Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Waarom een gasdrukregelaar op een gasfles?

Woensdag, 27 December 2017

Ben je van plan om een gaskachel of barbecue te kopen? Dan is het belangrijk om te weten dat je altijd een gasdrukregelaar nodig hebt. Heb je geen idee waarom dit moet en welke drukregelaar je nodig hebt? Wij leggen je uit hoe het werkt en waar je op moet letten.Wat doet een gasdrukregelaar?

Een drukregelaar zorgt ervoor dat de druk die uit een gasfles komt, gereduceerd wordt zodat je hier apparatuur zoals een kooktoestel of kachel op kunt aansluiten. De gasdruk wordt bepaald door de temperatuur. Standaard zit er een druk in de gasfles van ongeveer 4 bar bij 0 graden Celsius. Dit kan wel oplopen tot 10 bar bij 30-35 graden. Deze hoge druk kan eigenlijk op geen enkel toestel aangesloten worden, aangezien de meeste campingapparaten een werkdruk hebben van 30 of 50 millibar*. Een drukregelaar brengt de druk dus terug en regelt dat er een constante gasdruk is.


*1 bar staat gelijk aan 1000 millibar


Hoe werkt een gasdrukregelaar?

De gasdruk wordt verminderd met een gasdrukregelaar omdat het gas uit de gasfles via de drukregelaar door een kleine opening stroomt. Een rubberen ring - het membraan - zorgt ervoor dat de gasdruk constant blijft. Als de gasdruk groter of kleiner wordt, beweegt het membraan mee zodat de doorstroom en dus de gasdruk van de gasfles hetzelfde blijft.


Hoe weet ik hoeveel mbar gasdrukregelaar ik moet hebben?

Dit is afhankelijk van het apparaat waar je de gasfles op aansluit. In vrijwel alle gevallen staat aangegeven op het product of op de verpakking hoeveel mbar je nodig hebt. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Gebruik je namelijk niet de juiste drukregelaar op een gasfles, dan heb je kans op steekvlammen of loop je het risico dat het apparaat niet werkt. Koop je het product online? Op onze website kun je het aantal mbar zien tussen de specificaties van het product.Wanneer moet je een drukregelaar vervangen?

Wettelijk zijn hier geen afspraken over gemaakt. Als je een BOVAG keuring hebt voor je caravan of camper, dien je de drukregelaar 1x per 5 jaar te vervangen. In principe kan een drukregelaar wel langer mee, maar het is veiliger om op tijd een nieuwe aan te schaffen.Met of zonder afblaasventiel?

Als je een gasfles en drukregelaar buiten gebruikt, bijvoorbeeld bij een barbecue, dan kun je de standaard drukregelaar gebruiken:


Wil je een drukregelaar gebruiken in je caravan of camper, dan is het belangrijk dat je drukregelaar een afblaasventiel heeft:


Het afblaasventiel is het rode knopje op de drukregelaar. Als het membraan in de drukregelaar kapot gaat, komt de volledige druk van de gasfles op het aangesloten apparaat te staan. Dit kan oplopen tot wel 10 bar, wat veel meer is dan de gewenste werkdruk. Door de hoge druk kunnen de rubbers van de aangesloten apparaten kapot gaan, waardoor het gas ontsnapt en de vrije loop heeft in bijvoorbeeld je caravan of camper. Een afblaasventiel kan deze druk verlagen door gas te laten ontsnappen door dit ventiel. Een fles met zo’n regelaar moet dus altijd in een afgescheiden ruimte staan met een afvoer in de bodem, bijvoorbeeld in de disselbak van een caravan.


Een gasdrukregelaar op een gasfles is dus niet alleen noodzakelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor het goed functioneren van je apparaat. Twijfel jij nog welke gasdrukregelaar je nodig hebt? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

D
"Hallo Daan, bedankt voor de uitleg over de gasdrukregelaar. Hoe is het mogelijk om sommige 1-pit kooktoestellen direct op een campingaz fles aan te sluiten (er bovenop te schroeven)?"
"Hoi Daniël, Daarvoor zijn speciale campingaz gasflessen beschikbaar. De G907 en de G904 gasflesjes zijn hiervoor geschikt. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
F
"Hallo, als ik een butaangasdrukregelaar gebruik op een propaantank, waar moet ik dan rekening mee houden?"
"Goedemiddag Frans,

Dat zal gewoon prima functioneren.
Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je butaan niet kunt gebruiken als het vriest (bijv. tijdens het winterkamperen).

Met vriendelijke groet,
Team Obelink"
Antwoord Obelink
N
"Heb butaangeiser maar water word niet erg warm "
"Hoi Nelleke, Dat kan meerdere oorzaken hebben. Welke geiser heb je en welke drukregelaar? Je mag ook contact leggen met onze technische collega's via techniek@obelink.nl. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
BZ
"Hallo, bij gebruik van mijn terraskachel op gas is continu een zeer hoge pieptoon hoorbaar. Kan dat door de gasdrukregelaar veroorzaakt worden? Betekent dit dan dat er een grotere of juist kleinere druk regeleaar op moet?"
"Hallo, Zou je een foto van de drukregelaar kunnen sturen naar techniek@obelink.nl? Aan de hand van een foto kunnen wij beoordelen wat er eventueel mis zou kunnen zijn. Het kan namelijk dat het afblaasventiel defect is, maar dan is het rode dopje eruit. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
PB
"In mijn camper werkt niets meer op gas (Kachel/Fornuis/koelkast). Ik heb de oude gasdrukregelaar vervangen voor een monocontrol cs. Volle gasfles, groene knopje gedrukt en de groene knop op de Truma een seconde of 10. Ik heb echter nog steeds geen gas. Wat kan er aan de hand zijn?"
"Hoi Peter, Graag zouden wij op een foto zien hoe je alles hebt aangesloten. Zou je de foto naar techniek@obelink.nl willen sturen? Aan de hand van een foto kunnen wij wellicht beter zien wat het probleem is. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
MB
"Hallo; ik heb onze oude gasdrukregelaar voor onze gasfles/stacaravan vervangen.De nieuwe gasdrukregelaar maakt sissend geluid als ik de gasfles opendraai is dit normaal ?? Omdat de oude gasdrukregelaar geen sissend geluid maakte.


"
"Hoi Marc, Een sissend geluid is niet goed. Het kan zijn dat er geen rubber in de drukregelaar zit of scheef zit. Of het afblaasventiel is er al uit (als de drukregelaar dat heeft). Zo niet, dan mag je contact opnemen met de afdeling techniek, 0543-532 632 of mailen naar techniek@obelink.nl. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
A
"Hallo,
Ik kook op mijn boot in een vrijwel gesloten ruimte en mijn gasfles heb ik ergens onder in mijn boot verweg gestopt niet in een bun en wijzig tot geen ventilatie niet zo als het hoort zou je zeggen nu wil ik er een gasdruk regelaar tussen zetten maar nu is mij opgevallen dat er ook in die blauwe gasdrukregelaar een opvallend gaatje zit ( te zien op de foto hier boven) gaat hier gas uit komen?"
"Hoi, Uit dit gaatje komt geen gas. Als de gasfles in een praktisch afgesloten ruimte stat, raden wij je aan om deze drukregelaar te gebruiken: https://www.obelink.nl/drukregelaar-met-overdrukventiel-30-mbar-1-4-links.html Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
J
"Hallo team Obelink,
Onze truma gaskachel blijft ontsteken op de waakvlam, kan het zijn dat de gasregelaar kapot is ?
De vlam brand ook gelig, ik heb wel alles schoongemaakt ook de inlaat onder de caravan.
Als ik de batterij trek blijft hij wel branden dus het thermokoppel is het niet.
Ik hoor graag van u.
"
"Hoi Johan, om beter te beoordelen wat precies het probleem is, mag je een mail sturen naar techniek@obelink.nl. We zouden graag het volgende willen weten, graag met foto. :
- Welk type gaskachel
- Bouwjaar kachel
- Welk type drukregelaar
- Welke gasfles

Groetjes, Team Obelink."
Antwoord Obelink
D
"Staat er op de gasdrukregaar een datum van productie? "
"Hoi Debbie, Ja het bouwjaar staat meestal aan de onderzijde. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
RW
"Hallo ik heb een paar weken geleden een gimeg straalkachel gekocht op statief gisteren gebruikt en tot onze schrik toen hij uitwaaide sloeg de gaskachel niet meteen af wel gelukkig een bulderend geluid hebben wij wat verkeerd gedaan of heeft de kachel een fabrieksfout?"
"Hallo, Als hij uitwaait, dan hoort de gastoevoer te stoppen: dit is de thermische beveiliging. Als de kachel is omgevallen dan klopt het dat de gastoevoer niet stopt, want er zit geen omvalbeveiliging op. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...