Lig je lekker met je dikke pyjama en sokken aan opgerold in je slaapzak en dan wordt je nog ’s nachts wakker omdat je het koud hebt. Herkenbaar? Dit kan komen doordat het luchtbed koud wordt. In onderstaand blog leggen we uit hoe dit kan en hoe je het kunt voorkomen.

Drie tips tegen een koud luchtbed op de camping

  1. Leg een isolatiemat onder het luchtbed.
   Leg een isolatiematje onder het luchtbed. Isolatiematten zorgen ervoor dat de koude lucht uit de grond niet in je luchtbed trekt. Naast dat een isolatiemat de kou tegenhoudt kun je hem in de zomer ook op je tent leggen als het warm is. De mat reflecteert het zonlicht en houdt de warmte uit je tent. Altijd handig om te hebben dus!
  2. Leg een fleecedeken onder het luchtbed.
   Ben je al op vakantie of heb je geen mogelijkheid om een isolatiemat te kopen? Dan werkt een fleecedeken ook! Leg een fleecedeken onder het luchtbed om de koude lucht uit de grond tegen te houden.
  3. Leg een fleecedeken op je luchtbed.
   De twee tips hierboven gaan over iets onder je luchtbed leggen om de koude lucht uit de grond te weren. Maar een luchtbed geleidt ook jouw lichaamswarmte. Leg om het warm te houden een fleecedeken over je luchtbed zodat jouw lichaamswarmte niet via het luchtbed ontsnapt.

  Hoe werkt een luchtbed?

  Als je wilt weten waarom luchtbedden snel koud worden, moet je begrijpen hoe een luchtbed in elkaar zit. Een luchtbed is een matras gevuld met lucht gemaakt van vinyl. Aan de bovenkant van het luchtbed zit vaak een patroon: ribbels, bobbels of blokken. Deze patronen zorgen voor stevigheid. Het voorkomt dat het luchtbed bol gaat staan als je hem oppompt. Een voordeel van luchtbedden in vergelijking met slaapmatten is de aanschafprijs. Als je twijfelt of kamperen wel echt iets voor jou is of je kampeert maar een aantal nachten per jaar, dan is een luchtbed een goede oplossing.

  Isolerend vermogen

  Een nadeel van luchtbedden is dat ze geen isolerend vermogen hebben. Dit komt doordat ze zijn gevuld met lucht. Lucht geleidt kou. De koude lucht trekt vanuit de grond het luchtbed in en wordt uiteindelijk overgedragen naar jouw lichaam.

  Een luchtbed zal altijd koud aan blijven voelen. Met jouw eigen lichaamswarmte kun je nooit alle lucht in een luchtbed opwarmen. Als je in de zomer kampeert hoeft dit helemaal niet voor problemen te zorgen. Ga je naar een gebied waar het ’s nachts flink afkoelt of ga je kamperen in de herfst of winter? Dan raden we je aan om voor een slaapmat te kiezen. Een slaapmat heeft namelijk wel een isolerend vermogen. Wil je toch liever op een luchtbed slapen? Dan kun je bovenstaande tips gebruiken.

  Hoe voorkom jij koude nachten op de camping? Deel je tips met ons in de reacties! Meer weten over luchtbedden? Lees dan ons blog Wat moet ik weten over een luchtbed?