Hoe kan ik veilig wandelen in het donker?

Het wordt vroeg donker en het is daardoor bijna onmogelijk om na een werkdag nog te wandelen in daglicht. In het donker is het extra belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Ook als je even snel de hond uitlaat moet je extra maatregelen nemen. In deze blog zetten we alle tips op een rijtje: van verlichting tot de regels voor voetgangers.

Verlichting en reflectie voor wandelaars

Veel mensen wandelen nog zonder verlichting in de berm of op het fietspad. Zelfs wanneer je alles kunt zien en niet op de weg loopt, kun je andere weggebruikers wel erg laten schrikken. Zorg dus dat je de nodige verlichting en reflectie draagt. Verlichting kun je in twee categorieën opsplitsen: verlichting om je eigen zicht te vergroten en verlichting waarmee je juist gezien wordt. Wanneer je deze twee combineert ga je veilig op pad.

Gezien worden

Om goed gezien te worden moet je zichtbaar worden voor alle weggebruikers. Hiervoor kun je het beste reflectie en verlichting dragen. In de meeste wandelkleding en wandelschoenen zit al reflecterend materiaal. Toch is het aan te raden je outfit extra uit te rusten met veiligheidshesjes en LED banden.

Zicht vergroten in het donker

Het is essentieel om gezien te worden, maar ook handig om zelf genoeg te kunnen zien. Om je zicht te vergroten in het donker kun je bijvoorbeeld een zaklamp meenemen of schijnen met de zaklampfunctie op je mobiele telefoon. Liever je handen vrij? Dan is een hoofdlamp de ideale oplossing.

Wandelen in het donker met je hond

Ga je op pad met je hond? Neem dan nog wat extra maatregelen. Zorg dat niet alleen jijzelf, maar ook je hond goed zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsvest en een LED halsband voor je hond. Ook kun je een LED licht op het handvat van je hondenlijn doen. Zo hoeft je geen extra zaklamp vast te houden.

Verkeersregels voor wandelaars

In Nederland ben je als voetganger niet verplicht om verlichting te dragen. Daarentegen geeft Artikel 5 van de Wegenwet aan dat het voor iedereen verboden is zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt. Zonder licht op pad gaan is dus zeker niet aan te raden.

Voorrangsregels voor voetgangers

Voetgangers zijn geen bestuurders, hierdoor gelden de voorrangsregels niet voor voetgangers. Als voetganger krijg je dus bijvoorbeeld geen voorrang als je van rechts komt. Bij zebrapaden hebben voetgangers vanzelfsprekend wel voorrang. Let wel altijd op of je ook daadwerkelijk voorrang krijgt.

Plek op de weg

Als voetganger loop je op een voetpad of op het trottoir. Wanneer deze beide niet aanwezig zijn mag je ook het fietspad gebruiken. Is ook deze er niet, dan mag je op de rijbaan lopen. Houd er rekening mee dat dit op sommige wegen ヨ zoals autowegen en snelwegen ヨ verboden is en het ook bij andere wegen niet altijd veilig is.

Aan welke kant van de weg wandelen?

In Nederland ben je niet verplicht om aan een bepaalde kant van de weg te lopen. Wanneer je een kant kiest, is het wel belangrijk dat je hiermee andere weggebruikers niet in gevaar kunt brengen.

Tegen de rijrichting in lopen heeft veel voordelen: je ziet het verkeer aankomen en kunt oogcontact maken. Mocht er plotseling iets gebeuren kun je alsnog uitwijken. In een binnenbocht kun je echter wel voor verrassingen komen te staan.

Loop je met het verkeer mee? Dan zie je het verkeer niet aankomen en heb je minder grip op onverwachte situaties.

Voel zelf aan welke kant per verkeerssituatie het veiligst is. Je kunt ook afwisselen van weghelft, bijvoorbeeld als er een binnenbocht aankomt.

Wandelen op onverharde paden

Wanneer je in een bos of op een onverhard pad gaat wandelen heb je natuurlijk geen last van verkeersregels. Houd er wel rekening mee dat veel natuurgebieden alleen met daglicht geopend zijn, dit is om de rust van het wild niet te verstoren.

Overige veiligheidstips

Naast het dragen van verlichting en in de gaten houden van de verkeersregels zijn er nog een aantal andere dingen waarmee je rekening moet houden. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat en alert blijft van wat er om je heen gebeurd. We hebben hier een aantal veiligheidstips op een rijtje gezet:

  • Wandel samen of in een groep. Samen ben je namelijk minder kwetsbaar en kun je elkaar helpen.
  • Neem je mobiel mee, zo kun je elk moment contact opnemen met iemand of de weg terugvinden. Laat je echter niet te erg afleiden door je telefoon.
  • Wandel samen met je hond: veilig en gezellig. Je hoeft je maatje zeker niet thuis te laten wanneer het donker wordt, ze kunnen namelijk een stuk beter zien in het donker dan mensen.
  • Plan je route van te voren en neem eventueel een GPS systeem mee. In het donker kan een route er namelijk heel anders uitzien.
  • Ga niet altijd op hetzelfde tijdstip en wissel af met routes. Zo zijn patronen minder goed te herkennen. Het is ook een stuk leuker om af te wisselen!
  • Neem een extra jas mee voor onverwachte weersomstandigheden.
  • Loop veilige routes. Vermijd donkere wegen zonder voetpad en afgelegen paden.

  Als je met alles een beetje rekening houdt hoeft de vroege donker de wandeling zeker niet tegen te houden!


Deel dit artikel