Twijfel jij tussen de aanschaf van een vouwwagen of caravan? Dan ben je niet de enige. Als je al een tijdje met een tent kampeert en je toe bent aan een volgende stap, dan is het logisch dat je twijfelt tussen een vouwwagen of een caravan. Want wat is de beste keuze? Wij geven je in dit blog tips hoe je tot de beste beslissing kunt komen.

Tip 1: Zet de voor- en nadelen op een rijtje

Tip 2: Vraag om ervaringen van specialisten of ervaren kampeerders

Tip 3: Ga proefkamperen

Tip 1: Zet de voor- en nadelen op een rijtje

Het belangrijkste is dat je de punten die voor jou belangrijk zijn op een rijtje zet. Kampeer jij het hele jaar door en heb je vaker te maken met slecht weer? Dan is een caravan een betere keuze dan een vouwwagen. Kampeer je alleen in het seizoen en is het voor jou heel belangrijk dat je een niet al te ingewikkelde reis hebt naar je bestemming? Dan is een vouwwagen wellicht een beter idee.

Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen van een vouwwagen en een caravan voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van een vouwwagen

Gemak van een caravan, gevoel van een tent: Als je aan een vouwwagen-gebruiker vraagt wat hij of zij het grote voordeel vindt van een vouwwagen, krijg je gegarandeerd het antwoord: je hebt het gemak van een caravan en het gevoel van een tent! Je hebt een vaste slaapplek en keuken, maar het opzetten lijkt op dat van een tent. Het ultieme kampeergevoel!

Voordeliger in aanschaf dan een caravan: Als je het kostenplaatje van een caravan en een vouwwagen met elkaar vergelijkt, is een vouwwagen vrijwel altijd goedkoper. Niet alleen in de aanschaf, maar ook in het onderhoud.

Makkelijk mee te rijden: Rijden met een vouwwagen is minder spannend dan rijden met een caravan. Als je het niets vindt om met een grote caravan op pad te gaan, dan kun je misschien beter voor een vouwwagen kiezen.

Vaste bedden: In een caravan heb je vast bedden van de grond. In een caravan moet er nog wel eens een zithoek omgebouwd worden ’s avonds, daar heb je in een vouwwagen geen last van.

De nadelen van een vouwwagen

Het opzetten en afbreken is veel werk: Een beetje afhankelijk welk merk vouwwagen je aanschaft, is het opzetten en afbreken van een vouwwagen niet altijd even makkelijk.

Vochtig doek: Bij slecht weer of zelfs door ochtenddauw kan het doek van de vouwwagen vochtig worden. Als dit gebeurt op de dag dat je wilt vertrekken, is dit een groot nadeel. Je moet dan namelijk alles nat inpakken wat slecht is voor het doek.

Geen inbouwtoilet: Als je een toilet in een vouwwagen wilt, moet je een draagbare toilet aanschaffen.

De voordelen van een caravan

Veilig gevoel bij slecht weer: Als je het hele jaar door kampeert, of je treft een slechte zomer, dan is een caravan een heerlijk gevoel. Je zit lekker beschut, hebt geen last van de wind of regen en je hoeft minder bang te zijn voor schade.

Een caravan gaat jaren mee: Een groot voordeel van een caravan is dat het erg duurzaam is. Een caravan heeft een lage afschrijving, wat betekent dat hij niet zo snel zal dalen in waarde.

Snel geïnstalleerd op de camping: De keukenkastjes zijn ingericht, de bedden liggen klaar en zelfs de afwasborstel ligt al op de juiste plek. Als je gaat kamperen met een caravan ben je op bestemming niet zo lang bezig met alles installeren en kun je gelijk beginnen met genieten.

Eigen toilet: Voor sommige mensen heel belangrijk, voor anderen wat minder. Het hebben van een inbouwtoilet kan een groot voordeel zijn van een caravan.

Luxe gevoel: Buiten in de natuur, maar toch met een luxe gevoel. Een caravan geeft toch een soort ‘thuis’ gevoel door de voorzieningen en comfort wat een caravan met zich meebrengt.

De nadelen van een caravan 

Vanaf 3500 kg heb je een speciaal rijbewijs nodig: Een B-rijbewijs is voldoende zolang het maximaal toegestaan gewicht van de caravan plus het maximaal toegestaan gewicht van de auto bij elkaar opgeteld niet meer is dan 3500 kg. Boven de 3500 kg heb je een BE-rijbewijs nodig.

Jaarlijks relatief hoge kosten: De stalling, verzekering en het onderhoud zijn jaarlijks meer dan als je bijvoorbeeld een vouwwagen of een tent hebt.

Lastig rijden: Voor de één geen probleem, voor een ander wel: onderweg zijn met een caravan. Je kunt niet alle wegen betreden en in de meeste landen mag je maar 80 kilometer per uur rijden.

Tip 2: Vraag om ervaringen van specialisten of ervaren kampeerders

Heb je de voor- en nadelen per kampeermiddel bepaald, maar twijfel je nog steeds over je keuze? Vraag dan eens aan een specialist wat voor jou(w) (gezin) de beste keuze is. Wellicht kun je ook om advies vragen bij ervaren kampeerders, die bijvoorbeeld al jaren met een caravan of vouwwagen op vakantie gaan.

Tip 3: Ga proefkamperen

Als je iemand kent met een vouwwagen of caravan, kun je ook altijd vragen of je eens een weekendje mag proefkamperen. Door het kampeermiddel uit te proberen, krijg je een beter beeld van wat bij jou past en wat je fijner vindt om mee te kamperen. Grote kans dat proefkamperen met een vouwwagen of caravan jou helpt om een keuze te maken.

Heb je een keuze gemaakt? Lees dan ons blog kies de juiste vouwwagen in 8 stappen of waar moet ik op letten bij de aanschaf van een caravan om de caravan of vouwwagen uit te kiezen die aan jouw wensen voldoet.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een caravan of vouwwagen? Laat het ons weten in de reacties.