G904 gasflesjes zijn hiervoor geschikt. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
F
"Hallo, als ik een butaangasdrukregelaar gebruik op een propaantank, waar moet ik dan rekening mee houden?"
"Goedemiddag Frans,

Dat zal gewoon prima functioneren.
Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je butaan niet kunt gebruiken als het vriest (bijv. tijdens het winterkamperen).

Met vriendelijke groet,
Team Obelink"
Antwoord Obelink
N
"Heb butaangeiser maar water word niet erg warm "
"Hoi Nelleke, Dat kan meerdere oorzaken hebben. Welke geiser heb je en welke drukregelaar? Je mag ook contact leggen met onze technische collega's via techniek@obelink.nl. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
BZ
"Hallo, bij gebruik van mijn terraskachel op gas is continu een zeer hoge pieptoon hoorbaar. Kan dat door de gasdrukregelaar veroorzaakt worden? Betekent dit dan dat er een grotere of juist kleinere druk regeleaar op moet?"
"Hallo, Zou je een foto van de drukregelaar kunnen sturen naar techniek@obelink.nl? Aan de hand van een foto kunnen wij beoordelen wat er eventueel mis zou kunnen zijn. Het kan namelijk dat het afblaasventiel defect is, maar dan is het rode dopje eruit. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
PB
"In mijn camper werkt niets meer op gas (Kachel/Fornuis/koelkast). Ik heb de oude gasdrukregelaar vervangen voor een monocontrol cs. Volle gasfles, groene knopje gedrukt en de groene knop op de Truma een seconde of 10. Ik heb echter nog steeds geen gas. Wat kan er aan de hand zijn?"
"Hoi Peter, Graag zouden wij op een foto zien hoe je alles hebt aangesloten. Zou je de foto naar techniek@obelink.nl willen sturen? Aan de hand van een foto kunnen wij wellicht beter zien wat het probleem is. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
MB
"Hallo; ik heb onze oude gasdrukregelaar voor onze gasfles/stacaravan vervangen.De nieuwe gasdrukregelaar maakt sissend geluid als ik de gasfles opendraai is dit normaal ?? Omdat de oude gasdrukregelaar geen sissend geluid maakte.


"
"Hoi Marc, Een sissend geluid is niet goed. Het kan zijn dat er geen rubber in de drukregelaar zit of scheef zit. Of het afblaasventiel is er al uit (als de drukregelaar dat heeft). Zo niet, dan mag je contact opnemen met de afdeling techniek, 0543-532 632 of mailen naar techniek@obelink.nl. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...