Wat is ATC en hoe werkt het?

Wat is ATC?

Bij hoge snelheden kunnen caravans en aanhangers gevoelig reageren op uitwijkmanoeuvres en zijwind. Dit kan voor slingerende bewegingen zorgen en kritieke situaties opleveren. Met de AL-KO ATC Trailer Control (ATC) is slingeren verleden tijd! Dit antislingersysteem zorgt er namelijk voor dat de caravan of aanhanger recht achter je auto blijft rijden en jij en je gezin veilig op weg kunnen. Hoe werkt ATC? Wij vertellen het je in deze blog!

AL-KO ATC Trailer Control antislingersysteem

Wat is ATC?

ATC staat voor AL-KO Trailer Control, een antislingersysteem voor caravans en aanhangwagens. Het systeem is niet noodzakelijk, maar zorgt wel voor veel extra rijcomfort en veiligheid.

Soms moet je plotseling uitwijken, krijg je ineens een sterke zijwind of ontstaat er winddruk doordat je een vrachtwagen inhaalt. Bij deze situaties kan een caravan of aanhanger al snel gaan slingeren of slippen. De ATC werkt hier actief tegen en zorgt dat de caravan of aanhanger recht achter de auto blijft, zoals te zien is in onderstaande afbeelding.

werking van een antislingersysteem

Hoe werkt ATC?

De ATC werkt als volgt:

  1. Wanneer de combinatie begint te slingeren leggen de sensoren dit direct vast. Zelfs de kleinste slingerende bewegingen aan de as van de aanhanger worden al gemeten.
  2. Vervolgens remt de ATC de caravan of aanhanger automatisch af. Hij kan zowel rechts, links als tegelijkertijd remmen.
  3. Na de correctie rijdt de combinatie weer veilig en zit de aanhanger of caravan recht achter de auto.

Wat merk je in de auto?

Het zachte afremmen kun je wel merken in de auto. Wanneer de ATC in werking treedt brandt het remlicht van de caravan niet. Om verwarring voor achterliggers te voorkomen, aangezien de ATC constant zachtjes remt.

Wat kan er zonder ATC gebeuren?

Wanneer je geen ATC hebt wordt het slingeren niet geremd. Zonder ingrijpen kan het slingeren zichzelf versterken waardoor ook de auto mee gaat slingeren. Dit kan er zelfs in resulteren dat de caravan schaart of omslaat.

Verschillende typen ATC

De AL-KO ATC Trailer Control (ATC) is verkrijgbaar voor caravans en aanhangers met een AL-KO chassis. Om de juiste ATC te kiezen wordt er naar het totaal- én leeggewicht van de caravan gekeken. In de onderstaande tabel kun je zien welk type bij jouw caravan of aanhanger past. In ons assortiment vind je alleen ATC systemen voor caravans en aanhangers met een enkele as. Mocht je een ATC voor een tandem as willen, kunnen we die wel bestellen.

De ATC wordt aangesloten met een 13-polige stekker en heeft 15 ampère stroom nodig.

Chassis Totaal gewicht (min - max) Leeggewicht (min) Artikel nr.
AL-KO 750 - 1300 kg 500 - 800 kg 590051
AL-KO 1301 - 1500 kg 1000 kg 590052
AL-KO 1501 - 1800 kg 1100 kg 590053
AL-KO 1801 - 2000 kg 1300 kg 590054

ATC monteren

Het monteren van de ATC is niet heel gemakkelijk aangezien het erg specifiek is, vaak wordt dit gedaan door een monteur. Voor de montage kun je ook bij de werkplaats van Obelink terecht.

Voor een afspraak met de werkplaats kun je mailen naar [email protected].

AL-KO ATC Display

ATC Display

Wil je tijdens het rijden weten wanneer de ATC in werking treedt? Dan kun je de AL-KO ATC Display aanschaffen. Dit is een display die de bestuurder informeert over de status van de ATC. Hierbij wordt er een zender op de dissel geplaatst en de ontvanger (de display) bevindt zich op het dashboard van de auto. De communicatie tussen de display en ATC is radiografisch.

Door middel van LED lampjes zijn alle situaties binnen één oogopslag te zien. Ook zijn kritieke rijsituaties door de display vroegtijdig herkenbaar. De display is eenvoudig aan te sluiten en kan overal in het interieur worden geplaatst.

caravan met ATC


Deel dit artikel: