Als single of alleenstaande ouder wordt kamperen steeds populairder. Door het grote aanbod tenten, caravans en campers is kamperen in je eentje niet meer onmogelijk. Lichtgewicht tenten of luifels die je eenvoudig uit kan draaien: voor kamperen heb je geen twee volwassenen nodig. Als je alleen of als enige volwassenen met kind(eren) kampeert, is het natuurlijk wel zo makkelijk om een tent mee te nemen die je snel en eenvoudig in je eentje kunt opzetten. Benieuwd welke tenten wij aanraden? Lees dan snel verder.

Gelukkig wordt het je op de camping als single of alleenstaande ouder ook steeds makkelijker gemaakt: speciale kampeerveldjes voor alleenstaande ouders of organisaties die kampeertrips voor singles organiseren. Toch is het niet prettig als je altijd hulp moet vragen bij het opzetten van je tent, en is dit het meest ideaal als je dit (vaak na wat oefening) in je eentje kunt doen. Wij hebben een top 4 voor je samengesteld.

Disclaimer: Uiteraard gaat het altijd sneller als je om hulp vraagt. Oefening baart kunst, maar het is zeker mogelijk om deze tenten alleen op te zetten.

1. Summer 4 Easy Air

Wat het opzetten van deze tent zo makkelijk maakt, is dat er geen stok aan te pas komt. De Summer 4 Easy Air heeft namelijk luchtbuizen in plaats van stokken, wat betekent dat je de tent kunt opzetten met behulp van een pomp.

Materiaal: polyester

Aantal personen: 4

Geschikt voor:weekendjes weg en korte vakanties

Opzettijd: ca. 10 minuten

Gewicht: 18,4 kg

De tent opzetten is eigenlijk heel eenvoudig:

 1. Leg de tent op de grond en zet de hoeken en zijkanten vast met haringen
 2. Sluit de pomp aan in de eerste luchtbuis en pomp de luchtbuis vol met lucht
 3. Herhaal dit bij de tweede en derde luchtbuis
 4. Maak de scheerlijnen vast met haringen
 5. Hang de binnentent in de tent
 6. Zet de ventilatiehoekjes open en je bent klaar!

2. Benidorm 4

Te vergelijken met de Summer 4 Easy Air is de Benidorm 4. Het grote verschil is dat je de Benidorm 4 wél met stokken opzet. Toch is de tent makkelijk mee te nemen als je alleen reist. De tent weegt namelijk rond de 12 kilo en heeft lichte tentstokken.

Materiaal: polyester

Aantal personen: 4

Geschikt voor: weekendjes weg en korte vakanties

Opzettijd: ca. 15 minuten

Gewicht: 11,9 kg

 1. Leg de tent op de grond en zet de hoeken en zijkanten vast met haringen
 2. Klik de glasfiber stokken in elkaar
 3. Schuif de tentstokken in de stoksleuven die op het buitendoek zitten
 4. Plaats de pinnen die aan weerszijden van het buitendoek zitten in de stokken en span het bandje aan
 5. Herhaal dit bij alle tentstokken
 6. Zet de achterste hoeken van de tent vast met een haring
 7. Leg de bogen met stokken netjes over elkaar heen
 8. Loop van achteren naar voren met de bogen waardoor de tent de tunnelvorm begint aan te nemen
 9. Zet de voorste twee hoeken vast van de tent
 10. Daarna begin je met afspannen en klaar is kees!

3. Patio 280

Ook de Patio 280 is een 4-persoonstent die je eenvoudig in je eentje kunt opzetten. Ideaal dus als je bijvoorbeeld als alleenstaande ouder met je kinderen op kampeervakantie gaat. Het mooie aan de Patio 280 is dat er een vaste luifel aan zit. Bij wat slechter weer of 's avonds als het iets afkoelt zit je lekker beschut. Een mooie verlenging van je tent! Ook het gewicht van 16,5 kilo is erg weinig voor een 4-persoonstent. Het opzetten van de Patio 280 is vergelijkbaar met de Benidorm 4. Het enige verschil is dat je als laatste de luifel nog moet afspannen.

Materiaal:polyester

Aantal personen:4

Geschikt voor:weekendjes weg en korte vakanties

Opzettijd: ca. 15 minuten

Gewicht: 16,5 kg

4. Optima 4 TC

In tegenstelling tot de bovengenoemde tenten, is de Obelink Optima 4TC een 4-persoonstent gemaakt van katoen met aluminium stokken. Dit maakt dat de tent ook wat zwaarder is, namelijk ruim 20 kilo. Daar tegenover staat wel dat de Optima 4 TC erg geschikt is voor warmere gebieden en langere zomervakanties door het materiaal. Katoen ademt namelijk. Dus ben je van plan om alleen of met je kinderen naar een camping in Frankrijk, Italië of Spanje te gaan? Dan is een tent van katoen aan te raden. Het opzetten van de Optima 4 is vergelijkbaar met de Benidorm 4 en de Patio 280. Het duurt iets langer door het zwaardere doek, maar de vorm is vrijwel hetzelfde!

Materiaal: katoen

Aantal personen: 4

Geschikt voor: langere vakanties in warme landen

Opzettijd: ca. 20 minuten

Gewicht: 22,8 kg

Ga jij wel eens alleen kamperen? Laat ons je ervaringen weten in de reacties!