Jubileumdeals: Feestelijke kortingen op heel veel producten! Bekijk acties 🎈

Hoe voorkom ik dat de boiler en watertank bevriezen?

Bevriezen van boiler en watertank voorkomen

Als je in het najaar gaat kamperen in de kou bestaat de kans dat het gaat vriezen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je water bevriest en dat je zonder water komt te zitten. Wij leggen je daarom uit hoe je de boiler en watertank vorstvrij kunt houden.

  1. Verwarm en isoleer je camper of caravan
  2. Vul de watertanks niet volledig
  3. Gebruik een antivriesmiddel
  4. Tap het water af na gebruik
  5. Overige wintertips

Tip 1: Verwarm en isoleer je camper of caravan

Als je in de winter kampeert, dan is het belangrijk om de warmte lang vast te houden, zodat de kou buiten blijft. Dit kun je doen door de camper of caravan lekker warm te stoken en raamisolatie aan de binnenkant van de voorruit te plaatsen.

Dit geldt ook voor winterbestendige campers of caravans. Een camper wordt winterbestendig genoemd als deze voorzien is van een verwarmingssysteem en voldoende geïsoleerd is. Op deze manier wordt de kou beter buiten gehouden en voorkom je een enorm hoog gasverbruik en condens. Dit betekent echter niet dat de caravan of camper 100% beschermd is tegen de kou. Wij raden aan om extra isolatiemateriaal aan te brengen op de wielkasten, omdat dit vaak nog een zwak punt kan zijn wat isolatie betreft. Daarnaast is het bij een winterbestendige camper ook belangrijk om lekker te stoken.

Tip 2: Vul de watertanks niet volledig

Om schade te voorkomen aan de waterleidingen, raden wij aan om de watertanks niet volledig te vullen als je in de winter kampeert (dit geldt ook voor winterbestendige campers/caravans). Als water bevriest, zet het namelijk uit. De waterleidingen in een caravan zijn vrijwel altijd van flexibel (thermoplastisch) kunststof, die zullen dus niet heel snel kapot gaan als het water in ijs verandert. De aansluitstukken aan tanks en kranen zijn van harde (thermohardende) kunststoffen en deze zullen sneller breken als het ijs uitzet.

Door de uitzetting kan er schade ontstaan aan de tank en leidingen en dat wil natuurlijk niemand. Voorkom schade door de tank niet volledig te vullen en de leidingen zoveel mogelijk leeg te houden.

Tip 3: Gebruik een antivriesmiddel

Door een antivriesmiddel te gebruiken, voorkom je dat het water bevriest. Dit kan je gebruiken voor het toilet en voor de vuilwatertank.

Als je een toilet met eigen waterreservoir hebt, moet je erop letten dat het waterreservoir tijdens de winterperiode afgeschermd wordt tegen de kou. Je kunt de verwarming aanzetten, maar als je vind dat dit te veel energie kost, is een antivriesmiddel een goede oplossing. Door antivries toe te voegen aan het toilet voorkom je dat het gaat bevriezen.

Naast het toilet is de vuilwatertank ook bevries gevoelig. Deze tank zit meestal onder de camper waardoor deze erg snel kan bevriezen. Sommige mensen voegen zout toe aan het afvalwater om bevriezing te voorkomen. Maar let op: dit kan de tank aantasten. Zeker als de tank van aluminium is gemaakt, is dit niet aan te raden. Een betere oplossing is het toevoegen van een antivriesmiddel. Dit tast de tank niet aan en is milieuvriendelijk.

Je kunt de Obelink Green toilet afvaltanktoevoeging toevoegen aan het toiletwater, de vuilwatertank en de vuilwatertank van het toiletwater. Dit bevordert de afbraak van afval en blijft vloeibaar tot -20 graden.

Tip 4: Tap het water af na gebruik

De meeste boilers zijn goed geïsoleerd. Als de boiler 's ochtends nog heeft aangestaan, blijft deze vaak nog uren warm en dat voorkomt bevriezing. Veel boilers hebben ook een automatische vorstbeveiliging. Dat wil zeggen dat de boiler automatisch leegloopt bij mogelijke bevriezing. Als de boiler niet een dergelijke beveiliging heeft, dan moet je de boiler zelf leeg laten lopen of aftappen.

Gebruik je je (winter)caravan of (winter)camper een tijdje niet en staat hij op een plek waar de temperatuur onder het vriespunt kan zakken? Dan raden wij je aan om al het water weg te laten lopen. Als een caravan niet bewoond is, staat de verwarming niet aan en wordt het alsnog te koud. In onverwarmde ruimtes moeten waterleidingen daarom altijd worden afgetapt.

Gaat je caravan de winterstalling in? Tap dan al het water van de boiler, leidingen, watertank en het toilet af. Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen als je caravan de winterstalling in gaat? Lees dan ons blog: Hoe kan ik mijn caravan winterklaar maken?.

Overige wintertips van Obelink:

  • Check je gasflessen: Gebruik in de wintermaanden gasflessen met propaan. Propaan blijft namelijk vloeibaar tot 38 graden onder nul. Butaan kan bevriezen.
  • Neem een föhn mee: Deze kun je niet alleen gebruiken om je haren mee te doen, maar is ook heel handig in te zetten bij het ontdooien van bevroren leidingen of sloten.
  • Slotontdooier is ook handig om mee te nemen: Leg dit niet binnen in de camper/caravan/auto, maar zorg dat je dit altijd bij je draagt. Anders kom je je kampeermiddel natuurlijk nog niet binnen. ;)

Kortom, voorkom bevriezing door de tanks af te tappen of door antivriesmiddel toe te voegen en de caravan/camper goed te isoleren en verwarmen.Deel dit artikel: