Keuzehulp caravans: hoe kies je de beste caravan?

Ben je van plan een caravan te kopen? Leuk! De aanschaf van een caravan is een grote investering en bij een goede koop heb je er jaren plezier van. Het is belangrijk om je goed te oriënteren, zodat je uiteindelijk dé caravan koopt die bij jouw wensen past. Wij helpen je graag op weg met onze keuzehulp!

Inhoud keuzehulp: caravans

Uiteraard speelt het budget een belangrijke rol bij het bepalen van de beste caravan. Omdat we daar niet specifiek over kunnen oordelen focussen we ons in de keuzehulp met name op de opties. Denk bijvoorbeeld aan de trekkracht van de auto, met hoeveel personen je gebruik gaat maken van de caravan en welke indeling jullie voorkeur heeft. Met deze keuzehulp helpen we jullie stap voor stap naar het vinden van de juiste caravan.

1. Bepaal het maximale trekgewicht

Ten eerste is het erg belangrijk om erachter te komen hoeveel gewicht de auto mag trekken. Dit staat aangegeven op het kentekenbewijs van de auto. Ga uit van het geremde trekgewicht, aangezien bijna alle caravans geremd zijn. Het ongeremde trekgewicht is in dit geval dus niet van belang. Het gewicht van de caravan mag niet hoger zijn dan het trekgewicht van de auto. Stel dat je auto maximaal 1300 kg mag trekken, dan mag de caravan niet zwaarder zijn dan dit gewicht. Bij de aankoop van een caravan kom je verschillende termen tegen over het gewicht. Wij leggen het voor je uit:

  • Maximale Aslast:Dit is het totale maximale gewicht dat de caravan mag wegen inclusief lading.
  • Ledig gewicht:Dit is het gewicht van de caravan zonder lading.
  • Basis uitrusting:Dit gewicht is gebaseerd op een aantal basiszaken in je caravan zoals gasflessen en een gevulde watertank. De basis uitrusting kan dus verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld hoeveel gasflessen je bij je hebt en of de watertank 100% gevuld is.
  • Massa rijklaar:Dit is in principe het ledig gewicht + de basis uitrusting.
  • Laadvermogen:Het laadvermogen is het gewicht dat overblijft tussen de maximale aslast en het rijklaar gewicht. Dit gewicht wordt opgevuld met bijvoorbeeld je voortent, campingartikelen en persoonlijke bagage.

Max. aslast (kg) 1500
Ledig gewicht (kg) 1210
Basisuitrusting (kg) 74
Massa rijklaar (kg) 1284
Laadvermogen (kg) 216

2. Bepaal het aantal personen

Ben je met z'n tweeën, dan zou je sneller voor een wat kleinere caravan kiezen dan wanneer je bijvoorbeeld met 2 kinderen op vakantie gaat. Bekijk verschillende formaten en bepaal zo welke grootte voor jou geschikt is.

3. Bepaal de indeling

Qua interieur zijn er veel uitgebreide opties. Wil je een vast bed, een frans bed, enkele bedden of misschien een stapelbed voor de kinderen? Wil je een treinzitje of een rondzit? Je kunt de caravan precies zo krijgen zoals jij het wilt! We geven je enkele tips waar je rekening mee kunt houden:

Tip 1: bed en zithoek in een

Bij verschillende caravans is het mogelijk om de zithoek om te bouwen tot een bed. Dat heeft als voordeel dat je gemakkelijker met kinderen kunt reizen of eventueel vrienden op bezoek kunt krijgen voor een overnachting.

Tip 2: plaats van de zithoek

Een keuze die je sowieso moet gaan maken is waar in de caravan je de zithoek wil plaatsen. Daarbij zijn grofweg drie opties mogelijk: voorin, achterin of in het midden. Welke de voorkeur heeft bepaal je zelf, onthoud wel dat je meer zitruimte voor- of achterin de caravan hebt ten opzichte van het midden. Daarbij moet je ook nog rekening houden dat een ronde zitting niet per definitie meer ruimte heeft dan een zitting waarbij je tegenover elkaar kunt plaatsnemen.

Tip 3: keuze voor toilet indeling

Vanwege de Corona-maatregelen is het bezitten van het eigen sanitair een stuk bepalender geworden. Comfort speelt daarbij een belangrijke rol. Bij de indeling van het toilet kun je kiezen uit een toilet en douche in één ruimte of in een aparte ruimte.

4. Occasion caravan of nieuwe caravan

Nu je weet hoeveel gewicht je auto mag trekken en welke indeling wenselijk is, komen we aan bij de volgende vraag: ben je op zoek naar een caravan occasion of een nieuwe caravan? Voor beide geldt dat er een ruim aanbod is. Met goed onderhoud, heeft de caravan een hele lange levensduur en daardoor een lage afschrijving. Dat maakt kamperen met een caravan goedkoper dan je denkt.

Laatste tip

Welke caravan bij je past hangt ook deels af van de type kampeerder dat je bent. Neem je uitgebreid de tijd om wekenlang een plek te verkennen, dan past een grotere caravan het beste bij je wensen. Trek je er graag op uit en sta je ergens niet langer dan een paar dagen, dan past een kleinere caravan beter bij je vakantie. Kies dan een voor een compacte caravan die niet langer is dan 6,50 meter. Houd daarbij rekening met de gewichtsverhouding van de trekauto van maximaal 75%. Hoe lager het percentage, des te fijner is het rijden.


Deel dit artikel