Tentdoeken: welke is voor jou geschikt?

Tentdoeken: welke is voor jou geschikt?

Het tentdoek van de buitentent van bijvoorbeeld je tunneltent kan uit veel verschillende materialen bestaan. Welk tentdoek voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Wij hebben de materialen voor je opgesomd en geven je de voor- en nadelen!

Polyester

Geschikt voor: polyester tentdoek is geschikt voor korte kampeervakanties. Ook als je wilt rondtrekken met een tent, is polyester het juiste materiaal.

Onderhoud: de stiknaden van polyester tenten zijn standaard niet waterdicht. De naden worden in de fabriek aan de binnenkant getapet om lekkage te voorkomen. Op moeilijke plekken (ritsen, extra ingenaaide lusjes etc) werkt dit niet altijd voor 100%. Neem daarom altijd extra naadverdichter mee zodat eventuele lekkage ter plekke behandeld kan worden. Is je tentdoek vuil, dan is schoonmaken met lauw water en een doek voldoende.

Levensduur: licht polyester heeft een levensduur van 10 tot 20 gebruiksweken.

De voor- en nadelen:

Voordelen

+ Aanschafprijs
+ Lichtgewicht
+ Korte droogtijd
+ Compacte verpakking
+ Opzetgemak

Nadelen - Stiksels kunnen lekken
- Matige scheurbestendigheid
- Gevoelig voor condensvorming
- Gevoelig voor UV-straling
- Onprettig leefklimaat (warm)

Katoen

Geschikt voor: katoen is zwaarder dan polyester en is daardoor geschikt voor een kampeervakantie van een aantal weken op dezelfde camping. Door het ademend vermogen zijn hoge temperaturen geen probleem.

Onderhoud: altijd droog inpakken in verband met kans op schimmelvorming. Om de paar jaar moet de tent opnieuw geïmpregneerd worden om schimmel te voorkomen.

Levensduur: zwaargewicht katoen gaat circa 30 tot 55 gebruiksweken mee. Middengewicht doek 20 tot 40 weken en lichtgewicht doek 15 tot 40 weken.

De voor- en nadelen:

Voordelen

+ Ademend
+ Goed bestand tegen UV-straling
+ Lange levensduur
+ Prettig leefklimaat

Nadelen - Lange droogtijd
- Gevoelig voor vuil- en schimmelvorming
- Gewicht
- Aanschafprijs

Katoen/polyester

Geschikt voor: katoen/polyester (ook wel polycotton of polykatoen genoemd) is een mengweefsel dat bestaat uit 65% katoen en 35% polyester en wordt veel gebruikt voor duurzame gezinstenten. Net als bij katoen, is ook katoen/polyester erg geschikt voor een zomervakantie van een aantal weken.

Onderhoud: vanwege het deel katoen in de tent moet het doek goed droog zijn voordat het ingepakt wordt om schimmel te voorkomen. Verder is het belangrijk om het tentdoek schoon te houden en vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Stof kan het beste met een zachte veger worden weggeveegd.

Levensduur: de levensduur van dit materiaal is bij goed onderhoud ongeveer 30 tot 40 gebruiksweken.

De voor- en nadelen:

Voordelen + Ademend
+ Goed bestand tegen UV-straling
+ Lichter dan 100% katoen
+ Prettig leefklimaat
Nadelen - Gevoelig voor schimmelvorming
- Lange droogtijd
- Zwaarder dan polyester

Deel dit artikel