Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer in die van Björn en Mandy.

Eigenaar van deze caravan Mandy (38), Björn (43) en hun dochter Greta-Mae (9)
Kamperen sinds 2014
Caravantype Knaus Passat super Luxus
Bouwjaar 1976

Vertel iets over jezelf en je gezin.

Wij zijn Mandy, Björn en Greta-Mae. Onze zoon Jeremy is ook onderdeel van ons gezin. Hij is met zijn 18 jaar al volwassen en geen kampeerder. Wij zijn ondernemers en hebben een kleine Caravan Service in Bochum (DE). Het is een klein bedrijf en we zijn gespecialiseerd in het renoveren en verbouwen van caravans. In onze vrije tijd gaan we het liefst kamperen, vaak met vrienden. Tot nu toe zijn we nog nooit twee keer op dezelfde camping geweest. We houden er echt van om verschillende campings uit te proberen. In 2014 zijn we met kamperen begonnen. Eerst met de tent en later met een oude caravan die we als test voor weinig geld gekocht hebben. Dat was een Bürstner Ventana B 540TK. Die hebben we destijds ook al een beetje gemoderniseerd.Toen we merkten dat het kamperen met een caravan ons goed bevallen was, hebben we de oude caravan verkocht en een wat nieuwere gezocht.

Kijkje in de caravan van Bjorn en Mandy

Vertel iets over de aankoop van de caravan.

In dit corona-jaar verveelde mijn vrouw zich een beetje en daardoor ontstond bij haar het idee om iets heel ouds te kopen en het te restaureren. We spraken erover in ons gezin en onze dochter vond het een geweldig idee. Ik (de vader) was iets minder enthousiast, omdat ik me kon voorstellen hoeveel werk het zou zijn. Maar ja, hoe kan het ook anders, de meeste stemmen gelden dus ik had pech. Niet veel later werd onze Bürstner op internet gezet en binnen de kortste keren was ‘ie verkocht. Mijn vrouw vond vervolgens via Ebay Kleinanzeigen onze Knaus Passat, gebouwd in 1976. Deze ging het worden! We spraken een prijs af via de telefoon en ik reed er naartoe om hem op te halen. Ik vond de caravan verschrikkelijk en wilde hem eigenlijk daar laten staan. Ik heb hem alleen gekocht, omdat ik er anders voor niks heen was gereden. Dus de caravan maar achter de auto gehangen en op naar huis. Wat de staat van de caravan betreft, viel het eigenlijk wel mee. De dakramen waren lek en met bitumen afgeplakt en een manoeuvreer hendel had een vochtige plek. De geur in de caravan vond ik wel echt smerig. Het rook allemaal een beetje oud. Maar wat zou ik zeggen, mijn vrouw vond het leuk!

Een kijkje in de caravan van Björn en Mandy

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen?

Mijn vrouw vindt het heerlijk om oude spullen weer nieuw te maken. Ik kan het niet op een andere manier uitleggen. We hebben bijvoorbeeld ook een huis van 150 jaar oud en die heeft ze met haar ideeën ook tot een schitterend huis getransformeerd.

Een kijkje in de caravan van Björn en Mandy

Hoe verliep de verbouwing? Alles volgens plan of waren er nog vervelende verrassingen?

We zijn begonnen met alles eruit te trekken: alle stoffen, tapijten en bekleding. De geur werd daardoor direct beter. Daarna hebben we de beide zitgedeeltes verwijderd, omdat we graag vaste en goede bedden voor onszelf wilden. Achterin hebben we een bed van 1.40 bij 2 meter gebouwd met een onderbouw en echte lattenbodem. De lattenbodem is opklapbaar zodat we daar nog wat opbergruimte hebben en het makkelijk in te pakken is. In de voorkant kreeg Greta-Mae ook een echt bed van 0.90 bij 2 meter, met daaronder opbergruimte. Voor haar bed hebben we nog twee zitkisten en een eikenhouten tafel gebouwd zodat ze een zitplek heeft om te spelen of te tekenen, zonder dat we iets hoeven om te bouwen.

De badkamer hebben we er ook helemaal uitgehaald. Ik vond het belangrijk dat de caravan een modern toilet heeft en daarom heb ik een Thetford toilet in de badkamer ingebouwd die van buiten geleegd kan worden. Ook heb ik daar een nieuw dakraam van 50 x 50 cm ingebouwd en een wastafel met een nieuwe kraan.

Ook de keuken is er bijna helemaal uitgevlogen. De koelkast is vervangen door een normale compressor koelkast in retro design. Dit hebben we zo aangepast zodat het lijkt alsof het nooit anders is geweest. De kasten werden verhoogd en we hebben het werkblad vervangen door een eikenhouten blad. We wilden geen gootsteen in de keuken omdat we dat in onze vorige caravan ook niet gebruikt hadden. We bouwden wel een inductiekookplaat in de keuken. Uiteraard kwam ook hier een nieuw dakraam in wat de caravan heel licht maakt.

Caravan pimpen

Het complete gassysteem is vervangen door infrarood verwarming met thermostaten. De verwarmingspanelen hebben we aan het plafond bevestigd, boven elk bed één. Een paneel heeft 800 watt en een stroomverbruik van 3 ampère, waardoor er op de meeste campings geen problemen zijn met de stroom. De thermostaat kan eenvoudig op bijvoorbeeld 22 graden worden ingesteld en dan is het constant 22 graden in de caravan. Geweldig om mee te kamperen naar mijn mening. We hebben het in de herfst uitgeprobeerd en het werkt super. De meubels zijn allemaal gewit en de muren en plafonds behangen. Onze dochter koos voor het plafondbehang met de sterren, deze geven licht in het donker.

Het complete elektrische systeem inclusief alle kabels etc. is vernieuwd. Er zijn een Dometic FI en een Dometic 12V-voeding geïnstalleerd zodat we alle verlichting binnen op 12V hebben, voor het geval we zelfvoorzienend willen zijn. De binnenverlichting bestaat uit warmwitte ledstrips die indirect zijn aangebracht. Mijn vrouw heeft de kastdeuren met stroken triplex beplakt en gelakt. Dat ziet er erg mooi uit en blijkt een geweldig idee te zijn. Ze gebruikte leren bandjes als handvatten.

Buiten was ik in mijn element. Ik heb de remmen, banden, schokdempers en de complete oplooprem verwisseld en een nieuwe antislingerkoppeling gemonteerd. Hierdoor is de caravan ook technisch weer up-to-date. Ook heb ik de achterlichten vervangen, omdat ik die vierkante dozen niet mooi vond. Ik heb oldtimer lampen van een tractor gebruikt en elk licht afzonderlijk aangesloten. Dat past veel beter bij de caravan vind ik. Vervolgens hebben we de caravan professioneel laten schilderen in een spuiterij. Ook de ramen zijn geverfd waardoor je van binnen naar buiten kan kijken, maar niet van buiten naar binnen.

Caravan opknappen

Waar zijn jullie het meest trots op?

Wij zijn heel erg trots op de complete look die de caravan heeft gekregen. En ook dat alles zo gelukt is zoals we ons voorgesteld hadden. Er ging veel werk en geld in de caravan zitten. Circa 200 werkuren en ongeveer €8.000,- renovatiekosten. Maar als je het resultaat ziet, was het echt de moeite waard. We hebben nu onze droomcaravan die precies zo is zoals we wilden. Uniek.

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?

De caravan is zowel een vloek als een zegen. Op straat is iedereen echt aan het kijken en op de camping heb je direct een gesprek wat natuurlijk goed is voor ons en ons bedrijf. Het komt alleen ook vaak voor dat er veel neuzen en vingerafdrukken op de ramen staan omdat mensen naar binnen proberen te kijken als we er niet zijn ;)

Kijkje in de caravan van Bjorn en Mandy

Wat zijn je plannen met de caravan? Staan er vakanties gepland?

Zodra Corona het weer toelaat willen we heel graag weer op reis met onze caravan, maar we hebben momenteel nog niks gepland.

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!