Kook jij al op de skottelbraai?

Iets wat eigenlijk niet mag ontbreken in je kampeeruitrusting is de skottelbraai, of je nou met een tent of caravan op vakantie gaat. Met de skottelbraai kun je altijd gezellig met elkaar buiten koken. Wat hem zo ideaal maakt zijn de eindeloze mogelijkheden: zo kun je bijvoorbeeld een Italiaanse pasta maken, groenten wokken, maar ook een volledige maaltijd bereiden. Met accessoires zoals een paella pan of grillplaat zijn de kookmogelijkheden eindeloos!

Wat is een skottelbraai?

Een Skottelbraai is een soort gasbarbecue die op een driepoot staat. Vanwege de vele opzet accessoires kan een skottelbraai voor verschillende kooktechnieken worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een wok- of paellapan of zelfs een pizzasteen.

Waar komt de skottelbraai vandaan?

De skottelbraai komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar boeren op een soortgelijke manier hun eten klaarmaakten. Ze plaatsten een oude ploegschaar boven een vuur en braadden daar hun vlees in. Jaren later bracht deze manier van eten bereiden Cadac op het idee om de skottelbraai op de markt te brengen. De ploegschaar werd hierbij vervangen door een ronde, geëmailleerde skottel.

Cadac heeft sindsdien haar assortiment met veel producten uitgebreid, maar het basisprincipe van Cadac blijft onveranderd: gemakkelijk, snel en gezond een complete maaltijd maken en opeten in de open lucht.

Eindeloze mogelijkheden met de Cadac skottelbraai

Een skottelbraai is vanzelfsprekend standaard uitgerust met een 'skottel'. Om de kookmogelijkheden uit te breiden zijn er diverse accessoires voor de skottelbraai verkrijgbaar. Zo is er een paella pan verkrijgbaar waarop je - naast de lekkerste Spaanse paella - ook een complete maaltijd kunt bereiden. Wil je graag een keer barbecueën? Dan gebruik je hiervoor de grillplaat. Door de deksel te gebruiken kun je de skottelbraai ook als oven gebruiken. Ook kun je door een pizzasteen of paella pan aan te schaffen de mogelijkheden van je Cadac skottelbraai uitbreiden. Kijk goed welke mogelijkheden je wilt hebben, niet alle opzetstukken passen op alle skottelbraais.

Voor- en nadelen van de skottelbraai

Een Cadac skottelbraai biedt eindeloos veel mogelijkheden. Misschien twijfel je nog tussen een kooktoestel, barbecue of skottelbraai. Lees dan de onderstaande voor- en nadelen even door.

Voordelen Nadelen
Veel gebruiksmogelijkheden: bakken, grillen, wokken of gewoon koken Niet de houtskoolgeur en -smaak van een barbecue
Gemakkelijk te transporteren Te zwaar voor lichtgewicht kampeerders of backpackers
Veel accessoires verkrijgbaar om de kookmogelijkheden mee uit te breiden Maar één kookhandeling tegelijk mogelijk
Makkelijk schoon te maken

Accessoires voor de Cadac skottelbraai

Je kunt de skottelbraai met diverse accessoires uitbreiden. Denk aan een afdekhoes, een paellapan, pizzasteen en anti-aanbakfolie. Wanneer je het anti-aanbakfolie gebruikt heb je zelfs geen boter of olie meer nodig en hij is meerdere keren te gebruiken. Ook kun je voedselverdelers aanschaffen zodat je drie oppervlakken creëert op de skottelbraai.

Skottelbraai of barbecue?

Of je liever eten bereid op een skottelbraai, barbecue of een kooktoestel is natuurlijk persoonlijk. Het voordeel van een skottelbraai is dat deze multifunctioneel is, waardoor je veel verschillende soorten gerechten kunt bereiden. Je kunt de skottelbraai eenvoudig veranderen in een barbecue, grill, wok of paella pan. Bij een barbecue staat het grillen van vlees, vis of groenten centraal. Veel mensen geven dan ook aan dat het grillen op een barbecue lekkerder is dan op een skottelbraai, vaak geeft een barbecue ook meer hitte.

Ons advies:

Wil je graag koken en ook af en toe barbecueën? Dan is een skottelbraai de ideale oplossing. Wanneer je graag wilt barbecueën en misschien eens wilt koken kun je het beste voor een barbecue kiezen. Je kunt een skottelbraai en barbecue uiteraard ook goed combineren.

Heb jij al een skottelbraai? Heb je nog inspiratie nodig? In deze video maakt Rosanne een Mexicaans eenpansgerecht op een skottelbraai:


Deel dit artikel