Profiteer nu van hoge korting tijdens de Paas sale 🐣

Wandelstokken gebruiken: hoe gebruik je wandelstokken?

Wandelstokken gebruiken: hoe gebruik je wandelstokken?

Tijdens het wandelen kan het heel prettig zijn om wandelstokken te gebruiken. Wandelstokken bieden extra ondersteuning bij gladde en moeilijke terreinen en je kunt jezelf beter opvangen bij een verkeerde stap. Lopen met stokken is voor jong en oud. Je ontlast je knieën en rug en je hebt er als het ware 2 extra benen bij. Zeker met een zware rugzak is het een aanrader. Ben je benieuwd hoe je wandelstokken precies gebruikt? Wij vertellen je het allemaal in dit blog.

  1. 1 of 2 wandelstokken
  2. Polsband
  3. Verhouding wandelstok - lichaam
  4. Lengte wandelstok

1. 1 of 2 wandelstokken gebruiken

Wij adviseren altijd om twee stokken te gebruiken. Eén stok kan handig zijn ter extra ondersteuning van je evenwicht, maar het is niet aan te raden om een hele wandeltocht te doen met slechts een stok. Eén kant van je lichaam zal een andere houding aannemen en daardoor loop je scheef. Dit kan op lange termijn gevolgen hebben voor je wervelkolom of schouders. Met het gebruik van 2 wandelstokken houd je je lichaam letterlijk en figuurlijk beter in balans.

2. Polsband gebruiken

Alle trekkingstokken zijn voorzien van polsbanden en dat is niet zonder reden. Een polsband voorkomt dat je de stok per ongeluk laat vallen en biedt steun tijdens het lopen.De polsband moet zo afgesteld worden dat het handvat heel losjes vastgehouden kan worden. Er komt dus kracht vanuit je polsen waardoor je het handvat heel lichtjes vast kunt houden. Je handen met veel kracht vastklemmen aan het handvat is namelijk niet fijn. Je handen verkrampen snel en bovendien krijg je er zweethanden van.

3. Verhouding wandelstok - lichaam

Tijdens het lopen zet je de stok net andersom neer dan je voeten. Bij een stap met je rechtervoet gaat de linkerstok naar voren. Bij een stap met je linkervoet gaat de rechterstok naar voren. De hoek van je ellebogen moet bij iedere beweging van voor naar achteren in een hoek van ongeveer 90 graden zijn. Dit is een comfortabele houding voor je lichaam en schouders.

4. Lengte wandelstok

Een hoek van 90 graden met een lange stok is niet mogelijk als je bijvoorbeeld in bergachtig gebied gaat stijgen. Hierdoor zet je de stokken in een ongemakkelijke positie neer en biedt het weinig extra ondersteuning. Als je stijgt, zorg dan dat de stokken korter zijn. Ga je dalen? Maak ze dan iets langer. Als je houdt van wandelen in bergachtige gebieden, zorg dan in ieder geval altijd voor telescopische wandelstokken: wandelstokken die je in lengte kunt verstellen.


Deel dit artikel: