Wat betekent tentharing?

Een tentharing is een pin waarmee je de scheerlijnen van een tent vastzet zodat de tent op zijn plek blijft staan. In de volksmond wordt een tentharing ook wel haring, pen of piket genoemd. De haring is vaak wat breder aan de bovenkant en loopt in een punt naar de onderzijde. Door deze vorm blijft een tentharing goed in de grond zitten.

Het ontstaan van de tentharing

Waar komt de naam tentharing vandaan? Vroeger werden haringen alleen van hout gemaakt en leken ze qua vorm op een vis. Hierdoor is het woord haring ontstaan. Wij Nederlanders waren niet de enigen die aan een vis dachten bij dit voorwerp, want in het Frans wordt een tentharing een sardine genoemd en in het Duits een Hering. De Spanjaarden, Italianen en Engelsen dachten er anders over, daar wordt een haring gewoon een pin of piket genoemd.

Waar tentharingen vroeger van hout werden gemaakt, is de keuze tegenwoordig enorm. Aluminium, kunststof, nylon, polyamide, polyethyleen, staal, en ook de houten variant is er nog. Ieder materiaal geschikt voor een andere ondergrond. Kamperen doen we tegenwoordig overal: op gras, zand, heide of op steen. Voor iedere ondergrond is er een geschikte haring.

Ben jij benieuwd welke tentharingen je nodig hebt? Lees dan het blog: welke tentharingen heb ik nodig?


Deel dit artikel