Het aankoppelen van de caravan aan je auto klinkt misschien als een moeilijke klus, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Wel is het heel belangrijk dat je de handelingen goed - en in de juiste volgorde - uitvoert. Ben je benieuwd wat die volgorde is? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Tip: Maak je gebruik van een stabilisatorkoppeling? Dan is het heel belangrijk dat de kogel van de trekhaak goed schoon is voordat je de caravan koppelt. De stabilisatorkoppeling kan namelijk erg slecht tegen vuil en vet. In deze koppeling zitten namelijk remschijfjes en als de kogel te vet (en dus te glad) is, werken de remmen om te stabiliseren niet goed genoeg. Als de trekhaak heel vet aanvoelt, zou je ook schuurpapier kunnen gebruiken om het vette laagje weg te halen.

Stap 1: Caravan naar de auto toe trekken

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de caravan naar de auto toetrekt en dat de koppeling boven de trekhaak komt. Dit kun je op drie manieren doen:

  • Maak gebruik van je mover
  • Rijd achteruit met de auto richting de caravan
  • Trek de caravan naar de auto toe

Gebruik bij de laatste optie de rangeergrepen aan de caravan, en trek niet aan de koppeling. De koppeling is hier niet geschikt voor. Als de koppeling boven de trekhaak zit, zet je de caravan op de handrem.

Stap 2: Draai het neuswiel in

Als je het neuswiel indraait, zakt de koppeling automatisch op de kogel van de trekhaak. Nu is je caravan gekoppeld. Vervolgens kun je het neuswiel opdraaien door eenvoudig de hendel bij het neuswiel los te draaien en het neuswiel op te trekken. Draai de hendel vervolgens weer goed vast. Geef de hendel voor de zekerheid nog een extra zetje, zodat je zeker weet dat alles goed vastzit.

Stap 3: Bevestig de breekkabel

De volgende stap is het bevestigen van de breekkabel. De breekkabel zorgt ervoor dat de caravan, als ‘ie tijdens het rijden losschiet van de auto, op de rem schiet. Ben je benieuwd hoe je de breekkabel op de juiste manier vastmaakt? Kijk dan de instructies in onderstaande video. Als je de breekkabel niet goed bevestigd, kun je een boete krijgen.

Stap 4: Plaats de stekker

Na de breekkabel is het tijd om de stekker te plaatsen. De stekker verbindt de caravan met de auto, zodat bijvoorbeeld de verlichting van de caravan ook werkt. De meest voorkomende stekker is de Jaeger stekker. Mocht de stekker van je caravan niet in de auto passen, dan zijn er altijd adapters verkrijgbaar om dit wél passend te maken. Mocht de kabel te lang zijn en over de grond schuiven, dan kun je de kabel beter om de trekhaak leggen.

Stap 5: Druk de hendel naar beneden

Je kunt ervoor kiezen om de hendel van de aankoppeling direct naar beneden te duwen. Als je dit doet en je vervolgens nog veel door de bebouwde kom moet rijden met scherpe bochten en rotondes, dan slijt de koppeling sneller. Je kunt dan op den duur te maken krijgen met een vervelend krakend geluid op je trekhaak.

Ons advies: Druk de hendel pas naar beneden op het moment dat je de snelweg oprijdt. Dit gaat wel relatief zwaar, maar zorg dat je ‘m helemaal doordrukt.

Stap 6: controleer de verlichting

Als alles is aangesloten en je bijna klaar bent om te vertrekken, is het altijd goed om de verlichting nog even te checken.

Stap 7: Haal de caravan van de handrem af

Voordat je gaat rijden moet je natuurlijk niet vergeten om de handrem van de caravan te halen. Let wel op dat je de handrem van de auto er wél opzet, anders kan het zijn dat de caravan en auto in beweging komen.