Voordat je een tent koopt, wil je waarschijnlijk ook weten hoe lang de tent meegaat. Hoe lang dit precies is, hangt af van enkele factoren en het materiaal van het doek. Wij leggen je uit hoe lang tenten gemiddeld meegaan en wat je kunt doen ter voorkoming van snelle slijtage!

Let op: Het gaat in dit blog nadrukkelijk om tenten, niet om voortenten.

Levensduur tenten

Er zijn een heleboel verschillende soorten tenten, zoals familietenten, festivaltenten, tunneltenten, koepeltenten of opblaasbare tenten. De tenten in ons assortiment zijn gemaakt van polyester of polyester/katoen, ook wel polykatoen genoemd (een mengsel tussen polyester en katoen). Beide materialen hebben andere eigenschappen en daardoor ook een andere levensduur:

Levensduur polyester tent

Tenten van polyester hebben een levensduur van ongeveer 10 tot 20 weken.

Levensduur polyester/katoen tent

Bij tenten van polykatoen wordt onderscheid gemaakt in 3 verschillende soorten:

  1. Zwaargewicht (220 à 320 gram per vierkante meter): 30 à 55 weken
  2. Middengewicht (180-220 gram per vierkante meter): 20 à 40 weken
  3. Lichtgewicht (130 à 180 gram per vierkante meter): 15 à 40 weken

Polyester gaat dus minder lang mee dan polykatoen. Alles staat echter wel met elkaar in verhouding, aangezien polyester tenten ook gunstiger zijn qua prijs dan polykatoen tenten. Voor een polykatoen tent betaal je meer, maar je tent gaat ook langer mee.

Factoren die levensduur verminderen

Zoals je ziet zijn bovenstaande schattingen erg uiteenlopend. Wanneer gaat een polyestertent 10 weken mee en wanneer 20? Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit van de tent aantasten:

  • UV-straling
  • Storm
  • Natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water)
  • Huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie)

UV-straling

Uit het bovenstaande rijtje heeft uv-straling de meeste invloed op de levensduur van een tent. Door uv-straling wordt het tentdoek aangetast. Vooral polyester is slecht bestand tegen uv-straling, ook wanneer er door een fabrikant wordt beweerd dat er een speciale UV werende coating is aangebracht. Een UV werende coating maakt namelijk weinig verschil. Sta je met je polyester tent erg veel in de brandende zon, waardoor je met veel uv-straling te maken krijgt? Dan zou je eerder aan een levensduur van 10 weken moeten denken, dan 20 weken. Je kunt dit een beetje vergelijken met je huid. Als er veel uv-straling is, kun je niet de hele dag in de zon blijven want dan verbrand je. Polyester tentdoek vindt dit net als je huid ook niet fijn.

Ook polykatoen slijt door uv-straling, maar niet zo snel en gemakkelijk als een doek van polyester. Je kunt dus beter een polykatoen tent gebruiken als je een aantal weken in een warm land op de camping staat. Een polyester tent is meer geschikt voor korte kampeerweekenden, het liefst zoveel mogelijk uit de zon. Op deze manier heb je zo lang mogelijk plezier van je tent!

Storm

Een storm kan ook invloed hebben op de levensduur. Dit ontstaat doordat:

  • De tent niet goed is afgespannen, waardoor wind makkelijker grip krijgt.
  • De stiksels, het doek en de naden misschien al wat zijn aangetast door uv-straling en het doek daardoor sneller scheurt.

Iedere tent kan wel tegen een beetje wind, maar het is wel belangrijk dat je de tent goed afspant. Lees ons blog afspannen van een tent: de do's and don'ts voor onze tips.

Vuil

In ons blog: Tent schoonmaken & opbergen in 4 stappen! lees je hoe je de tent kunt schoonmaken, impregneren en opbergen. Als je de tent goed verzorgd, kan dit tot een langere levensduur leiden. Verwijder vlekken en vuil zo snel en goed mogelijk, hiermee verminder je tevens ook de kans op schimmelvorming.

Wanneer is je tent aan vervanging toe?

Als het doek van een polyester tent aanvoelt als krantenpapier, dan weet je dat de tent aan vervanging toe is. Bij polykatoen zal het doek minder snel poreus aanvoelen, maar je merkt vaak wel wanneer het doek zo ver in kwaliteit is achteruit gegaan dat de tent aan vervanging toe is. Daarnaast geldt ook: bij schades waarvan de reparatie duurder is of in verhouding duurder is (rekening houdend met hoe oud de tent is) dan de aanschaf van een nieuwe tent, dan is je tent ook aan vervanging toe.

Wat is jouw ervaring wat betreft de levensduur van een polyester of polykatoen tent?