Profiteer nu van hoge korting tijdens de Paas sale 🐣

Zo ga jij goed voorbereid op wintersport met de camper

Wintersport met de camper

Het wintersportseizoen, een erg populair seizoen in Europa. Een weekje skiën of snowboarden en 's avonds met een borrel op de bank of in de kroeg. Een vakantie met veel actie, gezelligheid en sfeer. Ben jij een kampeerder die graag met de camper op wintersport gaat of overweeg je om dit voor de eerste keer te gaan doen? In dit blog vertellen wij je over de voordelen van camperwintersport en geven we je een aantal tips om goed voorbereid met de camper op wintersport te gaan.

De voordelen van camperwintersport

Tips en tricks

winterkamperen
De voordelen van camperwintersport:

Vrijheid en flexibiliteit

Camperwintersport biedt je veel bewegingsvrijheid. Je bent niet afhankelijk van de datum(s) dat je de accommodatie(s) hebt geboekt en je kunt in principe gaan en staan waar je wilt. Mocht het skigebied tegenvallen, is het te druk of wil je meerdere skigebieden zien tijdens je vakantie? Met een camper is dit geen probleem. Wil je een paar dagen langer blijven op je bestemming? Ook dit is vaak makkelijk te regelen wanneer je met je camper bent. Je bent een stuk flexibeler in het aanpassen van je reisroute.

Kostenbesparend

Als je zelf in het bezit bent van een camper, dan is het ook een stuk goedkoper om met de camper op wintersport te gaan. Wintersport brengt over het algemeen altijd wat extra kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een skipas, eventuele lessen, goede kleding en niet te vergeten de accommodatie. De staanplaatsen op een camping zijn een stuk goedkoper en met een beetje geluk is er ook gewoon toegang tot warm water en stroom. Ook kun je ervoor kiezen om zelf te koken in je eigen keuken in de camper, wat ook weer scheelt in de kosten.

Tips en tricks:

Plan je route en bestemming(en)

We raden je aan om van tevoren goed je reisroute en bestemming(en) te plannen. Kies je bestemmingen zorgvuldig, zodat je de beste skipistes, voorzieningen en campingplekken kunt vinden. Bij het parkeren van je camper op een wintersportlocatie is het belangrijk om een vlakke en stevige ondergrond te vinden. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor je camper en eventueel andere uitrusting. Vergeet niet de wegomstandigheden en verkeersinformatie te controleren, vooral als je door bergachtig terrein reist. Daarnaast kan het weer in de bergen snel veranderen, dus zorg ervoor dat je altijd het actuele weerbericht controleert. Dit helpt je bij het plannen van je activiteiten en het vermijden van onverwachte situaties.

Camper voorbereidingen

Winterbanden en sneeuwkettingen: met de camper heb je veel bewegingsvrijheid, maar het is wel belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Denk bijvoorbeeld aan winterbanden en sneeuwkettingen, die in veel landen verplicht zijn. Met de winterbanden heb je meer grip op de weg en sneeuwkettingen kunnen je helpen om door een pak sneeuw te rijden. Check voor vertrek of winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn. Meer informatie hierover lees je ook in het blog Waar zijn sneeuwkettingen verplicht? Zijn sneeuwkettingen niet verplicht maar wil je wel wat extra grip op de weg? Overweeg dan sneeuwsokken. Wat sneeuwsokken precies zijn en wanneer deze geschikt zijn lees je in ons blog Wat zijn sneeuwsokken?

Voorkom bevriezing: wanneer je in de winter of tijdens winterse temperaturen met de camper op pad gaat, bestaat er een kans dat het gaat vriezen. Om niet zonder water te komen te zitten, is het belangrijk om bevriezing van je boiler en watertank te voorkomen. Hiervoor is het van belang om je camper goed te isoleren en verwarmen, de watertank niet volledig te vullen, het water af te tappen na gebruik en een antivriesmiddel te gebruiken. Alles over deze tips lees je in ons blog Hoe voorkom ik dat de boiler en watertank bevriezen?

Wintervoortent: in een camper heb je over het algemeen minder ruimte dan in een huisje. In een camper is meestal geen plek voor het drogen van je kleding. Na een dag skiën of snowboarden is je kleding nat van de sneeuw en je wilt de kleding dan graag drogen voor de volgende dag. Gelukkig zijn de meeste campings in de wintersportgebieden hierop voorbereid en zijn er speciale ruimtes op de camping waar je kleding kunt drogen. Om wat extra ruimte te creëren kun je ook nadenken over een wintervoortent. Deze voortenten zijn gemaakt van PVC en daardoor ook geschikt voor in de winter. Houd er rekening mee dat er met bijvoorbeeld sneeuwval wel extra stormstangen en verandastangen nodig zijn om de tent extra te verstevigen.

kachel kamperen

Warm blijven

Last but not least en misschien wel het belangrijkste: warm blijven! Het hoeft zeker niet koud te zijn in een camper, maar een goede voorbereiding is het halve werk. In vrijwel alle campers zitten kachels ingebouwd. In de meeste gevallen zijn dit kachels van Truma, bijvoorbeeld de Truma S 3004 P kachel. Om het benodigde vermogen uit te rekenen, kun je uitgaan van 100 watt per kubieke meter. Met een vermogen van 3000 Watt kun je een ruimte van 30 kubieke meter verwarmen. Om de kou buiten te houden kun je isoleermatten aanschaffen, deze bevestig je aan de buitenkant van de voor- en zijramen. Hierdoor krijgt de kou minder goed de kans om naar binnen te komen. Als je isoleert, is het wel belangrijk om vochtopnemers te gebruiken. Vocht wordt met isolatie minder goed afgevoerd en vochtvreters zullen de luchtvochtigheid verlagen. Een andere tip is de Heatek vloerverwarming. Met deze matten zijn koude voeten verleden tijd! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hebben een laag stroomverbruik. Zorg er tenslotte ook voor dat je voldoende warme kleding mee hebt en een lekkere warme plaid is ook altijd ideaal voor tijdens de camperwintersport.


Deel dit artikel: