Het wintersportseizoen is begonnen. Deze periode duurt ongeveer een half jaar en is onder veel Europeanen erg populair. Een weekje skiën of snowboarden en 's avonds met een borrel op de bank of in de kroeg. Een vakantie met veel actie, gezelligheid en sfeer. Vandaag een speciale twist aan de wintersport, namelijk op wintersport met de camper!

Bewegingsvrijheid

Met een camper heb je veel bewegingsvrijheid. Je bent niet afhankelijk van de datums dat je de accommodatie hebt geboekt en je kunt in principe gaan en staan waar je wil. Mocht het skigebied tegenvallen, is het te druk of wil je meerdere skigebieden zien tijdens je vakantie? Met een camper is dit geen probleem.

Goedkoop

Als je zelf in het bezit bent van een camper, dan is het daarnaast ook een stuk goedkoper om met de camper op wintersport te gaan. Wintersport brengt over het algemeen altijd wat extra kosten met zich mee. Denk aan een skipas, eventuele lessen, goede kleding en niet te vergeten de accommodatie. De staanplaatsen op een camping zijn veel goedkoper en met een beetje geluk is er ook gewoon toegang tot warm water en stroom. Natuurlijk heeft wintersport met de camper niet alleen voordelen en zijn er ook wat zaken waar je extra rekening mee moet houden.

Ruimte

In een camper heb je over het algemeen minder ruimte dan in een huisje. Voor wintersport heb je veel spullen nodig en deze spullen moet je ook kwijt kunnen in de camper. Het zou daarom bijvoorbeeld ideaal zijn als je met 4 personen een 6-persoons camper hebt. In een camper is meestal geen plek voor het laten drogen van je kleding. Na een dag skiën of snowboarden is je kleding nat van de sneeuw en de kleding moet drogen voor de volgende dag. Gelukkig zijn de meeste campings in de wintersportgebieden hierop voorbereid en zijn er speciale ruimtes op de camping waar je kleding kunt drogen. Om wat extra ruimte te creëren kun je ook nadenken over een voortent. Deze voortenten zijn gemaakt van PVC en daardoor ook geschikt voor in de winter. Houd er rekening mee dat er met bijvoorbeeld sneeuwval wel extra stormstangen en verandastangen nodig zijn om de tent extra te verstevigen.

Winterbanden

Met de camper heb je veel bewegingsvrijheid, maar het is wel belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Denk bijvoorbeeld aan winterbanden en sneeuwkettingen, die in veel landen verplicht zijn. Met de winterbanden heb je meer grip op de weg en sneeuwkettingen kunnen je helpen om door een pak sneeuw te rijden.

Warm blijven

Last but not least en misschien wel het meest gevreesde: Warm blijven! In vrijwel alle campers zitten kachels ingebouwd. In de meeste gevallen gaat het hierom kachels van Truma, bijvoorbeeld de Truma S 3004 P kachel. Om het benodigde vermogen uit te rekenen, kun je uitgaan van 100 watt per kubieke meter. Met een vermogen van 3000 Watt kun je een ruimte van 30 kubieke meter verwarmen. Om de kou buiten te houden kun je isoleermatten aanschaffen, bijvoorbeeld de buitenisolatie van Obelink. Deze bevestig je aan de buitenkant van de voor- en zijramen. Hierdoor krijgt de kou minder goed de kans om naar binnen te komen. Als je isoleert, is het wel belangrijk om vochtopnemers te gebruiken. Vocht wordt met isolatie minder goed afgevoerd en vochtvreters zullen de luchtvochtigheid verlagen. Een andere tip is de Heatek vloerverwarming. Met deze matten zijn koude voeten verleden tijd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hebben een laag stroomverbruik. Het hoeft zeker niet koud te zijn in een camper, maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Ben jij wel eens met de camper op wintersport geweest en wat is jouw gouden tip?