Kijkje in de caravan van Steffi en Marcus

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer is de caravan van Steffi en Marcus aan de beurt!

Eigenaren van deze caravan Steffi en Marcus, Heidi, Lotta en Moritz
Leeftijd 46 en 52 jaar
Kamperen sinds 2010
Caravantype LMC Cello 570 K Arctic
Bouwjaar 2010

Vertel iets over jezelf en je familie. Wie zijn jullie en wat doen jullie graag?

Wij zijn een 5-koppige familie, wonen in München (DE) en houden van het leven in de stad. Toch worden we gedurende het hele jaar in de weekenden altijd aangetrokken door de bergen, de zee of het bos. Omdat we het stad- en het landleven graag wilden combineren ontstond het idee om een caravan op een seizoensplek neer te zetten en dan daar voor de weekenden een tweede thuis te hebben. Tot nu toe hebben we praktisch alle vakanties op de camping doorgebracht en vonden het idee om ook in de weekenden dichtbij de natuur te zijn fantastisch. Zo gezegd, zo gedaan. De tijd in de caravan is de perfecte balans voor mijn werk, wat gepaard gaat met veel rijden en de stad kan ook erg hectisch zijn. Dus in de weekenden springen we in het aangrenzende meer, fietsen we door de Voor-Alpen en staan we in de winter op de skipiste.

Kun je iets vertellen over de aankoop van de caravan?

Toen het idee van een eigen caravan was ontstaan werd het zoeken van een caravan het nieuwe project van mijn man. Hij stuurde me foto’s van de bezichtigingen die hij deed en zo konden we direct overleggen. Uiteindelijk kocht hij de caravan nog voordat ik hem live had gezien. Het enige belangrijke criterium was een stapelbed voor 3 kinderen en een ronde zithoek die we niet dagelijks om hoeven te bouwen. Onze caravan was in zeer goede staat. Schoon, droog en voldoende ruimte om me creatief te laten gaan.

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen?

Het was me vanaf het begin af aan al duidelijk dat ik alleen de weekenden en vakanties in de caravan door wilde brengen als het precies zo was zoals wij het wilden. Dus we begonnen de caravan van binnen te schilderen, matrassen te vervangen, nieuwe zitkussens te maken en daarna kwamen de technische snufjes zoals de niveau-indicatoren, vaatwasser, LED-verlichting, muzieksysteem en ga zo nog maar even door.

Hoe verliep de verbouwing?

Het schilderen duurde eigenlijk het langst. Bij het schuren van de muren en de meubels heb ik eerst 2 schuurmachines aan stukken geschuurd. Het schilderen duurde uiteindelijk 7 dagen. Op sommige plekken moesten we 3 - 4 lagen aanbrengen, maar het was het zeker waard. We hebben de caravan drie jaar geleden gerenoveerd en tot op de dag van vandaag is er geen verf afgebladderd. Wij hebben 2-componenten verf gebruikt en met dezelfde verf renoveren we momenteel een tweede caravan. De verf bevat geen giftige stoffen en hebben we gekocht bij een timmerman die in de meubelverwerking zit. Eigenlijk verbouwen we altijd iets of veranderen we iets. Het volgende project is de badkamer, want die vind ik nog niet zo leuk en ik zou de kookplaat met de gootsteen nog graag aan willen pakken. De gootsteen gebruiken we momenteel eigenlijk helemaal niet.

Wat hebben jullie allemaal verbouwd/veranderd en waardoor heb je je laten inspireren?

Ik werd geïnspireerd door de caravanrenovaties in Australië. Alles is daar heel licht. Naar mijn mening ontstaat een ruimte beetje bij beetje. Ik moet eerst een deel klaar hebben om te zien welke kleur er nog meer bij zou passen. Ik kan niet beginnen met rennen en alles in één keer kopen. Veel spullen ben ik ook op onze reizen tegen het lijf gelopen, zoals tapijten uit Marokko, drijfhout van onze eerste kampeervakantie, koperen bekers van de Franse vlooienmarkt, enz.

Heeft jullie caravan een koosnaam?

We hebben geen bijnaam, maar misschien moeten we daar toch maar eens over gaan nadenken. Zeker nu er een tweede caravan is zou dat het wel duidelijker maken.

Waar zijn jullie het meest trots op?

We zijn vooral heel blij dat alles zo op z’n plek is gevallen. Voor een bescheiden bedrag hebben we een super gezellig tweede thuis voor de weekenden gemaakt. Daarnaast zijn we door de caravanrenovatie ook een blog begonnen en zijn andere kampeerders echt geïnteresseerd geraakt door de tips, suggesties, DIY, etc. op ons blog. Eindelijk vindt mijn creatieve kant een uitlaatklep en voor mijn man is dat de technische kant.

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?

Ja, omdat er zoveel onder onze luifel staat. Sommige meiden vroegen me hoe je zoveel versieringen mee kunt nemen: hangende manden, tapijten, vazen, lantaarns, vlinderstoelen, zitkussens. Dat is voor mij een groot onderdeel van de feel-good-factor. De meeste mensen willen weten waar het macramégordijn in de deur vandaan komt.

Wat zijn je plannen met de caravan?

Ik houd van plannen maken, zodat je er ook lekker lang naar uit kunt kijken. Het liefst gaan we naar Frankrijk, naar de Rivièra. De levenswijze, de markten, het eten - alles past bij elkaar. Op het moment staat alles in de wacht. We hebben ons weekendhuis aan het meer voor de zomer omdat we niet mogen reizen i.v.m. Corona en hopen komend jaar onze reis naar Frankrijk en Apulië (IT) in te halen.

Wil je verder nog iets kwijt? Heb je misschien tips voor medekampeerders?

Oh, ja zoveel dat er hier niet genoeg ruimte is. Winterkamperen is super, als je caravan het toelaat raden we het iedereen aan. Om meer zelfvoorzienend te zijn, zijn zonnepanelen geweldig. Dankzij onze zonnepanelen konden we een paar nachten zonder stroom staan. Wat ik persoonlijk als een absolute verrijking zie is de vaatwasser. Die gebruiken we niet altijd, maar als we ‘s avonds met meerdere mensen zijn of als er vrienden op bezoek komen is het geweldig.

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel