Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Met de auto of camper naar Frankrijk? Dit moet je weten

Met de auto naar Frankrijk op vakantie

Frankrijk is al jaren een erg geliefd vakantieland. Veel Nederlanders gaan er jaarlijks naar toe om te genieten van het mooie landschap, de geschiedenis en de charmante en gezellige dorpjes die het land te bieden heeft. Ga je er met de auto of camper naartoe? Dan is het natuurlijk belangrijk om van de verkeersregels op de hoogte te zijn. Wij leggen je alles uit wat je moet weten in deze blog!

Er gelden een aantal basisregels zoals rechts rijden en links inhalen. Rechts heeft voorrang indien anders aangegeven en trams hebben altijd voorrang. Daarnaast zijn er nog een aantal regels anders dan in Nederland:

  • In Frankrijk gebruiken ze geen haaientanden maar een lijn van dikke blokken om aan te geven dat je andere bestuurders voorrang moet geven.
  • Als je een rotonde op wilt rijden moet je verkeer dat al op de rotonde rijdt voorrang geven (dit wordt aangegeven met een driehoekig waarschuwingsbord). Wanneer deze borden ontbreken moeten de weggebruikers die op de rotonde rijden jou voorrang geven als je van rechts komt.

Verder moet je tijdens het rijden je volledige aandacht op de weg kunnen houden, daarom kun je een boete krijgen bij het uitvoeren van de volgende handelingen: eten en drinken, een sigaret roken, make-up aanbrengen, iets uit je dashboardkastje pakken, rijden met slippers of blote voeten en een koptelefoon of oordopjes dragen.

Terwijl je in Nederland niet verplicht bent om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt wel aanbevolen) ben je dat in Frankrijk wel. Je moet namelijk het volgende mee hebben:

  • Veiligheidsvesten (verplicht voor de bestuurder, maar ook aanbevolen voor elke inzittende)
  • Gevarendriehoek
  • Dodehoekstickers (voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg)
  • Reservewiel (niet verplicht, maar wel handig)
  • Reservelampen (niet verplicht, maar wel verplicht om een kapotte lamp onmiddellijk te vervangen)

Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autosnelweg
Personenauto's en campers, toegestane maximum massa ≤ 3500 kg 50 km/h 90/110 km/h* 130 km/h
Campers, toegestane maximum massa ≥ 3500 kg 50 km/h 80 km/h 100 km/h
Personenauto's met aanhangwagen/caravan 50 km/h 90/110 km/h* 90 km/h

*Buiten de bebouwde kom kunnen de snelheden verschillen per soort weg:

  • 90 km/h: op wegen zonder middenberm.
  • 110 km/h: op wegen met twee rijbanen gescheiden door een middenberm. Bij combinatie van aanhangwagen/caravan ≥ 3500 geldt hier ook 90 km/h.

Wie nog geen 3 jaar zijn rijbewijs heeft, moet zich houden aan aangepaste snelheden. Zo mag je op de snelweg maar 110 km/h rijden. Franse bestuurders moeten tijdens deze periode een sticker met de letter 'A' (Apprentisage) op de auto plakken. Voor buitenlanders geldt dit niet.

Wanneer je gevaarlijk parkeert kan je rijbewijs ingenomen worden. In Frankrijk gelden de volgende regels rondom parkeren:

  • Verboden te parkeren bij een doorgetrokken gele streep langs de weg. Stilstaan mag hier wel.
  • Verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in) tenzij het gaat om eenrichtingsverkeer.
  • Verboden te parkeren voor ziekenhuizen, politiebureaus en postkantoren.
  • Verboden te parkeren bij een rood-witte of rode markering van de stoep.
  • Verboden te parkeren binnen 5 meter van een voetgangersoversteekplaats.

In Frankrijk zijn er permanente milieuzones (ZFE) en tijdelijke milieuzones (ZPA). Een tijdelijke zone kan worden ingesteld als er tijdelijk sprake is van ernstige luchtvervuiling. Ook zijn er steden die binnen een bepaalde tijd een milieuzone zijn. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij raden je aan om sowieso een Franse milieusticker aan te schaffen voor een paar euro, om hogere kosten te voorkomen.

Het is verboden om radardetectieapparatuur in de auto te gebruiken. Deze regel geldt voor alle navigatiesystemen en navigatiesoftware die een flitswaarschuwing hebben, dus ook apps als Flitsmeister. Je moet dus je flitspaalinformatie van je navigatiesysteem of van je iPhone verwijderen/uitschakelen. Je riskeert anders een boete van vele honderden euro’s en inbeslagname van je apparatuur.

In Frankrijk mag je tijdens het rijden geen apparatuur, zoals een mobiele telefoon of scherm van een tablet in het gezichtsveld hebben of vasthouden (ook niet in een file of voor een rood stoplicht). Je mag natuurlijk wel navigatieapparatuur (zonder flitswaarschuwing) gebruiken, maar je mag deze tijdens het rijden niet bedienen. Een mobiele telefoon gebruiken voor navigatie is toegestaan, maar je mag deze verder niet gebruiken. Bellen mag, maar alleen handsfree.

Voor rijden in de bergen geldt: stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer. Mocht het een lastige situatie zijn, dan moet het makkelijkst wendbare voertuig uitwijken.

Voor rijden in tunnels geldt: verplicht dimlicht of dagrijlicht aan, extra afstand houden tot je voorganger (de afstand wordt vaak aangegeven bij de tunnel), alarmlichten gebruiken om te waarschuwen voor langzaam rijdend of stilstaand verkeer.

De fietsen op de fietsendrager mogen aan beide zijden niet meer dan 20 cm uitsteken. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig bedekt, moet de fietsendrager voorzien zijn van een verlichtingsbalk. Als de fietsendrager de kentekenplaat van het voertuig bedekt, moet je een witte kentekenplaat op de fietsendrager maken. Daarnaast moet deze voorzien zijn van een witte ovale NL-sticker.

Tot slot, als je geen Frans spreekt is het wel handig als je een paar uitdrukkingen kent die je op verkeersborden tegen kunt komen. We hebben er een paar op een rijtje gezet:

Frans Nederlands
Roulez au pas Langzaam rijden
Gravier, Gravillons Steenslag
Voie sans issue Doodlopend
Route barrée à ….. m Afgesloten rijweg
Sens unique Eenrichtingsverkeer
Virage dangereux Gevaarlijke bocht
Mise en fourrière Auto wordt direct weggesleept
Interdit sauf Verboden behalve voor…
Sauf Uitgezonderd…


Wij wensen je een veilige rit naar en door Frankrijk en vooral veel plezier op vakantie!


Deel dit artikel: