De juiste vouwwagen kopen: 8 tips!

Kamperen in een vouwwagen is een prachtige ervaring. Een vouwwagen biedt het gemak van een caravan en het gevoel van een tent. De vouwwagens van nu zijn een stuk gemakkelijker in gebruik en ook comfortabeler. Klanten die naar onze vouwwagens komen kijken, willen vaak iets dat luxer is dan een tent, maar dat niet de prijs van een caravan heeft. Een vouwwagen is dan een mooie middenweg. Aan de hand van de volgende tips weet jij waar je aan moet denken bij het aanschaffen van een vouwwagen.

Tip 1: Goede voorbereiding

Welke vouwwagen past het beste bij jouw situatie? En wat als je situatie verandert? Een goede voorbereiding maakt de keuze voor de juiste vouwwagen een stuk gemakkelijker. Denk eens goed na over de volgende drie vragen, kom je vanzelf tot een goede keuze.

Hoe kampeer je?
Stel, je gaat drie weken op vakantie. Sta je dan voornamelijk op één plek of trek je liever rond? Als je de voorkeur geeft aan rondtrekken, wil je niet veel tijd kwijt zijn aan de op- en afbouw. Voor beide manieren van kamperen zijn er genoeg mooie en praktische vouwwagens te koop.

Waar ga je kamperen?
Ga je naar een warm land, dan is een katoenen tentdoek erg fijn. Katoen ademt en neemt vocht op. Ga je naar een land dat qua klimaat met Nederland vergelijkbaar is, dan is all season doek aan te bevelen. All season ademt, al is het minder dan bij katoen, maar het is wel gemakkelijker schoon te maken en te houden.

Met wie ga je kamperen?
Ga je met z'n tweeën of met het gezin? Of ben je nu nog met z'n tweeën, maar willen jullie in de toekomst graag gezinsuitbreiding?

Tip 2: Nieuw of gebruikt

Of je een nieuwe vouwwagen koopt of een gebruikte is een persoonlijke keuze. Er zit natuurlijk al een redelijk verschil in prijs maar daarnaast moet je nog andere overwegingen maken. Denk eraan dat bij een gebruikte vouwwagen ook gebruikssporen zijn te vinden, wat je niet hebt met een nieuwe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan matrassen, elastieken en kwaliteit van het tentdoek.

Tip 3: Budget bepalen

Wat wil je uitgeven aan een vouwwagen en hoe vaak per jaar kun en wil je er met de vouwwagen op uit? De vanafprijs van een nieuwe vouwwagen kan enorm verschillen met de vanafprijs van een tweedehands of gebruikte vouwwagen. Het is wel goed om bij een gebruikte vouwwagen rekening te houden met eventuele onderhoudskosten die je bij een nieuwe vouwwagen niet hebt.

Tip 4: Indeling

Bij vouwwagens is het zo dat het model de inrichting bepaalt. Gaan jullie met z'n tweeën of gaan de kinderen mee? Zijn de kinderen nog klein of zijn het tieners? De vouwwagen moet goed afgestemd zijn op jouw gezinssamenstelling om fijn te kunnen kamperen. Gaan er kinderen mee, dan is een symmetrische vouwwagen praktisch. Hierbij wordt vanaf de wagenbak naar twee kanten een bed uitgeklapt. Echter is dit wel wat meer werk met opbouwen omdat je hier een voortent aan moet bouwen.

Tip 5: Accessoires

Bij een vouwwagen zijn vele accessoires te verkrijgen. Het is goed om eens voor jezelf af te wegen wat je denkt nodig te hebben. Bijbehorende accessoires zijn bijvoorbeeld een luifel, disselbak, luifelzijwanden en een reservewiel. Echter zijn er nog veel meer opties te koop, denk hierbij aan bijvoorbeeld een imperiaal, dakkoffer, fietsdrager, kantelbeugel, stoelen, tafel etc. Houd bij het aanschaffen van vouwwagen accessoires wel altijd het laadvermogen in gedachten.

Tip 6: Laadvermogen

Naast het leeggewicht van de vouwwagen zelf is er nog genoeg laadvermogen voor bagage, vouwstoelen en dergelijke. Meestal kun je nog ongeveer 250 kilo bijladen. Is dit niet genoeg, dan kun je overwegen een dakkoffer te kopen voor op de auto.

Tip 7: Rijbewijs

Voor een vouwwagen heb je naast een rijbewijs B geen extra rijbewijs nodig, zolang de maximaal toegestane massa niet meer dan 750 kilo is. Het komt bijna nooit voor dat het eigen gewicht van de vouwwagen en de lading samen boven de 750 kilo komt, maar toch goed en handig om te weten.

Tip 8: Proefkamperen

Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden: snel opzetbaar, modulaire systemen, katoen, all season, acryl, inritsbare grondzeilen, lattenbodems in bedden en noem maar op. De beste manier om erachter te komen wat bij je past is door het eens uit te proberen, ga proefkamperen! Mocht je kennissen hebben die een vouwwagen hebben dan kun je ze eens vragen of je de vouwwagen een keer uit mag proberen. Daarnaast zou je ook een keer een vouwwagen kunnen huren. Door het proefkamperen krijg je echt een goed idee wat bij je past.

Ook staan er in onze megastore verschillende modellen vouwwagens opgesteld, modellen van Jamet, Camp-let en Campooz. Uiteraard nemen onze specialisten graag de tijd voor persoonlijk advies om zo te komen tot de vouwwagen die het beste bij jou past.


Deel dit artikel